Υγεία

Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία μας

αγκαλιά

Αγκαλιά: Μια ένδειξη τρυφερότητας και αγάπης. Η μέση αγκαλιά διαρκεί περίπου 3-5 δευτερόλεπτα. Τώρα όμως επιστήμονες βρήκαν πως η αγκαλιά κάνει καλό και στην υγεία μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν μια αγκαλιά δεν κρατά τόσο λίγο, αλλά διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και παραπάνω, τότε υπάρχει πολυεπίπεδη θεραπευτική επίδραση και σε σωματικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Που οφείλεται όμως αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί μια αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης ή οξυτοκίνης. Της ορμόνης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία αφού μας βοηθά να χαλαρώσουμε, “χτυπώντας” την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Η ορμόνη όμως αυτή ανακουφίζει τον πόνο, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας, εκτινάσσει την αυτοεκτίμηση…προλαμβάνει τα εμφράγματα αφού:

– αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

– βοηθά την καρδιά να λειτουργεί φυσιολογικά.

Όπως έδειξαν έρευνας όσοι δεν δίνουν και δεν παίρνουν αγκαλιές τόσο συχνά είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα και να έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Βελτιώνει επίσης η παραγωγή της ωτυκοκίνης το νευρικό σύστημα…αφού χαλαρώνει τα νεύρα μας & ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επίσης οι έρευνες έδειξαν ότι όταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανθρώπων είναι υψηλά, η γενναιοδωρία τους απέναντι σε αγνώστους αυξάνεται κατά 80%.

Σε μια μελέτη σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και η αφή μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Στις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ακόμα κι αν η αγκαλιά πρόκειται με κάποιο άψυχο αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι,  βοηθά στην καταπράυνση των φόβων. «Ακόμα και φευγαλέα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά διαπροσωπικής επαφής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την υπαρξιακή ανησυχία», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Sander Koole. «Η διαπροσωπική επαφή είναι ένας τέτοιος ισχυρός μηχανισμός που ακόμη και τα αντικείμενα που προσομοιώνουν επαφή με ένα άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσουν».

Υγεία

Κορωνοϊός: Υποψίες μετάδοσης με σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση

Ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βουλγαρία

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έχει απο παλιά συνδεθεί στον ανθρώπινο νου αλλά και την γλώσσα με την αυξημένη επίπτωση κάποιων ασθενειών: Η λέξη malaria, για παράδειγμα, σημαίνει  «βλαβερός αέρας» στα ιταλικά.

Η «θεωρία του μικροβίου» η οποία διατυπώθηκε για την ερμηνεία της λοίμωξης τον 19ο αιώνα, αποτέλεσε καίριο χτύπημα στην ιδέα ότι ο αέρας  καθε αυτός προκαλεί τις ασθένειες. Αντίθετα οι άσχημες οσμές δείχνουν την πηγή κάποιου παθογόνου οργανισμού, όπως είναι τα διαφορά λύματα και μας κάνουν να τα αποφεύγουμε.

Μια μελετη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα όμως από ομάδα Ιταλών ερευνητών διατυπώνει την υπόθεση ότι ο sars-cov-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία covid-19, μπορεί να παίρνει ένα χέρι βοήθειας για την διασπορά του από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μελετη που διενεργήθηκε από τον Δρ. Λεονάρντο Σέτι και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο της  Μπολόνια αναμένει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Ο Δρ. Σέτι και οι συνεργάτες του αναρωτιούνται γιατί ο sars-cov-2 φαίνεται να διαδόθηκε πολύ πιο γρήγορα στον ιταλικό Βορρά από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας (παρότι σε κάποιες έφτασε ταυτόχρονα).

Οι ερευνητες υποθέτουν ότι ο καταλύτης σε αυτήν την ταχύτατη εξάπλωση ήταν η ρύπανση της  ατμόσφαιρας – κυρίως τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια τα οποία μπορεί να περιέχουν ιούς στην επιφάνεια τους.

Τα σωματίδια αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στην κοιλάδα του Πάδου από ότι σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.  Στο δημοσιευμένο άρθρο τους οι ερευνητες αναφέρονται σε προηγούμενες εργασίες που έγιναν σε άλλες περιοχές.Συμφωνα με αυτες τις εργασιες άλλοι ιοί όπως αυτοί της γρίπης , του αναπνευστικού συγκιτιακού ιού , και της ιλαράς μπορούν όλοι να διαδοθούν από τέτοια αιωρούμενα σωματίδια πάνω στα οποία προσδένονται και ταξιδεύουν.

Μια εναλλακτική εξήγηση που συσχετίζει την αυξημένη ταχύτητα μετάδοσης στις περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ρύπανση είναι ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνουν τη ευαισθησία απέναντι στην λοίμωξη αυτών που με κάποιο τρόπο έρχονται σε επαφή με τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της ρύπανσης και των επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων, μπορεί να αποτελέσουν ένα επικουρικό μέσo στην κοινωνική απομάκρυνση για τη μάχη της καταπολέμησης και διάδοσης του κορονοϊού.