Υγεία

Χιλιάδες Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από το αλκοόλ

αλκοολικος

Βαρύ τίμημα πληρώνει η χώρα μας στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Μία νέα, μεγάλη, διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι πάνω από 6.500 άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της.

Τα στοιχεία της έρευνας Global Burden of Disease Study είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά.

Το 78% των Ελληνίδων και το 91% των Ελλήνων πίνουν συστηματικά οινοπνευματώδη ποτά. Πόσα; Κατά μέσον όρο 2,2 ποτά την ημέρα οι γυναίκες και 4,5 ποτά την ημέρα οι άνδρες (στοιχεία για το 2016).

Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ υψηλές. Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για καλή καρδιαγγειακή υγεία συνιστούν έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 ημερησίως για τους άνδρες.

Αν, όμως, κάποιος θέλει να προστατευθεί από άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, δεν πρέπει να πίνει καθόλου. Και αυτό, διότι δεν υπάρχει κανένα όριο ασφαλούς κατανάλωσης όταν το θέμα είναι η πρόληψή του.

Με δεδομένο, όμως, ότι πίνουμε πολύ περισσότερο από αυτό, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες.

Η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ετήσια βάση το 1,9% των θανάτων στις Ελληνίδες σχετίζεται με το αλκοόλ.

Στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,1% των θανάτων.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι 810 Ελληνίδες και 5.800 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του ποτού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση 23 διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. μαστού, οισοφάγου, χειλέων), η κίρρωση του ήπατος, η χρόνια ηπατοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα τροχαία ατυχήματα (ιδίως στους νέους) και πολλά άλλα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Στον κόσμο
Η Global Burden of Disease Study είναι μία παγκόσμια έρευνα για 195 χώρες του κόσμου.

Τα στοιχεία για το αλκοόλ προέρχονται από 694 προγενέστερες μελέτες για την κατανάλωση σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο. Όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από το αλκοόλ, αυτή υπολογίσθηκε με βάση 592 άλλες έρευνες.

Στις προαναφερθείσες έρευνες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 28 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ομάδα των επιστημόνων που πραγματοποίησε την ανάλυση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2016 το 32,5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ.

Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25% και στους άνδρες 39%.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 2,4 δισεκατομμύρια πότες σε όλο τον κόσμο.

Η μέση παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ ήταν 0,73 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και 1,7 ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Από καρκίνο το 27% των θανάτων
Συνολικά, το 2,2% όλων των θανάτων στις γυναίκες και το 6,8% στους άνδρες οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο το αλκοόλ συμβάλλει σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός αυτό το καθιστά τον έβδομο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρία.

Στις ανεπτυγμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σημαντική αιτία θανάτου από αλκοόλ ήταν ο καρκίνος. Στις ηλικίες άνω των 50 ετών, λ.χ., σχετιζόταν με το 27,1% των θανάτων από αλκοόλ στις γυναίκες και στο 18,9% των θανάτων στους άνδρες.

Είναι, λ.χ., καλά γνωστό ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που πίνουν συστηματικά έχει η Δανία (είναι 97% στους άνδρες και 95% στις γυναίκες).

Την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως έχουν η Ρουμανία στους άνδρες και η Ουκρανία στις γυναίκες.

Κίνδυνος από το πρώτο ποτό
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία αρχίζουν από το πρώτο κιόλας ποτό.

Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου, όσοι πίνουν έστω και 1 ποτό την ημέρα έχουν 0,5% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο από τα 23 νοσήματα.

Όσοι πίνουν δύο ποτά την ημέρα έχουν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο. Και όσοι πίνουν πέντε ποτά την ημέρα έχουν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι κίνδυνοι που κρύβει το αλκοόλ όσον αφορά τον καρκίνο, τους τραυματισμούς και άλλα νοσήματα, δυστυχώς υπερκαλύπτουν το όποιο προστατευτικό όφελός του στην καρδιά.

Και τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
iatropedia.gr

Υγεία

ΕCDC: Η γρίπη σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες

γρίπη κρυολόγημα ίωση συνάχι

Την πιθανότητα η επερχόμενη περίοδος γρίπης να είναι σοβαρή για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού τονίζει το ECDC.

Όπως αναφέρει, αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο.

Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (H3N2) αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα είναι η επερχόμενη περίοδος γρίπης», ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος γρίπης του ECDC. «Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί από τον COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πάσι Πεντίνεν.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (>99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του περιττού συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 αλλά και της γρίπης.«Από την εμπειρία μας με την πανδημία COVID-19, έχουμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση και τα μέτρα υγιεινής μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επιςήμανε ο κ. Πεντίνεν. Προσέθεσε ότι «ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε γηροκομείο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί τόσο κατά του SARS-CoV-2 όσο και κατά της γρίπης πριν από τους χειμερινούς μήνες».

Περίπου το 20% του πληθυσμού νοσεί από γρίπη κάθε χρόνο και ένας στους τέσσερις θα εμφανίσει συμπτώματα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με τους πνεύμονες , διαβήτη ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βέροια: Προσποιήθηκαν τις πελάτισσες και έκλεψαν κοσμήματα αξίας 30.000 ευρώ

Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κορίτσια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα (βίντεο)

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας θα έχει αύριο

 

ESPA BANNER