Κίνδυνος παραποίησης της Ιστορίας από ψεύτικες φωτογραφίες που κατακλύζουν τα social media
Μια μητέρα και το παιδί της κλαίνε κατά την εποχή του Μεγάλου Κραχ. Ένας εξουθενωμένος στρατιώτης ζει τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Οι αδελφοί Ράιτ χαμογελούν μετά την πρώτη τους μηχανοκίνητη πτήση το 1903.
Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Κούβα το 1898, εν μέσω του ισπανοαμερικανικού πολέμου.
Αυτές οι φωτογραφίες, με ρεαλισμό, αναπαράγονται στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά είναι δημιουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Συνήθως ασπρόμαυρες, αυτά τα δήθεν ιστορικά στιγμιότυπα κινδυνεύουν να παραποιήσουν την Ιστορία.
Για παράδειγμα, μια εικόνα των αδελφών Ράιτ τους δείχνει χαμογελαστούς μπροστά στο αεροπλάνο τους. Οι αληθινές φωτογραφίες τους είναι πιο σοβαρές και λιτές. Η ψεύτικη εικόνα δημιουργήθηκε με παραμέτρους που ζήτησαν μια «εορταστική» ατμόσφαιρα.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί ένα τσουνάμι ψεύτικης ιστορίας», δηλώνει η ιστορικός Τζο Χέντγουικ Τέουις, γνωστή ως «Fake history hunter». Πολλές από αυτές τις αναπαραγωγές χρησιμοποιούν πραγματικές φωτογραφίες ως βάση, κάτι που είναι παράξενο, καθώς οι πρωτότυπες είναι γνωστές.
Μια σειρά εικόνων που δημιουργήθηκαν με την ΤΝ Midjourney αναπαράγει φωτογραφίες σχετικές με τη δολοφονία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Αυτές οι ψεύτικες φωτογραφίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να παραμορφώσουν την Ιστορία.

Fake φωτογραφία του Χένρι Φορντ
Η καλλιτέχνιδα Μαρίνα Αμαράλ εκφράζει ανησυχίες για τη σκηνοθεσία ιστορικών γεγονότων. Ο κίνδυνος είναι οι ψεύτικες εικόνες να θεωρηθούν αληθινές, επηρεάζοντας την κατανόηση της Ιστορίας. Αυτές και οι Τζο Χέντγουικ Τέουις είναι ακόμα σε θέση να διακρίνουν το αληθινό από το ψεύτικο, χάρη στην εμπειρία τους και σε χαρακτηριστικά όπως δάχτυλα που λείπουν ή υπερβολικά τέλειες συνθέσεις.
Οι εικόνες αυτές στερούνται του ανθρώπινου στοιχείου και της πρόθεσης που έχουν οι αληθινές φωτογραφίες. «Δημιουργούνται χωρίς το στοιχείο του φωτογράφου», σημειώνει η Αμαράλ.
Η Τζο Χέντγουικ Τέουις πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου πριν οι εικόνες που δημιουργούνται από ΤΝ συγχωνευτούν με τις πραγματικές. Αυτό το σενάριο είναι επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την παραπληροφόρηση στο Ίντερνετ, στην οποία είναι ήδη εκτεθειμένοι οι χρήστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκαλύψεις- σοκ για τη δολοφονία 84χρονης - «Η μαχαιριά της τρύπησε τον πνεύμονα»
Επίδομα παιδιού: Νέα κριτήρια για την χορήγησή του
Ναυαγός διασώθηκε μετά από 67μέρες στον Ειρηνικό ωκεανό! (βίντεο)