Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυτελής έκδοση για τους θησαυρούς της Ελεύθερνας

Image
ελεύθερνα
 clock 10:32 | 09/12/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Στο ανασκαφικό έργο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας είναι αφιερωμένος ο 19ος τόμος της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων». Η έκδοση παρουσιάστηκε, διαδικτυακά, από την Lamda Development και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση  οι οποίοι συνεχίζουν την περιήγηση στα μουσεία της Ελλάδας συνεισφέροντας ενεργά, για ακόμα μια χρονιά, στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πολυτελής αφιερωματικός τόμος «Ελεύθερνα», τον οποίο επιμελήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, επιχειρεί να ταξιδέψει τους αναγνώστες σε μια πόλη της Κρήτης με σημαίνουσα θέση κατά την αρχαιότητα και διαχρονική συνέχεια από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού έως τους βυζαντινούς χρόνους.

 

Σκοπός της έκδοσης είναι η προσφορά υλικού συζήτησης και περαιτέρω μελέτης για τους ειδικούς, αλλά και η μεταλαμπάδευση στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής γνώσης που προέκυψε από την ανασκαφική έρευνα. Πέρα από το σημαντικό ανασκαφικό έργο, ο τόμος αποτυπώνει τις ενέργειες για τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου καθώς και του πρώτου μουσείου εντός αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.

Προλογίζοντας την έκδοση, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε: «Συνεχίζοντας τη μακρά και πολλαπλά πολύτιμη συνεισφορά τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά, το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η εταιρεία Lamda Development εμπλουτίζουν με τον δέκατο ένατο τόμο την εμβληματική σειρά-βιβλιοθήκη “Ο Κύκλος των Μουσείων”. Ένα αποθησαύρισμα αυτής της γνώσης για ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές και ταυτόχρονα έναν πολύτιμο οδηγό και συνοδοιπόρο για κάθε φιλομαθή και συνειδητοποιημένο επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελεύθερνας, αποτελεί η παρούσα πολυτελής και εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση. Θερμότατες ευχαριστίες οφείλονται στον συγγραφέα του τόμου και εκ των ανασκαφέων της Ελεύθερνας Καθηγητή κ. Νικόλαο Σταμπολίδη, έναν εξαιρετικά σημαντικό και χαρισματικό άνθρωπο της σύγχρονης αρχαιολογίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, με βαθιά επιστημονική κατάρτιση, αστείρευτη ενέργεια, αλλά και σπάνια ευαισθησία και εκφραστικό λυρισμό. Στο ανά χείρας έργο, για μια ακόμα φορά, κατορθώνει με τον δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο, να μεταδώσει στον αναγνώστη, όχι μόνο τη βαθιά γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών από τις έρευνές του στην αρχαία Ελεύθερνα, αλλά και τη βαθιά αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του στην ιστορική του διαχρονία».

Από την πλευρά του ο συγγραφέας του τόμου, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, τόνισε: «Όσο εύκολο είναι να λες “αγαπώ”, τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πράξη. Γιατί εκεί χρειάζεται επιμονή και υπομονή και αντοχή και μυαλό και καρδιά και σώμα και κάθε φορά το καθένα από αυτά να διαφεντεύει το άλλο. Για να μπορείς στο τέλος να πεις πως έχεις την απόδειξη της αγάπης σου. Όταν έχεις να κάνεις με όλες τις δυσκολίες: τον ήλιο, τον ιδρώτα, τη σκόνη, την ένταση, το κυνήγι της εξεύρεσης πόρων, το κυνήγι της γραφειοκρατίας… και μετά, την καταγραφή, την τεκμηρίωση, τη συντήρηση, την προστασία, την ανάδειξη… να βλέπεις έναν τόπο μυθικό και να του δίνεις υπόσταση με τα χέρια σου και τα χέρια των συνεργατών σου, των μαθητών σου, εν τέλει να κάνεις το όραμα πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας ότι όλη αυτή η Πράξη, όλο αυτό που κάνεις δεν είναι δικό σου, δε σου ανήκει, δεν είναι για σένα, αλλά είναι ένα δώρο για τους άλλους. Αυτή είναι η απόδειξη της αγάπης μου για την αρχαία Ελεύθερνα, η δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της, δηλαδή ένα δημόσιο αγαθό. Μια μορφή επιτομής αυτής της πράξης περιέχεται μέσα στον 19ο τόμο της σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων” που ξεκίνησε το 1997 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και συνεχίζει και σήμερα μαζί με τη Lamda Development, ένα βιβλίο “κτήμα εις το εσαεί”».

Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αντιπροέδρος της Lamda Development, δήλωσε: «Η παρουσίαση του τόμου για την αρχαία Ελεύθερνα, στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων”, αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός και αφορμή γνωριμίας με μία σημαίνουσα πόλη της Κρήτης και τα ευρήματα που προέκυψαν από τη συστηματική ανασκαφική έρευνα, διάρκειας 36 ετών, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέσα από τον τόμο, συστήνουμε στο κοινό την Ελεύθερνα, αναδεικνύοντας το μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο εντός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και επιμέρους εκθέματα, με επιστημονική πληρότητα και αισθητική αρτιότητα, καλώντας παράλληλα τον αναγνώστη να σκεφθεί και να προσεγγίσει διαχρονικώς καλλιτεχνικά ανθρώπινα θέματα. Ο εν λόγω αφιερωματικός τόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στην εκδοτική σειρά “Ο Κύκλος των Μουσείων”, ένα από τα μακροβιότερα εκδοτικά προγράμματα του Ιδρύματος Λάτση με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, έχοντας αυτή τη χρονιά συνοδοιπόρο τη Lamda Development.

Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία των εκδόσεων ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Λάτση, οι οποίες ξεκίνησαν το 1994 με τους τίτλους “Ελληνική Θαλασσογραφία”, “Ταξίδι στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη” του Λουΐ Ντυπρέ, και “Νικόλαος Γύζης”» δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αντιπροέδρος της Lamda Development.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

Ηράκλειο: "Εσβησε" μπροστά στα μάτια της γυναίκας που φρόντιζε

Κορωνοϊός: O επιδημιολογικός χάρτης ένα μήνα μετά το lockdown - Η κατάσταση στην Κρήτη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis