Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

PNEUMOGENESIS: θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων με βλαστικά κύτταρα - το επίτευγμα μιας Ελληνικής ερευνητικής ομάδας

PNEUMOGENESIS: θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων με  βλαστικά κύτταρα  - το επίτευγμα μιας Ελληνικής ερευνητικής ομάδας
 clock 11:54 | 24/12/2013
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο  πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ΣΦΕΕ Innovation Project πραγματοποιήθηκε φέτος  και ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των τριών καλύτερων προτάσεων στο  Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών μπροστά σε ζωντανό κοινό και στην Κριτική Επιτροπή ,κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Disrupt, Startup, Scale Up».

Σε μια πρωτότυπη εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων από το χώρο της υγείας, του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και πλήθους κόσμου, κυρίως νέων ανθρώπων, απονεμήθηκαν τα 3 βραβεία συνολικής αξίας 50 χιλ. ευρώ, προσφοράς του ΣΦΕΕ και κάποιων από τις εταιρείες μέλη του.

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα της ΘΡΑΚΗΣ, στην πρόταση της ομάδας του καθηγητή στο ΔΠΘ, Δημοσθένη Μπούρου « PNEUMOGENESIS: Χρήση βλαστικών κυττάρων (stem cells) για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων» .

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Αντωνίου Κουρή, Pneumo Project: "Επικοινωνία με τους πνεύμονές σας» και

 το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα mirOculus με την πρόταση. MIR.I.AM. : Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Οι τρεις αυτές προτάσεις συγκέντρωσαν από την επιτροπή την υψηλότερη βαθμολογία σε τρεις βασικές παραμέτρους: την επιστημονική διάσταση και την ξεχωριστή καινοτομία, την χρηστικότητα και βελτίωση της καθημερινότητας και την επιχειρηματική διάσταση και εξωστρέφεια μέσα από την ισχυρή ανταγωνιστικότητα.

H ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ της ΟΜΑΔΑΣ Δημοσθένη Μπούρου από το ΔΠΘ

 

Η ερευνητική  Ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Δημοσθένη Μπούρο εργάζεται σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας Γιώργο Κολιό και τον Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας Ιωάννη Πνευματικό και  συμμετέχουν επίσης ο  βιοπληροφορικός κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο μοριακός βιολόγος-γενετιστής κ. Ευάγγελος Μπούρος, ο βιοχημικός κ. Χρήστος Νικολαΐδης, καθώς και ο πνευμονολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ κ. Αργύρης Τζουβελέκης.

 

 ‘Όπως περιγράφεται από την ομάδα,

 

«Χρησιμοποιούμε ενήλικα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία προέρχονται από τον λιπώδη ιστό του κάθε ασθενούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υποβάλλουμε τον ασθενή σε λιποαναρρόφηση και είμαστε έτσι σε θέση να λάβουμε εκατομμύρια βλαστικά κύτταρά του, τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει κίνδυνος να απορρίψει ο οργανισμός του. Τα κύτταρα αυτά εγχέονται στη συνέχεια ενδοβρογχικώς και, όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής μελέτες μας, μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου. Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι περίπου τρία έτη».

ΣΤΟΧΟΣ για τους ερευνητές  είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης νεοφυούς επιχείρησης η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα στάδια της διαδικασίας - από την επιλογή των ασθενών και την απομόνωση των βλαστοκυττάρων ως τη θεραπευτική τους χρήση.

Τα πρώτα αποτελέσματα της βλαστοκυτταρικής προσέγγισης δημοσιεύθηκαν ήδη τον προηγούμενο μήνα στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Journal of Translational Medicine».

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Φρουζής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα με τους τρεις νικητές. Η αρχική Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού αποτελούνταν από 16 προσωπικότητες που προέρχονται από διάφορους τομείς, όπως του κλάδου των Επιχειρήσεων, της Υγείας, της Τεχνολογίας και Εφαρμογών, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων κ.ά.

Κατά την απονομή των βραβείων ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε στην πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των συμμετοχών και την υψηλή αξία των προτάσεων που κατατέθηκαν. Εξήρε το επίπεδο των συμμετεχόντων και κάλεσε την πολιτεία να σταθεί αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες δίνοντας ευκαιρίες στα λαμπρά μυαλά που υπάρχουν στη χώρα που μπορούν να συμβάλλουν με τις πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες τους στην ανάπτυξη.

 

Η βράβευση της ερευνητικής  Ομάδας έχει ιδιαίτερη σημασία και προσδίδει ιδιαίτερη τιμή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Αντικατοπτρίζει το πνεύμα αριστείας στην Σχολή και, παράλληλα, την εξωστρέφεια στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που τόσο έχει ανάγκη, όχι μόνον η ακριτική περιοχή της Θράκης, αλλά και ολόκληρη η χώρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΣ, MD, PhD, FCCP

·         Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΔΠΘ και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου.

·         Διευθυντής Τομέα Παθολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου.

·         Research associate, Harvard University and Imperial College. ERS Visiting Professor, Vienna Medical University.

·         Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική του Ύπνου», ΔΠΘ.

·         335 Δημοσιεύσεις, > 5.800 citations, H index 40 (Scopus).

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΙΟΣ, MD PhD

·         Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίων Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας

·         Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική», Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ.

·         Επισκέπτης Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Bath, UK.

·         Πτυχίο Ιατρικής και PhD, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

·         ΕιδικότηταΓαστρεντερολογίας.

·         PhD, Πανεπιστήμιο Bath, UK.

·         62 Δημοσιεύσεις(PubMed), >1500 citations, H index: 22.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ MD, PhD, FCCP

·         Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΔΠΘ. Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

·         Μέλος Αμερικάνικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων.

·         Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

·         Διδακτορική διατριβή: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

·         Ειδικότητα Πνευμονολογία, Εντατική Θεραπεία.

·         Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας

·         72 δημοσιεύσεις (PubMed), >900 βιβλιογραφικές αναφορές, Hindex: 18

 

                                 ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ MD, MSc,  PhD

·         Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ειδικός πνευμονολόγος

·         Μάστερ και Διδακτορικό, Ιατρικό Τμήμα του ΔΠΘ.

·         Μετεκπαίδευση Imperial College/Royal Brompton Hospital, UK.

·         Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πνευμονολογικό τμήμα, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Yale, ΗΠΑ,  εστιαζόμενος στους παθογενετικούς μηχανισμούς της πνευμονικής ίνωσης.

·         65 δημοσιεύσεις, 690 βιβλιογραφικές αναφορές, Η index 15.

 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣΧΡΗΣΤΟΣ , MSC, PHD

 

·         Κλινικός Βιοχημικός, Πανεπιστήμιο KENT, UK.

·         MScΒιοτεχνολογίας, Imperial College, UK.

·         PhD Τοξικολογίας/Επιδημιολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

·         Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, Κρήτης.

·         Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο έργο «Βιοτράπεζα διάμεσων πνευμονοπαθειών (ΕΣΠΑ), Πνευμονολογική Κλινική, ΔΠΘ.

 

ΜΠΟΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, MSC

·         Μοριακός Βιολόγος και Γενετιστής,ΔΠΘ

·         MSc Κλινικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής, ΔΠΘ.

·         Υποψήφιος Διδάκτωρ, “Φλεγμονώδεις μεσολαβητές στην παθογένεια της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης».Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΔΠΘ.

·         Ερευνητής σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ΔΠΘ.

·         Βελτιστοποίηση εργαστηριακών πρωτοκόλλων, έρευνα ανοσοτροποποιητικών και αντι- ινωτικών παραγόντων στη δράση των βλαστικών κυττάρων, βιοτράπεζα καρκίνου του πνεύμονα.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ , MSC

·         Πτυχίο Βιοπληροφορικής, Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, Γερμανία.

·         MScNeuralNetworks, Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, Γερμανία.

·          Εργάστηκε στο Max-PlanckInstitute, Γερμανία,  στην ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την μοντελοποίηση παθογενετικών μηχανισμών.

·         Ερευνητής στο έργο « Λειτουργική Γονιδιωματική στην παθογένεια της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης» (ΕΣΠΑ), Πνευμονολογική Κλινική, ΔΠΘ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis