Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: Η πολιτική είναι πολύ μικρότερη από την ανθρώπινη ζωή

φάμελλος

«Η πολιτική είναι πολύ μικρότερη από την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή «Καλημέρα μαζί στις 7» του Ant1, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την αυθαίρετη δόμηση. «Κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβισθεί ξανά σε μία παράνομη μάντρα, που θα του στερήσει τη ζωή, όπως έγινε στην πρόσφατη τραγωδία» είπε ο αν. υπουργός.
Τόνισε πως στον τόπο της καταστροφής έχουν αρχίσει ήδη έργα αποκατάστασης, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων και η θωράκιση της καμένης έκτασης με κλαδοφράγματα, ενώ επισήμανε πως είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση της περιοχής της πυρκαγιάς, ώστε αυτή να ανακηρυχθεί αναδασωτέα και να καθαριστεί από αυθαίρετες οικοδομικές δραστηριότητες. «Ασφαλώς, αυτό δεν αφορά τους συμπολίτες μας που διαθέτουν άδειες δόμησης» διευκρίνισε ο αν. υπουργός.
Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε, σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, χάραξη δρόμων, χώρων συνάθροισης των πολιτών για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και τρόπων πρόσβασης στις παραλίες.
Είπε ακόμη ότι η Πολιτική Προστασία, η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο διαχείρισης πυρκαγιών, πρέπει να ενσωματώσει όλα τα σύγχρονα δεδομένα περί κλιματικής αλλαγής και νέων περιβαλλοντικών συνθηκών και να προχωρήσει σε ασκήσεις εκπαίδευσης.  
Αναφερόμενος στα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «κλιματικό φαινόμενο» και «ιδιαίτερο άνεμο που εκδηλώθηκε πάνω από μια περιοχή με συγκεντρωμένες όλες τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις». Σχετικά, δε, με τη διαχείριση της πυρκαγιάς επέμεινε πως υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο οδήγησε στην εκκένωση της περιοχής από πάρα πολλά αυτοκίνητα, αλλά και στη διαφυγή και διάσωση 800 και πλέον ανθρώπων από τις παραλίες.

Πολιτική

Χαρδαλιάς για την προμήθεια των self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει δηλώσεις

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κριθεί έκπτωτη από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ η εταιρεία Swiss Med.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων.

Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. και προσθέτει:

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε νωρίτερα ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου - σαν τον κλέφτη και πάλι - να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».

«Φυσικά τα self tests ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Στυγερό έγκλημα - 71χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος

Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία