Πολιτική

"Να ενώσουμε την Ευρώπη σε επίπεδο λαών και ανθρώπων"

pavlopoulos-581x330.jpg

Με την προτροπή «το σκάφος μας αταλάντευτο στην ευρωπαϊκή μας πορεία και το σκάφος του λαού μας αταλάντευτο στην πρόοδο, για να ξεφύγουμε από αυτήν της κρίση. Να είστε βέβαιοι πως θα το καταφέρουμε», αλλά και με μηνύματα αλληλεγγύης και ενότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Πρέβεζα.
Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Μπαϊλης, μετά την ανακήρυξη του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Πρέπει να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι για να μπορέσει η Ευρώπη να προχωρήσει, για να μπορέσει το οικοδόμημα να φτάσει εκεί που όλοι ποθούμε, παράλληλα με την οικονομική πρόοδο, παράλληλα με την ανάπτυξη, απαραίτητες προϋποθέσεις για το οικοδόμημα αυτό είναι να μπορέσουμε να την ενώσουμε σε επίπεδο λαών και σε επίπεδο ανθρώπων. Το λέω, τόσο εδώ, όσο και πέραν από δω, δεν κουράζομαι να το λέω, ότι επίκεντρο στην Ευρώπη δεν είναι η οικονομία, γιατί η οικονομία φτιάχτηκε για τον άνθρωπο και όχι το αντίστροφο».
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού έκανε αναφορά στη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελας Μέρκελ, ότι για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ενωμένο αυτό το οικοδόμημα πρέπει όλοι μαζί να πορευτούμε στους κοινούς σκοπούς μας, τόνισε πως τα προβλήματα μόνο με αλληλεγγύη μπορούν να λυθούν, έφερε ως παράδειγμα το προσφυγικό και πρόσθεσε: «Λαοί που δεν είναι αλληλέγγυοι σε ένα κατ' εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα είναι μακριά από το ευρωπαϊκό όραμα».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως στα μεγάλα εθνικά ζητήματα το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές. «Οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου μπορεί να έχουν τις διαφορές τους που είναι απολύτως σεβαστές ?, στην προσέγγιση για τον τρόπο που μπορούμε να πάμε μπροστά? Όσο αφορά, όμως την επίτευξη του στόχου, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ώστε να διασπαστεί το εθνικό μέτωπο που παραμένει αρραγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική

Λιανεμπόριο - Παπαθανάσης: Επιστροφή στο click away εάν υπάρξει συνωστισμός

Νίκος Παπαθανάσης

«Στο τέλος της πανδημίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα προκύψουν οι κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω με μέτρα ενίσχυσης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Αναφορικά με την εστίαση επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής ενώ διευκρίνισε ότι εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στο πλαίσιο των μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς και εξήγησε ότι θα χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εμπορικά η εν λόγω περιοχή και θα ισχύει σε αυτήν πλέον υποχρεωτικά η μέθοδος του click away, που θα ισχύει από την Δευτέρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.

Σε ό,τι αφορά στο κυνήγι και το ψάρεμα, είπε ότι όπως είχαν επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο την προηγούμενη φορά, κάτι ανάλογο αναμένεται κι αυτήν την φορά από τους ειδικούς.

Με ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

«Χωρίς χρονικό περιορισμό θα γίνονται οι επισκέψεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπου οι πελάτες πηγαίνουν με ραντεβού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι στα εν λόγω καταστήματα ο πελάτης θα μπορεί να μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών για την οποία έχει μεταβεί σε αυτά, πάντοτε με την αποστολή του σχετικού sms.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, αναφορικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς από την Δευτέρα, ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών αφορά τις επισκέψεις σε καταστήματα για αγορές, αναφέροντας ότι στόχος είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων της αγοράς και των καταναλωτών και τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον μέγιστο αριθμό των επιβατών ανά ταξί, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου προβλέπεται μειωμένος αριθμός επιβατών, «αρκεί όλοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες».
Αναφορικά με την αύξηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση από τα 300 στα 500 ευρώ, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι:

«Η Πολιτεία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αύξηση του προστίμου θα ανασταλεί για λίγες ημέρες».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Λαϊκές Αγορές: Τι αλλάζει από Δευτέρα – Ποια είδη επανέρχονται 

Κορωνοϊός - Κύπρος: Πάνω από 4.000 εμβολιασμοί την εβδομάδα που πέρασε

Επιμελητήριο Χανίων: Όποιος ψωνίζει στις Φετινές Εκπτώσεις βοηθά τις επιχειρήσεις