Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά. Προανανήγγειλε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισόδοξοι
Αναλυτικότερα είπε:
«Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021.
Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη». Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια.
Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση, είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις. Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους. Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα και δεν θα υπάρχουν οριζόνται μέτρα, τόνισε.
«Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα»
Ο πρωθυπουργός ακολούθως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.
Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας.
Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι' αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.»
«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάλης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει 'μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω'. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει. Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας.
Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δίνει μέγαλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα».
Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους». Εισφορά αλληλεγγύης -
Αύξηση κατώτατου μισθού
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022. Μέτρο μας είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε.
Για την πανδημία
«Καλύτερα τα πράγματα το Πάσχα»
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, διότι έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους. Επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ σε ερώτηση πότε βλέπει τελικό άνοιγμα της αγοράς είπε:
«Θα πηγαίνουμε ως προς τα ανοίγματα από το καλό στο καλύτερο. Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες.
Οπαδική βία: Ανατρίχιασα με την δολοφονία Καμπανού
Με αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ. Έστειλε μήνυμα ότι οι ΠΑΕ δεν είναι απέτοχες σε αυτή την κατάσταση και προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου με τις εξαγγελίες της επόμενης εβδομάδας: Εδωσε ως παράδειγμα ότι δεν θα δίνονται αναστολές σε όσους καταδικάζονται για οπαδική βία και στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα μαπίνει κάποιος μόνο με εισιτήριο διαρκείας.
Για την Τουρκία
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: Αυτά που ακούγονται από τους γείτονες είναι εντελώς παράλογα. Μπορεί να το κάνουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Εμείς εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και γνωρίζουν ότι αν επιχειρήσουν κάτι, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι βαρύ.
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να πει «σε ποιο βαθμό συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Πολάκη. Δια της σιωπής του και δια της στήριξης που του παρέχει αντιλαμβάνομαι ότι τα πιστεύει και ο ίδιος. Όλα αυτά νομίζω ότι καταδεικνύουν και θυμίζουν στους Έλληνες πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το γιουρούσι στην εξουσία, τις τραγικές συνέπειες αυτού που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο. Μας το λένε ξεκάθαρα ότι "όταν θα ξανάρθουμε θα είναι αλλιώς". Άρα ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να κατηγορούν την Νέα Δημοκρατία για καθεστώς όταν οι ίδιοι όχι απλά έχουν επιδείξει καθεστωτικές λογικές. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν υποθέσεις παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει τελικά η Δικαιοσύνη, η Βουλή έκανε τη δουλειά της, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Αλλά ποιοι ακριβώς μιλάνε και μας κατηγορούν για όλα αυτά τα απίθανα τα οποία αραδιάζει ο κ. Τσίπρας σε όλες τις ομιλίες του; Σε κάθε περίπτωση, συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά, γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ καθημερινά στον κ. Τσίπρα σε όλα αυτά τα οποία λέει».
«Δεν θα είναι πάντα παγωμένες οι συντάξεις»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν θα μείνουν για πάντα παγωμένες οι συντάξεις, είναι δεδομένο αυτό. Δεν είμαστε εκεί όμως ακόμα και δεν μπορώ να πω κάτι πέραν του να θυμίσω ότι στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε και τον περασμένο Δεκέμβριο». Ερωτηθείς για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο απάντησε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, προβλέποντας ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη. Μήνυμα στους υπουργούς «Οι υπουργοί έχουν μια υποχρέωση, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Και από εκεί και πέρα ο νοών νοείτω» είπε με νόημα μετά το περιστατικό με τον Σπήλιο Λιβανό. «Ό,τι έγινε, έγινε. Νομίζω ότι όλοι εισέπραξαν το μήνυμα. Δεν μπορώ να αποδέχομαι να ακούγονται πράγματα τα οποία είναι όχι απλά εμφανώς εσφαλμένα, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, προσβάλλουν τελικά και την Ιστορία της παράταξης από τη μια αλλά και αυτά τα οποίο θέλουμε να κάνουμε ως παράταξη σήμερα και στο αύριο» δήλωσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στην Ουάσινγκτον είπε ότι εκιτμά πως θα υπάρξει πρόσκληση εντός του α' εξαμήνου του 2022 για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Στήριξη στους αγρότες Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ωστόσο πρόσθεσε η κυβέρνηση των πρωτογενή τομέα. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια που θα δούμε από δω και στο εξής.
Για τους αγρότες
Θα είμαστε πάντα κοντά στον αγροτικο κόσμο, έχουμε σχέδιο που θα τους κάνει ανταγωνιστκούς και θα βελτιώσει το εισόδημά τους, υπογράμμισε. Για την επίσκεψη Τσίπρα στην Αργολίδα είπε ότι δίνει πάντα την εντύπωση ότι είναι τσακωμένος μονίμως, βγάζει αυτό το οργίλο ύφος όπου κι αν πάει, αλλά καλό είναι πού και πού να λέμε και την αλήθεια.
ΚΙΝΑΛ: Τσιτάτα χωρίς περιεχόμενο
Για τον ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως μεχρι στιγμής αυτά που ακούει είναι «εντυπωσιακά ασαφή, είναι τσιτάτα, είναι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση. Ειλικρινά δεν περίμενα αυτό. Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, κάτι πιο σοβαρό. Αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μπορεί να υπάρχει στον τομέα αυτό περιθώριο βελτίωσης». Κλείνοντας τόνισε ότι η ανάπτυξη με δανεικά του παρελθόντος, είναι μια ανάπτυξη τελικά άδικη, όχι δίκαιη. Είναι μια ανάπτυξη η οποία διεύρυνε τις ανισότητες. Και κατέληξε: «Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα, από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον -το τονίζω- εφόσον πάρουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών στους Έλληνες πολίτες
Τσίπρας: Έγνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο
Βουλή - Πόρισμα εξεταστικής: Yψηλοί τόνοι για τη "χειραγώγηση της κοινής γνώμης"