Πολιτική

Κεραμέως: Το νέο νομοσχέδιο αναβαθμίζει τριτοβάθμια εκπαίδευση

Φοιτητές

"Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο βάζει ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ενισχύει σημαντικά την υφιστάμενη ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων που θα συνδέεται με την αξιολόγηση". Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 fm", για το σχέδιο νόμου "Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις", το οποίο τίθεται αύριο σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικά με τη σύνδεση του 20% της τακτικής χρηματοδότησης ΑΕΙ με την επίτευξη στόχων η υπουργός εξήγησε: "Σήμερα, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας μπορεί να κατανείμει την κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, όπως ο ίδιος κρίνει αυθαίρετα. Όταν ήλθα στο υπουργείο δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό και για αυτό έχουμε εισηγηθεί ένα μοντέλο βάσει του οποίου το 80% της κρατικής χρηματοδότησης θα δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων στα πανεπιστήμια -π.χ. ο αριθμός των φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος […], πόσο μεγάλο είναι ένα πανεπιστήμιο, αριθμός τμημάτων- και μετά ένα 20% το συνδέουμε με κριτήρια ποιότητας, ώστε να δώσουμε ένα κίνητρο για βελτίωση σε όλα τα πανεπιστήμια".

Ανέφερε, δε, ότι "εν δυνάμει όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να πιάσουν αυτό το 20%" και "θεωρούμε ότι είναι μία αλλαγή φιλοσοφίας, μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται", καθώς, "είχε γίνει παρόμοια εισήγηση σε νομοσχέδιο και στο παρελθόν επί Άννας Διαμαντοπούλου, που δεν εφαρμόστηκε". "Εμείς ερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου ακριβώς να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστική βελτίωση των πανεπιστημίων", πρόσθεσε.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια εφάρμοσε τη διάταξη επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολλεγίων"

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων των κολεγίων, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε: "Μιλάμε για πτυχία ξένων πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για πτυχία, τα οποία δίνουν χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων, βάσει του ενωσιακού δικαίου, οφείλει η χώρα μας να αναγνωρίσει την επαγγελματική ισοδυναμία. Για παράδειγμα, σπουδάζεις φιλόλογος στη Γερμανία, παίρνεις επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου στη Γερμανία, έρχεσαι στην Ελλάδα, όπως και πας σε οποιαδήποτε χώρα, και ζητάς να αναγνωριστεί αυτή η επαγγελματική ισοδυναμία. Περί αυτού πρόκειται".

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό

ΣΥΡΙΖΑ.jpg

Για θεσμική εκτροπή που έπεσε στο κενό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ καλούν την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο.