Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Να δοκιμαστεί χωρίς παλινωδίες το σχέδιο για το προσφυγικό

Νικήτας Κακλαμάνης
 clock 15:35 | 22/02/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό συνιστά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, τόνισε πως «το προσφυγικό διαπερνά οριζόντια και τον πληθυσμό και τους εκπροσώπους του. Κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να τηρηθεί ψυχραιμία».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση «έκανε διάλογο για το ζήτημα με τις τοπικές κοινωνίες» και υποστηρίζει ότι πρέπει «να δοκιμαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης με μια προϋπόθεση. Ότι δεν θα υπάρχει παλινωδία της μπρος-πισω και ότι θα τηρηθεί η δέσμευση ότι θα κλείσει το αίσχος της Μόριας».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να πω ότι έχουν 100% άδικο οι κάτοικοι της περιοχής. Εδώ εμείς μιλάμε από τον αέρα και την ασφάλεια της Αθήνας».

«Ότι θα ξεκινήσει να γίνεται από τη Δευτέρα, δεν είναι προσπάθεια λύσης. Είναι προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Novartis: Ο Άρειος Πάγος και το ενδιαφέρον των πολιτικών για την υπόθεση

Σχετικά με το ζήτημα της Novartis και την προανακριτική επιτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Κακλαμάνης ήταν σαφής.

«Να πάψει ο Άρειος Πάγος να κρύβεται και να δώσει λύση στο ζήτημα για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Το αιτούμενο είναι να πάνε να καταθέσουν» είπε, ενώ επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες».

Ακόμα, έκανε λόγο πως «τα προβλήματα του Έλληνα είναι άλλα, δεν ασχολείται με την Novartis».

Ελληνοτουρκικά, Χάγη και… ο διαιτητής του Ντεμιρέλ

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε με μια ιστορία.

«Πριν 24 χρόνια, όντας ευρωβουλευτής, επισκέφθηκα αρκετές φορές την Τουρκία με μια αρμόδια επιτροπή. Τότε, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όταν είχαμε μείνει μόνοι μου είπε το εξής: Πες στους δικούς σου πως είναι προς το συμφέρον και των δύο είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να τα βρούμε οι δύο μας. Εάν δεν το κάνουμε, κάποιος διαιτητής θα μας υποχρεώσει να καθίσουμε. Και τότε ο μεγάλος νικητής θα είναι ο διαιτητής, ούτε εσείς ούτε εμείς» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε έτσι πώς «το θέμα είναι γιατί πράγμα θα πάμε ή θα μας πάνε στη Χάγη: Aποστρατιωτικοποιήσεις νησιών, μισό γκρίζο Αιγαίο; Κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να μείνουμε στο δόγμα για υφαλοκρηπίδα και ζώνες μόνο».

Η Ευρώπη που αλλάζει

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από τη δυσθυμία των βορείων χώρων της Ένωσης να εισφέρουν το χρηματικό κενό που προέκυψε στον κοινοτικό προϋπολογισμό από το Brexit.

«Η Ευρώπη που ξέραμε, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πήγαινε στο περιθώριο και ανέτειλε μια άλλη Ευρώπη.  Αυτή των τραπεζών και των τραπεζιτών. Και μετά το ευρώ της βίαιης οικονομικής προσαρμογής. Δεν είμαι εναντίον του ευρώ, σχολιάζω πώς τα χειρίστηκαν τα θέματα αυτά» υποστήριξε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis