Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Image
συσκεψη προσφυγικο
 clock 15:29 | 15/09/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το προσφυγικό:

Πραγματοποιήθηκε χθες (14/9) η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Δ. Ηρακλείου για το Προσφυγικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αποσπάσει από το ΔΣ μια απόφαση στήριξης των αποφάσεων της ΠΕΔ που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα και να συμβάλει στον παραπέρα αποπροσανατολισμό της συζήτησης από την ουσία.

Έτσι ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την εγκατάσταση των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη και την προσωρινή διαμονή τους σε σπίτια που θα νοικιαστούν, με διασπορά σε δήμους και συνοικίες με μεγαλύτερη αστυνόμευση και καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Πρόταση (απόφαση της ΠΕΔ) που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική κατεύθυνση εφαρμογής όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και τους εμποδίζουν να πάνε στον τελικό τους προορισμό.

Μάλιστα, είπε ότι είναι απόδειξη ανθρωπισμού η ένταξη τους και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την εγκατάσταση τους στην Κρήτη. Παρά τις αντιπολεμικές κορώνες της παράταξης Κουράκη (ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ), τόσο η παράταξη αυτή όσο και η παράταξη Λυγερού (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις παραπάνω προτάσεις. Δεν μας έκανε έκπληξη που η κυβερνητική παράταξη μέσα στο ΔΣ (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) αθώωσε πλήρως την κυβέρνηση, καθώς –όπως είπε- δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού αυτά είναι «διεθνή ζητήματα»!! Αρνητική ήταν η εκπρόσωπος της «Άμεσης Δημοκρατίας» (ΕΠΑΜ) στην εγκατάσταση γενικώς προσφύγων και μάλιστα σε αντιδραστική κατεύθυνση. Παραπλανητικά –είπε- βαφτίζονται ως πρόσφυγες, ενώ είναι  μετανάστες, που έρχονται για να μείνουν.

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος αλλά και τις αντιφάσεις της δημοτικής αρχής και των υπολοίπων παρατάξεων. Ο επικεφαλής Μιχάλης Κασαπάκης υπενθύμισε στο σώμα ότι, από το Μάρτιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε επανειλημμένα το θέμα των εξελίξεων στην περιοχή μας, της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Τουλάχιστον 3 φορές κατέθεσε σχετικά ψηφίσματα στο ΔΣ, με βασικό αίτημα να κλείσει η βάση της Σούδας, αλλά η πλειοψηφία τα απέρριπτε, με το πρόσχημα ότι το ΔΣ δεν μπορεί να συζητά και να παρεμβαίνει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Έτσι έφτασε τώρα –εκ των υστέρων- να αποδέχεται την ενασχόληση της με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής. Πρόκειται για υποκρισία όταν μιλάει η ΠΕΔ και η Δημοτική Αρχή για προσωρινή φιλοξενία όταν αποδέχεται όλες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο, συμφωνία με Τουρκία, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κλπ) που εγκλωβίζουν μόνιμα τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Αποδέχεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά το σχέδιο για φιλοξενία σε σπίτια, με τις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι και απορρίπτει  την προσωρινή διαμονή των προσφύγων σε ανοιχτές δομές, αφού έτσι κι αλλιώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Το ερώτημα διαμερίσματα ή ανοιχτές δομές, είναι ψευτοδίλημμα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε για τους αίτιους της προσφυγιάς και την ανάγκη καταδίκης τους. Πρόταξε το αίτημα, οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στις χώρες που θέλουν, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Τώρα κάποιοι, για να φουντώσουν τον διπολικό καυγά, κάνουν πως δεν συμφωνούν ή λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Σχέδιο υπάρχει και μάλιστα προδιαγεγραμμένο και από κοινού συμφωνημένο εδώ και καιρό. Είναι αυτό που όλοι –πλην ΚΚΕ- στήριξαν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προηγούμενο Νοέμβρη. Είναι οι αποφάσεις και οι συμφωνίες της ΕΕ, που αποδέχονται και γι αυτό συμφώνησαν σε όλα με την κυβέρνηση.
Τώρα με τη δήθεν αντιπολίτευση που κάνουν, αυτό που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Υποθάλπουν και εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως αυτά του ξενοδοχειακού κεφαλαίου αλλά και των μεγαλοαγροτών στην περιοχή μας.

Τέλος, κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» (επισυνάπτεται) και στο οποίο απορρίπτεται η πρόταση για ενοικίαση διάσπαρτων διαμερισμάτων που θα σημάνει τον μόνιμο εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας και θα βάλει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν χαρτιά, να έχουν πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κλπ. Αυτό που χρειάζεται, είναι να δημιουργηθούν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία των ΜΚΟ που ροκανίζουν χρήματα, δημόσιοι, ανοιχτοί, αξιοπρεπείς χώροι, για την προσωρινή φιλοξενία και ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για τη μετακίνηση τους στις χώρες που επιθυμούν.

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοκοσάλη, τόνισε ότι το αντίδοτο στο δηλητήριο του φασισμού, είναι ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που ευθύνεται τόσο για την κρίση όσο και για τους πολέμους. Αυτός ο αγώνας πρέπει να φουντώσει και να πάρει χαρακτηριστικά ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με εκδηλώσεις στήριξης τους με κάθε τρόπο, μέσα από τους φορείς του μαζικού κινήματος. Σε αυτό τον αγώνα μπαίνουν εμπόδιο τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις που, με τις δήθεν ανθρωπιστικές τους ικεσίες, προσπαθούν να κρύψουν τον αίτιο, να αποπροσανατολίσουν το λαό και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις του.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis