Πολιτική

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

συσκεψη προσφυγικο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το προσφυγικό:

Πραγματοποιήθηκε χθες (14/9) η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Δ. Ηρακλείου για το Προσφυγικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αποσπάσει από το ΔΣ μια απόφαση στήριξης των αποφάσεων της ΠΕΔ που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα και να συμβάλει στον παραπέρα αποπροσανατολισμό της συζήτησης από την ουσία.

Έτσι ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την εγκατάσταση των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη και την προσωρινή διαμονή τους σε σπίτια που θα νοικιαστούν, με διασπορά σε δήμους και συνοικίες με μεγαλύτερη αστυνόμευση και καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Πρόταση (απόφαση της ΠΕΔ) που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική κατεύθυνση εφαρμογής όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και τους εμποδίζουν να πάνε στον τελικό τους προορισμό.

Μάλιστα, είπε ότι είναι απόδειξη ανθρωπισμού η ένταξη τους και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την εγκατάσταση τους στην Κρήτη. Παρά τις αντιπολεμικές κορώνες της παράταξης Κουράκη (ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ), τόσο η παράταξη αυτή όσο και η παράταξη Λυγερού (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις παραπάνω προτάσεις. Δεν μας έκανε έκπληξη που η κυβερνητική παράταξη μέσα στο ΔΣ (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) αθώωσε πλήρως την κυβέρνηση, καθώς –όπως είπε- δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού αυτά είναι «διεθνή ζητήματα»!! Αρνητική ήταν η εκπρόσωπος της «Άμεσης Δημοκρατίας» (ΕΠΑΜ) στην εγκατάσταση γενικώς προσφύγων και μάλιστα σε αντιδραστική κατεύθυνση. Παραπλανητικά –είπε- βαφτίζονται ως πρόσφυγες, ενώ είναι  μετανάστες, που έρχονται για να μείνουν.

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος αλλά και τις αντιφάσεις της δημοτικής αρχής και των υπολοίπων παρατάξεων. Ο επικεφαλής Μιχάλης Κασαπάκης υπενθύμισε στο σώμα ότι, από το Μάρτιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε επανειλημμένα το θέμα των εξελίξεων στην περιοχή μας, της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Τουλάχιστον 3 φορές κατέθεσε σχετικά ψηφίσματα στο ΔΣ, με βασικό αίτημα να κλείσει η βάση της Σούδας, αλλά η πλειοψηφία τα απέρριπτε, με το πρόσχημα ότι το ΔΣ δεν μπορεί να συζητά και να παρεμβαίνει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Έτσι έφτασε τώρα –εκ των υστέρων- να αποδέχεται την ενασχόληση της με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής. Πρόκειται για υποκρισία όταν μιλάει η ΠΕΔ και η Δημοτική Αρχή για προσωρινή φιλοξενία όταν αποδέχεται όλες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο, συμφωνία με Τουρκία, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κλπ) που εγκλωβίζουν μόνιμα τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Αποδέχεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά το σχέδιο για φιλοξενία σε σπίτια, με τις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι και απορρίπτει  την προσωρινή διαμονή των προσφύγων σε ανοιχτές δομές, αφού έτσι κι αλλιώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Το ερώτημα διαμερίσματα ή ανοιχτές δομές, είναι ψευτοδίλημμα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε για τους αίτιους της προσφυγιάς και την ανάγκη καταδίκης τους. Πρόταξε το αίτημα, οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στις χώρες που θέλουν, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Τώρα κάποιοι, για να φουντώσουν τον διπολικό καυγά, κάνουν πως δεν συμφωνούν ή λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Σχέδιο υπάρχει και μάλιστα προδιαγεγραμμένο και από κοινού συμφωνημένο εδώ και καιρό. Είναι αυτό που όλοι –πλην ΚΚΕ- στήριξαν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προηγούμενο Νοέμβρη. Είναι οι αποφάσεις και οι συμφωνίες της ΕΕ, που αποδέχονται και γι αυτό συμφώνησαν σε όλα με την κυβέρνηση.
Τώρα με τη δήθεν αντιπολίτευση που κάνουν, αυτό που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Υποθάλπουν και εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως αυτά του ξενοδοχειακού κεφαλαίου αλλά και των μεγαλοαγροτών στην περιοχή μας.

Τέλος, κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» (επισυνάπτεται) και στο οποίο απορρίπτεται η πρόταση για ενοικίαση διάσπαρτων διαμερισμάτων που θα σημάνει τον μόνιμο εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας και θα βάλει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν χαρτιά, να έχουν πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κλπ. Αυτό που χρειάζεται, είναι να δημιουργηθούν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία των ΜΚΟ που ροκανίζουν χρήματα, δημόσιοι, ανοιχτοί, αξιοπρεπείς χώροι, για την προσωρινή φιλοξενία και ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για τη μετακίνηση τους στις χώρες που επιθυμούν.

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοκοσάλη, τόνισε ότι το αντίδοτο στο δηλητήριο του φασισμού, είναι ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που ευθύνεται τόσο για την κρίση όσο και για τους πολέμους. Αυτός ο αγώνας πρέπει να φουντώσει και να πάρει χαρακτηριστικά ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με εκδηλώσεις στήριξης τους με κάθε τρόπο, μέσα από τους φορείς του μαζικού κινήματος. Σε αυτό τον αγώνα μπαίνουν εμπόδιο τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις που, με τις δήθεν ανθρωπιστικές τους ικεσίες, προσπαθούν να κρύψουν τον αίτιο, να αποπροσανατολίσουν το λαό και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις του.

 

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Βιώσιμη οικονομία με τερματισμό της υπερφορολόγησης για τη μεσαία τάξη

κυριάκος μητσοτάκης

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην οποία μιλάει μεταξύ άλλων για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού και τη δέσμευσή του για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα ξεπεράσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για τον τουρισμό το τρέχον έτος και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε προς το καλύτερο τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αισιοδοξία του ότι ο τουρισμός θα κινηθεί φέτος σε επίπεδα πάνω από το 50% του 2019.

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά στο μήνυμα που εκπέμψαμε, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον τουρισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και αποδείξαμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις με ασφάλεια ακόμη και σε μια περίοδο που η πανδημία είναι ακόμα εδώ», πρόσθεσε.

«Πλήρης βιωσιμότητα»

Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέτρεξε στη δήλωσή του πριν από τις εκλογές του 2019 στο ίδιο πρακτορείο («Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»), τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί αυτή τη δέσμευση, εκφράζοντας παράλληλα «βεβαιότητα για την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

«Θα είμαστε, επομένως, σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και θα το πετύχουμε με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αυτό, δηλαδή, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και πέρα από τους "παραδοσιακούς" τομείς όπως ο τουρισμός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια. Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας, αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται ένα εντυπωσιακό success story για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία. Πιστεύω ότι σας έδωσα αρκετούς λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το Αφγανιστάν και το ρόλο της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες όσο πιο κοντά γίνεται στην πατρίδα τους», προσθέτοντας ότι «είναι λογικό» η ΕΕ να συνδράμει τη γειτονική χώρα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν τη Συρία και άλλες χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Τουρκίας το 2015 (και στις αρχές του 2016), όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο 2015 προσθέτοντας ότι ως προς αυτό υπάρχει καθολική συναίνεση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μια τέτοια εξέλιξη είναι εκτός συζήτησης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποτρέψουμε», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες για το άσυλο. Δεν έχει νόημα να αναζητά κάποιος το κράτος που θα του χορηγήσει άσυλο, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε παράλληλες αιτήσεις ασύλου, μετακινούμενος από τη μια χώρα στην άλλη. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης, αλλά βάσει των ίδιων κανόνων, και, φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε.

Το Reuters αναφέρεται και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία νωρίτερα μέσα στο 2021. Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, ανέφερε: «Ας προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί το αφήσαμε στις διερευνητικές επαφές. Και αν δεν μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο πλαίσιο με το οποίο θα φέρουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου».

«Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία-AUKUS: Ανακαλούνται για διαβουλεύσεις οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

ΔΕΘ - Επίσκεψη Τσίπρα: Θα ζητήσει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία

ESPA BANNER