Περίεργα - Παράξενα

«Rajio taiso»: Η άσκηση που κάνουν καθημερινά εκατομμύρια Ιάπωνες από το 1920

Rajio taiso

Εκατομμύρια Ιάπωνες εκτελούν μια συγκεκριμένη άσκηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το είδος των ασκήσεων ονομάζεται ράζιο τάιζο (rajio taiso) και πολλοί πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο. Η ιαπωνική ρουτίνα έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλα μέρη, όπως στις ΗΠΑ.

Το είδος των ασκήσεων «Rajio taiso», μεταδίδονται καθημερινά από το εθνικό ραδιόφωνο της Ιαπωνίας και ακολουθούνται από όλες τις γενιές των Ιαπώνων σε σχολεία, πάρκα και χώρους άθλησης. Βίντεο με τέτοιες ασκήσεις μπορεί κανείς να αναζητήσει και στο Youtube.

Υπάρχουν τρεις βαθμίδες δυσκολίας της άσκησης rajio taiso. Το πρώτο επίπεδο, το ντάι-τσι «dai-ichi», είναι αυτό που γνωρίζει και μπορεί να ακολουθήσει σχεδόν κάθε Ιάπωνας.  Το δεύτερο το ντάι-νι, «dai-ni» είναι πιο δύσκολο και το τρίτο το ντάι-σαν, «dai-san», ακόμα δυσκολότερο, απευθύνεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, που έχουν δύναμη και ζωντάνια.

Το Rajio taiso ενθαρρύνει τη χρήση μόνο του βάρους του σώματός του ασκούμενου χωρίς την ανάγκη ύπαρξης εξοπλισμού. Η άσκηση διάρκειας τριών λεπτών απαιτεί κυρίως σταθερή τοποθέτηση των ποδιών σε ένα σημείο με παράλληλες κινήσεις των ώμων. Αυτό καθιστά την άσκηση ιδανική για υπαλλήλους γραφείου, παιδιά, νέους και ηλικιωμένους.

Το τάι-τσι αποτελείται από 13 κινήσεις και ξεκινά με ανύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι. Στη δεύτερη κίνηση, τα χέρια αρχίζουν να κινούνται στο ύψος του στήθους και περιστρέφονται σχεδόν ημικυκλικά ενώ αντίστοιχα κινούνται και τα πόδια.

Η καθιέρωση των ασκήσεων ράζιο τάιζο στην καθημερινότητα των Ιαπώνων έχει ξεκινήσει περίπου από το 1920.

 

 

Περίεργα - Παράξενα

Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια σε έναν χάρτινο φάκελο

μαχατμα γκαντι

Ο Ινδός ηγέτης, η εικόνα του οποίου είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλο τον κόσμο, συνήθιζε να φορά ένα ζευγάρι ολοστρόγγυλα γυαλιά οράσεως. Ένα από τα πρώτα ζευγάρια που φόρεσε ποτέ ο Μαχάτμα Γκάντι πίσω στη δεκαετία του ‘20, σε χρυσό χρώμα, βρέθηκε έπειτα από μια απίθανη διαδρομή σε οίκο δημοκρασίας στο Μπρίστολ της Βρετανίας.

Το ζευγάρι γυαλιών του Μαχάτμα Γκάντι αναμένεται να ξεπεράσει στη δημοπρασία τις 15.000 βρετανικές λίρες (16.596 ευρώ), στο σημαντικότερο αντικείμενο που θα δημοπρατήσει ο βρετανικός οίκος στο Μπρίστολ.

Τα γυαλιά του Γκάντι στάλθηκαν μέσα σε ένα φάκελο
Τα γυαλιά του Γκάντι στάλθηκαν μέσα σε ένα φάκελο

Τα πολύτιμα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι σε χάρτινο φάκελο

«Κάποιος το πέταξε στο γραμματοκιβώτιό μας την Παρασκευή το βράδυ και έμειναν εκεί ως τη Δευτέρα – Κυριολεκτικά κρέμονταν έξω» από το κτίριο, είπε ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασίας Άντριου Στόου. «Ένας από τους υπαλλήλους μου, μού τα έδωσε και μου είπε πως συνοδεύονταν από σημείωμα που έλεγε πως είναι γυαλιά του Γκάντι. Σκέφτηκα “αυτό είναι ενδιαφέρον” και συνέχισα την ημέρα μου» είπε στο BBC ο Βρετανός.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο οίκος δημοπρασίας προχώρησε τις επόμενες μέρες σε ενδελεχή έρευνα για το ζευγάρι γυαλιών και περιγράφει πως «έπεσε από την καρέκλα του», όταν ανακάλυψε πως τα χρυσά στρογγυλά, γυαλιά ανήκαν όντως στον μεγάλο Ινδό ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι.

Είναι ενδιαφέρον πως τα γυαλιά ταξίδεψαν σε έναν απλό χάρτινο φάκελο, χωρίς ιδιαίτερη προστασία και σαν από θαύμα κατέληξαν με ασφάλεια στα χέρια του οίκου δημοπρασιών. «Θα μπορούσαν να έχουν κλαπεί ή να παραπέσουν ή να καταλήξουν τελικά στο καλάθι των αχρήστων» λέει ενθουσιασμένος ο Στόου.

Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι
Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι

Πώς τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι πέρασαν από γενιά σε γενιά

«Τηλεφώνησα πίσω στον άνδρα και νομίζω πως κόντεψε να πάθει έμφραγμα» συνεχίζει ο Βρετανός που επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του πολύτιμου αντικειμένου και τον ενημέρωσε για την τιμή που αναμένεται να πιάσουν τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του οίκου τα γυαλιά αυτά πέρασαν από γενιά σε γενιά στην οικογένεια του ιδιοκτήτη, οδηγώντας πίσω στη δεκαετία του ‘20. Τότε, ο Μαχάτμα Γκάντι τα χάρισε σε πρόγονο της οικογένειας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νότια Αφρική.

«Τσεκάραμε τις ημερομηνίες και όλες ταιριάζουν, ακόμη και εκείνη κατά την οποία ο Γκάντι ξεκίνησε να φορά γυαλιά» λέει σήμερα ο Βρετανός. «Είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα γυαλιά του, καθώς φαίνεται πως δεν είναι υψηλού βαθμού» (οι φακοί του), συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών.

Στις 21 Αυγούστου σε δημοπρασία τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι

Φαίνεται πως ο Μαχάτμα Γκάντι συνήθιζε να χαρίζει τα υπάρχοντά του, στα πλαίσια της ακτιβιστικής δράσης του. Ο Στόου δηλώνει πως το ενδιαφέρον για τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι είναι τεράστιο, ιδίως από τη γενέτειρα του ηγέτη, την Ινδία.

Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι, με την ιδιαίτερη ιστορία τους που έγιναν viral στα βρετανικά ΜΜΕ, αναμένεται να μπουν σε δημοπρασία – αποκλειστικά μέσω διαδικτύου λόγω των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό στις 21 Αυγούστου.