Οικονομία

Τι ζητά η κυβέρνηση, πώς θα κινηθούν οι εταιρείες διαχείρισης για τα κόκκινα δάνεια

Κόκκινα δάνεια

Μετά τις τράπεζες, η κυβέρνηση καλεί σε συστράτευση και τις εταιρείες διαχείρισης, με στόχο να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4605/2019 όλους τους δανειολήπτες που δυνητικά μπορούν να ευνοηθούν.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οι εταιρείες διαχείρισης θα αποστείλουν στον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας καλύτερης εικόνας για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τους οφειλέτες και τι μπορεί να βελτιωθεί, με ιδιαίτερη έμφαση στον νόμο 4605.

Ο "συναγερμός" για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτών ενόψει της 30ής Απριλίου, οπότε λήγει η ισχύς του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι γενικός. Το επείγον της κατάστασης να σπεύσουν όλοι οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να τα ρυθμίσουν ώστε να μη βρεθούν χωρίς "δίχτυ" ασφαλείας μετά τις 30 Απριλίου, αποτυπώθηκε χθες, περισσότερο έντονα από κάθε άλλη φορά, στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τις εταιρείες διαχείρισης. Στη συνάντηση, την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Αναστάσιος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της FPS, o αντιπρόεδρος, Περικλής Κιτριλάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cepal Hellas και το μέλος του Δ.Σ., Νίκος Βαρδαραμάτος, διευθύνων σύμβουλος της QQuant.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση/εξυγίανση των κόκκινων δανείων, καθώς σε αυτές θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση και οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών που θα μπουν στον "Ηρακλή". Ήδη τα δάνεια που βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης κινούνται στα 60 δισ. ευρώ και προέρχονται είτε από πωλήσεις δανείων σε funds και τιτλοποιήσεις είτε από απευθείας αναθέσεις χαρτοφυλακίων τραπεζών προς διαχείριση. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης δεν είναι οι ιδιοκτήτες των δανείων, αλλά θα εκτελούν τις εντολές διαχείρισης των επενδυτών/ιδιοκτητών των κόκκινων δανείων. Αυτές, ωστόσο, θα είναι ο νέος αντισυμβαλλόμενος των δανειοληπτών, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να οικοδομηθεί μία σχέση γνωριμίας, επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ εταιρειών διαχείρισης και οφειλετών δανειοληπτών.

Τα ζητούμενα της κυβέρνησης

Αυτό είναι ένα πρώτο βασικό ζητούμενο από πλευράς κυβέρνησης, αφού όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση, ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι οι servicers  δεν είναι τα σκιάχτρα, αλλά ένας αντισυμβαλλόμενος με τον οποίο θα μπορεί να μιλάει πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω μίας "ψυχρής" επιστολής.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι οι εταιρείες διαχείρισης να προσφέρουν στους δανειολήπτες λύσεις βιώσιμες για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Αυτό είναι κάτι που οι εταιρείες διαχείρισης έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τη θέληση να το κάνουν. Και το δικό τους ζητούμενο είναι δάνεια που δεν εξυπηρετούνται να θεραπευτούν, μεγιστοποιώντας τις ανακτήσεις για τους εντολείς τους (τράπεζες, funds). Οι πλειστηριασμοί θα είναι η έσχατη λύση για την είσπραξη οφειλών, καθώς όχι μόνο είναι μέτρο κοινωνικά δυσάρεστο, αλλά επίσης είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο.

"Δεν θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του. Θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις βιώσιμες, ευέλικτες και συναινετικές. Όποιος οφειλέτης έχει διάθεση να ρυθμίσει την οφειλή του, θα βρει σε εμάς έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Όποιος δεν θέλει να ρυθμίσει την οφειλή του, σημαίνει ότι είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Και εκεί θα είμαστε αμείλικτοι", είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εταιρείες διαχείρισης. Ένα μήνυμα που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το ζητούμενο της κυβέρνησης που είναι βοήθεια στους ευσυνείδητους δανειολήπτες, αλλά πέλεκυς στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ενόψει του νέου τοπίου που διαμορφώνεται, επείγουσα προτεραιότητα τώρα είναι να γίνει πληρέστατη ενημέρωση στους δανειολήπτες, και παρότρυνσή τους, να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών προβλέψεων του νόμου 4605/2019, με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Πρόκειται για ευνοϊκές συνθήκες (ρύθμιση με πολύ χαμηλό επιτόκιο, "κούρεμα" οφειλής και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης) που δεν θα ξαναβρούν οι δανειολήπτες μετά τις 30 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Οικονομία

Σταϊκούρας - κορωνοϊός: Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι

Χρήστος Σταϊκούρας

Η άρση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει όταν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν, αλλά και λυθούν τα ζητήματα με τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ζήτημα αυτό έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τρέχουσες προκλήσεις πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης», στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

O Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, ενώ η μετά- κορωνοϊό εποχή θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις, που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την ψηφιακή μετάβαση.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε την ανάγκη να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά βήματα σε τρία, καθοριστικής σημασίας, πεδία:

1. Τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής χαλάρωσης και την απαραίτητη προετοιμασία, ώστε η επάνοδος στη δημοσιονομική ισορροπία να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με τρόπο που θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και θα προστατεύσει την απασχόληση. «Υπό την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα εξελιχθούν με βάση τον σχεδιασμό, οι επόμενοι μήνες δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε, σταδιακά και προσεκτικά, στην εφαρμογή μέτρων με πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα στηρίξουν τη μετάβαση στη μετά- κορονοϊό εποχή. Τέτοιου είδους πολιτικές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης να αποκτήσει ρυθμό», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

2. Την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, τη βέλτιστη αξιοποίησή τους κατά τρόπο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ο υπουργός επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικό φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές σχέδιο, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας μας προς ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό πρότυπο».

3. Την επιτυχή αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας, μέσω παρεμβάσεων, όπως η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, η λήψη πρόσθετων μέτρων αύξησης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως για κοινωνικές ομάδες με μικρότερη συμμετοχή (π.χ. γυναίκες, μετανάστες, νέοι), η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα συμβάλουν στη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος», μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, που θα διασφαλίζει όχι μόνο ότι το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας είναι όσο ισχυρό και ευρύ απαιτείται, αλλά και ότι αποτρέπει «παγίδες φτώχειας» οι οποίες θα διαιωνίσουν την άνιση κατανομή εισοδήματος, καθώς και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για τη δημιουργία ισχυρής οικονομίας, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Στην κλειστή διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν: η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni, ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, της Γαλλίας Bruno Le Maire, της Ιταλίας Daniele Franco, της Ισπανίας Nadia Calvino, της Πορτογαλίας Joao Leao, του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna, της Σουηδίας Magdalena Andersson, της Νορβηγίας Jan Tore Sanner, της Φινλανδίας Matti Vanhanen, της Δανίας Nicolai Wammen και της Ελβετίας Ueli Maurer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Οδοντίατρος ακινητοποίησε και παρέδωσε στην αστυνομία τον επίδοξο ληστή!

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Εστίαση: Ζητούν επανεκκίνηση για όλους - Υπογραφές και από 6 συλλόγους της Κρήτης