Οικονομία

Πάνω από 7 δισ. ευρώ θα "ρίξουν" οι τράπεζες στην αγορά ομολόγων

Αγορά ευρώ

Τουλάχιστον 7 με 8 δισ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να "ρίξουν" στην αγορά των ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες από τον ερχόμενο μήνα, όποτε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρθεί το πλαφόν που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις επενδύσεις τους σε μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας άνω των 9 δισ. ευρώ. Το ανώτατο αυτό όριο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, πρόκειται να αρθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM, η άρση αυτή είναι πολύ πιθανόν να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Μία τέτοια εξέλιξη στην ουσία "λύνει τα χέρια" των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αποκτήσουν μία μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, κατά τη διαδικασία δηλαδή των δημοπρασιών κοινοπρακτικών εκδόσεων, αλλά και καθημερινώς στη δευτερογενή αγορά. Πρακτικά οι τράπεζες θα μπορέσουν να μετακινήσουν ένα σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια που έχουν δεσμευμένα σε βραχυχρόνιους τίτλους (έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου) σε μακροχρόνιους τίτλους (ομόλογα) οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες -και πάντα ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές- θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν από τα έντοκα γραμμάτια σε ομόλογα ποσό που όπως υπολογίζεται από τραπεζικά στελέχη κυμαίνεται σε 7 με 8 δισ. ευρώ. Τούτο προκύπτει αν συγκρίνει κανείς το δανεισμό του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια πριν το Μνημόνιο και μετά. Συγκεκριμένα στις αρχές του 2010 το Δημόσιο δανείζονταν ετησίως μέσω εντόκων γραμματίων τα οποία ανακυκλώνονταν, περίπου 7 δισ. ευρώ. Μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές το ποσό αυτό αυξήθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ. Παρόλο που τα έντοκα γραμμάτια απευθύνονται στη μεγάλη μάζα των μικροεπενδυτών, ως εναλλακτική τοποθέτηση στις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις, κατά κύριο λόγο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κρήτη

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην αγορά της Κρήτης;

ΑΓΟΡΑ.jpg

Ποτέ δεν θα είναι ίδια η κατάσταση στην αγορά, την επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοϊό, τόσο πανελλαδικά, όσο όμως και σε επίπεδο Κρήτης. 

Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι γνωρίζουν πως η επόμενη ημέρα θα είναι αρκετά δύσκολη, απλά δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέγεθος των δυσκολιών. 

Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζόμενων σε αυτές, σε μια πρώτη φάση μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο είναι μέτρα τα οποία αναγκαστικά στερούν χρήματα από την πραγματική οικονομία για την επόμενη ημέρα. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμβεί ως τώρα και με βάση την πρώτη αποτίμηση της ζημιάς, η οικονομία προβλέπεται να γυρίσει δέκα χρόνια πίσω τουλάχιστον, ενώ αν δεν υπάρξει κάποια φόρμουλα και κάποια στρατηγική ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των προβλημάτων, εκτιμάται ότι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία του Κράτους να προσφέρει περισσότερο, θα οδηγήσουν την οικονομία σε μια καθίζηση άνευ προηγουμένου. 

Ένα άλλο σοβαρό  ζήτημα αναφορικά με την αγορά, είναι ότι μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της αναγκαστικής καραντίνας, υπάρχει μια πλήρης αναδιαμόρφωση τόσο του τρόπου λειτουργίας των αγορών, όσο όμως και του γενικότερου τρόπου λειτουργίας της οικονομίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η επόμενη ημέρα, όταν θα έρθει, αναμένεται να αποτελέσει το «σημείο 0» για ένα νέο κι εντελώς διαφορετικό κόσμο.