Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα ορόσημα και τα σενάρια για τον νέο κατώτατο μισθό

Image
Κατώτατος μισθός
 clock 00:02 | 17/02/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δηλαδή στο τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός, αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας διαβούλευσης  για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. 

Οι αποφάσεις, όμως, της κυβέρνησης θα ληφθούν τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από τον Ιούλιο. Κρίσιμος παράγοντας για τις κυβερνητικές αποφάσεις θα είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2019, τελική εικόνα για τον οποίο θα υπάρχει τον Μάρτιο. 

Και αυτό γιατί το θεσμικό πλαίσιο καθορισμού του εν λόγω μισθού επιβάλλει να ληφθεί υπόψη "η κατάσταση της οικονομίας", ενώ το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σχετική συνεδρίαση στη Βουλή, δήλωσε πως  ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συνδέεται με το ΑΕΠ.

Αλλά και ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος σε σχέση με το "μέτωπο" του κατώτατου μισθού,  καθώς τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για την περίοδο 2020-2023, το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού στην οικονομία αλλά και στα έσοδα στα Ταμεία και την Εφορία. Σε σχέση, πάντως, με τις συνέπειες της προηγούμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, αναμένεται  η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν, την  οποία πρέπει να λάβει υπόψη η κυβέρνηση για τις μελλοντικές αποφάσεις της.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο, επίσης, αναμένεται να αποτυπώνεται πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση των εισφορών επί της μισθωτής απασχόλησης κατά 5 μονάδες κατά την ίδια 4ετία, ο οποίος έμμεσα σχετίζεται και με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη του κατώτατου μισθού.

Μία μείωση των εισφορών, και πιο συγκεκριμένα των εργατικών (πέραν των εργοδοτικών), θα οδηγούσε σε αύξηση του καθαρού μισθού. Είναι γι' αυτό που εργοδοτικοί κύκλοι υποστηρίζουν  (χωρίς αυτό να αποκλείεται από στελέχη της κυβέρνησης) την αύξηση, ενδεχομένως, μόνο του καθαρού μισθού, μέσω μίας μείωσης των εργατικών εισφορών, και όχι του μικτού, προκειμένου να αποτραπεί μία αύξηση των καταβλητέων εργοδοτικών εισφορών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σχετική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από τον τρέχοντα μήνα και να ολοκληρωθεί  "εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου", όπως προβλέπει η σχετική διάταξη. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τότε (δηλαδή σε 4 μήνες από σήμερα) από το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη "Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης" το οποίο θα συντάξει, έως τέλος Μαΐου, "Επιτροπή Συντονισμού" με εμπειρογνώμονες από τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών  και Ανάπτυξης.

Το πόρισμα αυτό θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) αλλά και  του ΟΜΕΔ, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, την ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ και των επιστημονικών ινστιτούτων των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (π.χ. ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ κ.λπ.).  

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, "την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών".

Πέραν αυτού, όμως, θα πρέπει να λάβει υπόψη, βάσει της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν, και μία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σχέση με τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού. Όσον αφορά  την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η τελική εικόνα για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πέρσι, την οποία θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση, θα υπάρχει τον επόμενο μήνα.

Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο καθώς το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ. Έτσι αν π.χ. το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 2%, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ανέλθει στο 4%.

Σ’ αυτήν την περίπτωση,  από τα 650 ευρώ/μήνα που ανήλθε ο κατώτατος μισθός τον περασμένο Φεβρουάριο (με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης) θα φτάσει τα 676 ευρώ/μήνα. Πάντως, με πρόσφατες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 700 ευρώ σε βάθος 3ετίας.

Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε, σχολιάζουν εργατολόγοι στο Capital.gr, αύξηση κατά μέσο όρο 2,3% κάθε χρόνο το 2020-2022.

Με τις αναμενόμενες αποφάσεις για την πορεία του κατώτατου μισθού σχετίζονται και οι, επίσης, αναμενόμενες αποφάσεις για τον ρυθμό, αλλά και το "μίγμα" υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 5 μονάδες έως το 2023. Ήδη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 0,9% τον ερχόμενο Ιούνιο. Σ' αυτή την περίπτωση, θα "μείνουν" άλλες 4,1 μονάδες προκειμένου να εκπληρωθεί η εν λόγω δέσμευση.

Πάντως, εργοδοτικοί κύκλοι σταθερά υποστηρίζουν την αύξηση του καθαρού μισθού μέσω της περαιτέρω μείωσης των εργατικών εισφορών και όχι την επιπλέον αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού, και έτσι των καταβλητέων ποσών για εργοδοτικές εισφορές. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η όποια μείωση των εργοδοτικών εισφορών -ως ποσοστό επί του μικτού μισθού- θα "απορροφούνταν" από την αύξηση του μικτού μισθού. Το ενδεχόμενο αύξησης του καθαρού  (μέσω μείωσης των εργατικών εισφορών) και όχι του μικτού μισθού και παράλληλα μείωσης των εισφορών των εργοδοτών  δεν έχει ακόμα αποκλεισθεί από τα σενάρια τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγή: Capital.gr

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis