Οικονομία

Νέα στήριξη Κομισιόν στη διαπραγμάτευση για πρόσθετες ελαφρύνσεις

Κομισιόν

Τα μηνύματα που φτάνουν στην ελληνική πλευρά από την Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες είναι ενθαρρυντικά για το περιεχόμενο του "πορίσματος" που θα αποτελέσει το "κλειδί" για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και χαμηλότερων πλεονασμάτων. Ο λόγος για την έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 26 Φεβρουαρίου για την 5η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το περιεχόμενό της θα συζητηθεί το Μάρτιο σε πολιτικό επίπεδο. Μία θετική αποτίμηση θεωρείται προϋπόθεση για να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για τις ελληνικές επιδιώξεις καθώς θα αποδεικνύει πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.

Οι διαβουλεύσεις για την εν λόγω έκθεση συνεχίσθηκαν εξ αποστάσεως όλο το προηγούμενο διάστημα, με τους θεσμούς να έχουν ζητήσει την αποστολή όλων των αναγκαίων στοιχείων έως τις 14/2. Οι πληροφορίες που έφταναν στην Αθήνα έκαναν λόγο για μία θετική αποτίμηση για την πορεία της χώρας αλλά και για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ορίσθηκαν με τη συμφωνία του 2018 και είχαν αρκετές εκκρεμότητες.

Στο πόρισμα αναμένεται να καταγράφονται οι θετικότερες αναπτυξιακές προοπτικές που πλέον αναμένει η  Κομισιόν, αλλά και η πρόοδος σε μία σειρά από διαρθρωτικά πεδία τα οποία θα δείχνουν ότι διατηρείται το "momentum" των μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, το μήνυμα μεταφέρθηκε από τα πλέον επίσημα "χείλη", από τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι τόσο κατά την κάθοδο του στην Αθήνα, όσο και στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη.  Στο πλαίσιο των ίδιων ανακοινώσεων προέβη στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του η απόφαση για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν όχι τη μείωση του χρέους αλλά συμφωνημένες επενδύσεις) αναμένεται να συμφωνηθεί τον Ιούνιο.

Οικονομία

1 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον Απρίλιο

ΑΑΔΕ

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονικη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «MyBusinessSupport», στην οποία θα υποβάλλουν αιτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα ευνοϊκής χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο το οποίο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου προκειμένου το ποσό της ενίσχυσης να καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μήνα.

Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους ενώ θα καταβληθεί μέσω του Taxis στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει πενταετή διάρκεια, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.