Οικονομία

Χρηματιστήριο: «Κλείδωσε» η Αθήνα το χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

“Κλείδωσε” από μόνη της η Αθήνα στο δικό της lockdown σημειώνοντας πτώση 0,46% διακινώντας τον χαμηλότερο τζίρο του έτους, ύψους 21,42 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,37 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,46% και σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες ήταν 0,97%.

Δίχως να λάβει καμία εντολή απο την Επιτροπή “λοιμωξιολόγων”, η ελληνική αγορά σημείωσε τον χαμηλότερο τζίρο, εν μέσω ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη, εξαιτίας της κατάρρευσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 12%.

H εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν άσχημη καθώς οι περισσότερες σημείωναν πτώση πάνω απο 1,6% και μόνο η γερμανική αγορά έχανε 0,70%.

Ηπιότερη η συμπεριφορά στην Αθήνα καθώς η αγορά είναι υπερπουλημένη εδω και μήνες, ενω ένα μερίδιο έχει και η κρίση με την Τουρκία, αλλά και η έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19. Θετική συμπεριφορά στις τραπεζικές μετοχές πλην της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,41 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,37% - ύστερα απο τα πακέτα των τελευταίων ημέρων.

Πτώση 1,25% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,11 ευρώ. Οριακή η άνοδος 0,32% στην Alpha bank στα 0,509 ευρώ. Κέρδη 1,08% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,17 ευρώ.Κέρδη 0,67% για τον ΟΤΕ στα 13,62 ευρώ. Ρευστοποιήσεις στον Οπαπ στα 7,87 ευρώ. Πτωτικά η μετοχή της Coca- Cola στα 23,30 ευρώ. Με πτώση 1,03% η ΔΕΗ στα 3,86 ευρώ. Πτώση 1,84% ο Μυτιληναίος στα 7,755 ευρώ. Πτώση 0,65% η Γεκ – Τέρνα στα 6,16 ευρώ. Βουτιά 4,19% για Μπέλα στα 16 ευρώ. Με οριακές απώλειεςη Ελλάκτωρ στα 1,172 ευρώ. Πτώση 2,05% η Lamda στα 5,73 ευρώ. 51 μετοχές έκλεισαν ανοδικές, 40 καθοδικές και 89 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οικονομία

Στο τραπέζι αλλαγές στα εργασιακά τον Νοέμβριο

υπουργείο Εργασίας

Αντίστροφη μέτρηση το πολύ ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει για την ψήφιση και εφαρμογή της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης με αιχμή τις υπερωρίες, το ωράριο και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν  πως το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα, προγραμματίζεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ενώ η ψήφισή του αναμένεται στο α' δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως από εργοδοτικούς κύκλους έχουν πέσει στο τραπέζι των πρώτων επαφών με το υπουργείο Εργασίας προτάσεις, μεταξύ άλλων, σε 3 βασικά πεδία.

Το πρώτο πεδίο αφορά το "καθεστώς" των υπερωριών. Έχει τεθεί ζήτημα αύξησης του ορίου των υπερωριών, κατάργησης της διαδικασίας έγκρισής τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και εξόφλησής τους με μη χρηματικούς όρους (π.χ. ημέρες επιπλέον αδείας) και, έτσι, της μείωσης του κόστους τους. Το δεύτερο πεδίο αφορά το ωράριο, όπου υπάρχει εισήγηση για ευελιξία με πρωτοβουλία του ίδιου του εργαζομένου, χωρίς όμως την καταστρατήγηση του 40ωρου. Κατά τρίτον, το πεδίο των αλλαγών αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, και συγκεκριμένα την ψηφιοποίηση των μητρώων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Βρούτση 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως "λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου". Επίσης, τόνισε πως "λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό".