Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Σε λειτουργία η νέα γεώτρηση στη Σαρακίνα – Οι πρώτες ποσότητες νερού στο φράγμα Μπραμιανών
γέωτρηση
 clock 16:12 | 08/11/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε το πρωί του Σαββάτου η νέα γεώτρηση στη Σαρακίνα, η οποία ανοίχτηκε από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, παρέχοντας μια κρίσιμη πηγή υδροδότησης για το Φράγμα Μπραμιανών, το οποίο δοκιμάζεται σκληρά από την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την περιοχή. Μετά από ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις που ξεπεράστηκαν, οι εγκαταστάσεις είναι πλέον πλήρως έτοιμες και μεγάλες ποσότητες νερού άρχισαν να ρέουν προς τη λεκάνη του φράγματος.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Ράδιο Λασίθι, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η περιοχή βιώνει άλλη μια χρονιά έντονης λειψυδρίας, με τις ποσότητες βροχής που έχουν καταγραφεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να είναι ελάχιστες. Η στάθμη στο Φράγμα Μπραμιανών βρίσκεται σε οριακό σημείο, διαθέτοντας μόλις πάνω από 1,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το νερό από τη γεώτρηση της Σαρακίνας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πολύ καλής ποιότητας και με ιδιαίτερα χαμηλή αγωγιμότητα, αναμένεται να προσφέρει μια ουσιαστική ενίσχυση στα αποθέματα.

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δοκιμαστικής διαδικασίας, το έργο εισέρχεται στην τελική ευθεία. Για την οριστική έναρξη της άντλησης, απομένει πλέον η τελική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων. Η άδεια αυτή θα ορίζει με σαφήνεια τις λεπτομέρειες και τους όρους για τον τρόπο που θα αντλείται το νερό και θα τροφοδοτείται το φράγμα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Δημογλίδου: Την τελευταία διετία έχουν κατασχεθεί πάνω από 2.000 πυροβόλα όπλα

Βορίζια: Μία εβδομάδα μετά το μακελειό - Φόβος, σιωπή και βαριά σκιά στο χωριό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis