Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Το περιβάλλον στην Κρήτη και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει

Image
περιβάλλον
 clock 11:54 | 05/06/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

"Η Κρήτη είναι ευλογημένη διότι έχει τα ψηλά και απόκρημνα βουνά που την προστατεύουν" δήλωσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και πρώην καθηγητής οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μωυσής Μυλωνάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Για τους κινδύνους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον της Κρήτης, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως "τα δύο σημεία στα οποία υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Κρήτη είναι οι παραλίες αλλά και τα μέρη στα οποία γίνεται η χρήση των επιφανειακών νερών". 

Κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το αν η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να απειλήσει με αφανισμό πληθυσμούς στην πανίδα της Κρήτης, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά παγκόσμια και σε πάρα πολλά επίπεδα. "Είμαστε σε μια χώρα όπου έχει εντάσεις στον κύκλο των φυτών και των ζώων. Θα έχουμε αλλαγές αλλά όχι στην ένταση που θα έχουν άλλες περιοχές όπως της κεντρικής Ευρώπης η νοτιότερα".

Το μήνυμα του κ. Μυλωνά προς τους ακροατές του Ράδιο Κρήτη ήταν πως το περιβάλλον ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Από μία αρνητική δράση του γείτονά μας, του πατέρας μας ή του φίλου μας. Θα πρέπει να αναπτυχθεί η ατομική ευθύνη, είπε ο καθηγητής Οικολογίας και συμπλήρωσε πως οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να είναι λίγο περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον κι όχι μόνο για τις ψήφους

Στην εκπομπή μίλησε και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Μιχαλόπουλος ο οποίος είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι μία σπουδαία μέρα.
"Η Ανατολική Μεσόγειος θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και σε αυτό συμφωνούν όλα τα κλιματικά μοντέλα".

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την προβιομηχανική περίοδο έως σήμερα, σχεδόν διπλάσια σε ρυθμό σχετικά με το διπλάσιο παγκόσμιο όρο.

"Τα τελευταία 100-120 χρόνια η θερμοκρασία στην περιοχή μας (Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην Κρήτη) έχει αυξηθεί κατά ενάμιση βαθμό και πλησιάζει τους δύο, την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης έχει θερμανθεί κατά 0,7 βαθμούς. Αυτή η θέρμανση είναι πολύ πιο έντονη τα τελευταία 40 χρόνια" δήλωσε ο κ. Μιχαλόπουλος αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Μείωση βροχών

Ταυτόχρονα υπάρχει μείωση στις βροχοπτώσεις, όπως ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε: Η μείωση έχει φτάσει το 20% αλλά ταυτόχρονα παρατηρούμε και αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων. Το νερό που πέφτει, πέφτει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η γη δεν μπορεί να το απορροφήσει και ένα πολύ μεγάλος μέρος καταλήγει στη θάλασσα, άρα ουσιαστικά είναι άχρηστο.
"Τα κλιματικά σενάρια έχουν δείξει ότι η Κρήτη θα είναι από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που θα επηρεαστούν από τη νέα κατάσταση με πολύ πιο έντονη τη μείωση των βροχοπτώσεων" σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και συμπλήρωσε πως "πάμε σε ένα κλίμα πιο ξηρό, άρα σε αύξηση της ερημοποίησης".

Γιώργος Ι. Παπαδάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis