Κρήτη

Το περιβάλλον στην Κρήτη και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει

περιβάλλον

"Η Κρήτη είναι ευλογημένη διότι έχει τα ψηλά και απόκρημνα βουνά που την προστατεύουν" δήλωσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και πρώην καθηγητής οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μωυσής Μυλωνάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Για τους κινδύνους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον της Κρήτης, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως "τα δύο σημεία στα οποία υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Κρήτη είναι οι παραλίες αλλά και τα μέρη στα οποία γίνεται η χρήση των επιφανειακών νερών". 

Κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το αν η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να απειλήσει με αφανισμό πληθυσμούς στην πανίδα της Κρήτης, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά παγκόσμια και σε πάρα πολλά επίπεδα. "Είμαστε σε μια χώρα όπου έχει εντάσεις στον κύκλο των φυτών και των ζώων. Θα έχουμε αλλαγές αλλά όχι στην ένταση που θα έχουν άλλες περιοχές όπως της κεντρικής Ευρώπης η νοτιότερα".

Το μήνυμα του κ. Μυλωνά προς τους ακροατές του Ράδιο Κρήτη ήταν πως το περιβάλλον ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Από μία αρνητική δράση του γείτονά μας, του πατέρας μας ή του φίλου μας. Θα πρέπει να αναπτυχθεί η ατομική ευθύνη, είπε ο καθηγητής Οικολογίας και συμπλήρωσε πως οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να είναι λίγο περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον κι όχι μόνο για τις ψήφους

Στην εκπομπή μίλησε και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Μιχαλόπουλος ο οποίος είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι μία σπουδαία μέρα.
"Η Ανατολική Μεσόγειος θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και σε αυτό συμφωνούν όλα τα κλιματικά μοντέλα".

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την προβιομηχανική περίοδο έως σήμερα, σχεδόν διπλάσια σε ρυθμό σχετικά με το διπλάσιο παγκόσμιο όρο.

"Τα τελευταία 100-120 χρόνια η θερμοκρασία στην περιοχή μας (Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην Κρήτη) έχει αυξηθεί κατά ενάμιση βαθμό και πλησιάζει τους δύο, την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης έχει θερμανθεί κατά 0,7 βαθμούς. Αυτή η θέρμανση είναι πολύ πιο έντονη τα τελευταία 40 χρόνια" δήλωσε ο κ. Μιχαλόπουλος αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Μείωση βροχών

Ταυτόχρονα υπάρχει μείωση στις βροχοπτώσεις, όπως ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε: Η μείωση έχει φτάσει το 20% αλλά ταυτόχρονα παρατηρούμε και αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων. Το νερό που πέφτει, πέφτει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η γη δεν μπορεί να το απορροφήσει και ένα πολύ μεγάλος μέρος καταλήγει στη θάλασσα, άρα ουσιαστικά είναι άχρηστο.
"Τα κλιματικά σενάρια έχουν δείξει ότι η Κρήτη θα είναι από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που θα επηρεαστούν από τη νέα κατάσταση με πολύ πιο έντονη τη μείωση των βροχοπτώσεων" σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και συμπλήρωσε πως "πάμε σε ένα κλίμα πιο ξηρό, άρα σε αύξηση της ερημοποίησης".

Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ρέθυμνο

Ηράκλειο: Σχέδιο για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη

τρανταλίδειο ιδομενέως

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και των Αντιδημάρχων του Δήμου Ρεθύμνης κ. Στέλιου Σπανουδάκη και κ. Γιώργου Σκορδίλη.

Η συνάντηση αφορούσε στα δύο κτήρια του κληροδοτήματος Γεωργίου Τρανταλλίδη, που βρίσκονται στην πόλη του Ηρακλείου και τα οποία ο αείμνηστος γιατρός Τρανταλλίδης κληροδότησε στο ΝΠΔΔ του Δήμου Ρεθύμνης, «Δημοτικό Νοσοκομείο».

Ο κ. Σπανουδάκης ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας και νυν πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Νοσοκομείο» και ο κ. Σκορδίλης ως Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και πρώην Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο κτηρίων, καθώς και για το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί σχετικά με την αξιοποίηση των κτηρίων. Σε αυτό περιλαμβάνεται  καταρχάς η άμεση υποστύλωσή τους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης και στη συνέχεια η παραχώρηση του κτηρίου επί της οδού Μιλάτου στο Δήμο Ηρακλείου προς αξιοποίηση. Ήδη, μέσα από την άριστη συνεργασία του Νομικού Προσώπου με τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαίτερα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννη Αναστασάκη, έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση της οικίας και της κλινικής Τρανταλλίδη.

Τέλος ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για την κάλυψη του κόστους υποστύλωσης, καθώς το Δημοτικό Νοσοκομείο, ως Νομικό Πρόσωπο, δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του κτίσματος Τρανταλλίδη και επεσήμανε με τη σειρά του τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη εγκατάλειψή του, καθώς πρόκειται για ένα κτίσμα που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου. Για την χρηματοδότηση της υποστύλωσης του κτηρίου ο κ Αρναουτάκης πρότεινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του ΝΠΔΔ του Δήμου Ρεθύμνης «Δημοτικό Νοσοκομείο» και του Δήμου Ηρακλείου. Το κόστος της προγραμματικής θα το αναλάβει εξολοκλήρου η Περιφέρεια Κρήτης.

Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο του ιατρού Γεωργίου Τρανταλλίδη βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου, στη συμβολή των οδών Αγίου Τίτου και Μιλάτου. Στη θέση του βρισκόταν το μέγαρο του αρχηγού του βενετικού στόλου (Palazzo del Capitan Grande), που για πρώτη φορά μνημονεύεται στις πηγές το 1397. Το διώροφο αυτό κτίριο υπέστη διάφορες μετατροπές και προσθήκες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του defterdar Ebu Bekir Efendi, την οθωμανική περίοδο. Πιθανότατα κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό του 1856 και στη θέση του υψώθηκε το σημερινό κτίριο που λειτούργησε ως σχολείο (μειτέπι), έως το 1925. Αγοράστηκε από το γιατρό Γεώργιο Τρανταλλίδη και το ανατολικό του τμήμα χρησιμοποιήθηκε ως κλινική μέχρι τον θάνατό του το 1947, ενώ το δυτικό ως κατοικία. Στην διαθήκη του ο Τρανταλλίδης δώρησε όλη του την περιουσία στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Δήμου Ρεθύμνης με την υποχρέωση να φτιαχτεί εκεί χειρουργική κλινική με την ονομασία «Γεώργιος Τρανταλλίδης».

Από το 1947 ως το 1956 στο ανατολικό τμήμα στεγάστηκε η κλινική Αϊ Γιώργης του ιατρού Κριτσωτάκη και από το 1957 έως το 1993 η κλινική Λίτινα. Στο δυτικό τμήμα κατοικούσε η αδερφή του Γ. Τρανταλλίδη, Μαρία, ενώ παράλληλα σε τμήμα του ορόφου του, λειτούργησε το διάστημα 1947-1953 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» του Χρήστου Μπαντουβά. 

Από το 1993 έως σήμερα το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο. Μελέτες για τις στερεωτικές εργασίες έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηρακλείου και της Νομαρχίας Ρεθύμνου, οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

Στις 19-4-1991 με την Υπουργική Απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/239/9703/5-2-1991-ΦΕΚ 158/Β/21-3-91 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν. 1469/50.