Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή στον Πρινιά

Image
αγιος γεωργιος μεθυστης
 clock 09:22 | 02/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής: έτσι χαρακτηρίζεται από το λαό μας (όχι από τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας) ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Γεώργιος στη δεύτερη γιορτή του, 3 του Νοέμβρη. Ο λόγος, ότι την ημέρα εκείνη στις παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες άνοιγαν το καινούργιο κρασί - και το ευλογούσαν στην εκκλησία.

Ο τάφος του Αγίου Γεωργίου

Στην πραγματικότητα, τη μέρα εκείνη γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου, δηλ. η μεταφορά τους στη Λύδδα της Ιόππης (Παλαιστίνης), πατρίδα της μητέρας του, της Αγίας Πολυχρονίας, ενώ ο πατέρας του Αγίου, ο Άγιος Γερόντιος, ήταν από την Καππαδοκία. Γιορτάζονται επίσης και τα εγκαίνια του ιστορικού ναού του, που σώζεται ακόμη εκεί και είναι σεβαστός όχι μόνο από τους χριστιανούς, αλλά και από τους μουσουλμάνους (οι οποίοι ονομάζουν τον Άγιο "Χάντερ", δηλ. "Πράσινο").

αγιος γεωργιος μεθυστης

αγιος γεωργιος μεθυστης, by meropi

Ο Άι Γιώργης όμως είναι και "Γαλατάς", καθώς συνδέεται με την ευλογία των αιγοπροβάτων στην κύρια γιορτή του (ημέρα της μνήμης του), 23 Απριλίου ή Δευτέρα του Πάσχα. Τότε, σε κάποια μέρη της πατρίδας μας, π.χ. Κρήτη, οι βοσκοί φέρνουν τα κοπάδια τους στην αυλή της εκκλησίας του αγίου, ο ιερέας τα ευλογεί και στη συνέχεια εκείνοι τα αρμέγουν και προσφέρουν το γάλα στους παρευρισκόμενους.

Πρόκειται για μια ακόμη περίσταση, όπου η κοινωνική ζωή συνδεόταν άμεσα με την πνευματική μας κληρονομιά, όπως συνέβαινε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χριστιανικές χώρες, όταν η κουλτούρα μας ζούσε ακόμη - σήμερα, σε μια εκδυτικισμένη Ελλάδα (σχεδόν ρημαγμένη, παρακμασμένη, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης), απομένουν κάποια ίχνη αυτών των παραδόσεων, που ευτυχώς πού και πού αναβιώνουν με τη βοήθεια πολιτιστικών συλλόγων ή κάποιων δραστήριων ιερέων.

Εορτάζει ο Άγιος Γεώργιος στο χωριό Πρινιάς του νομού Ηρακλείου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού Πρινιάς, η οποία υψώνεται μεγαλόπρεπα στο κέντρο του χωριού μέσα στα στενά σοκάκια του Πρινιά.
Εδώ τελούνται όλες οι σημαντικές εκκλησιάστηκες τελετές του χωριού, γάμοι, βαφτίσια κ.τ.λ. Μάλιστα μαζεύεται πλήθος κόσμου σε κάθε μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης.
Η εκκλησία γιορτάζει στης 3 Νοεμβρίου του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή. Λόγω των πολλών εορταζόντων, σχεδόν σε κάθε στενό ακούς παρέες που έχουν έρθει να ευχηθούν στους Γιώργηδες και να δοκιμάσουν πρώτη φορά και το κρασί τις νέας εσοδείας (εξ ού και μεθυστής ).

αγιος γεωργιος μεθυστης

αγιος γεωργιος μεθυστης, by meropi

Η ιστορία της εκκλησιάς μας πάει πίσω στης αρχές του 20ου αιώνα όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, κτίστηκε όχι ὀμως στη σημερινή της μορφή. Η εκκλησία είχε κτιστεί εξ ολοκλήρου με πέτρα, σε πολύ μικρότερες διαστάσεις και ξεκινούσε από την βάση της με πέτρες διαστάσεων 1.5 μέτρων και όσο πήγαινε προς τα πάνω το πάχος του τοίχου μίκραινε.
Φτάνοντας στο 1956 οι τότε επίτροποι και ο ιερέας του χωριού Πατήρ Ησύχιος, ξεκίνησαν την ανέγερση του ναού με την σημερινή του μορφή.

αγιος γεωργιος μεθυστης

αγιος γεωργιος μεθυστης, by meropi

Αρχικά υπήρχε διχασμός, γιατί, εκτός από το να κτιστεί ο ναός πάνω στη ήδη υπάρχουσα εκκλησία, εκκρεμούσε και άλλη μια πρόταση, δηλαδή να ανεγερθεί κάπου προς τα αλώνια, η οποία όμως είχε το μειονέκτημα ότι ο ναός θα ήταν πολύ μακριά από το κέντρο του χωριού. Για το λόγο αυτό σύντομα υπερίσχυσε η πρώτη πρόταση.
Χωρίς να γκρεμίσουν τον παλιό ναό, ο εργολάβος ανέλαβε να κτίσει τον νέο ναό, ενώ όλοι οι συγχωριανοί συνέβαλαν στο να συγκεντρώσουν τα υλικά τα οποία τα έφερναν από ένα νταμάρι πίσω από τον Πόρο τροφοδοτώντας τον εργολάβο και παράλληλα βοηθώντας ενεργά στην ανέγερση, καθώς τότε όλα γίνονταν με το χέρι χωρίς σύγχρονα εργαλεία. 

αγιος γεωργιος μεθυστης

αγιος γεωργιος μεθυστης, by meropi

Κατά τις εργασίες ανέγερσης
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για την ανέγερση του Ναού και όλο αυτό το διάστημα η παλιά εκκλησία που ήταν μέσα στην καινούρια λειτουργούσε κανονικά. Με την αποπεράτωσή του όμως γκρεμίστηκε και απομακρύνθηκαν τα συντρίμμια. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνο το διάστημα της λειτουργίας της εκκλησίας, το πάτωμα ήταν ακόμα χώμα, αφού δεν ήταν ακόμα έτοιμο το δάπεδο.
Τέλος, το 1961 έγιναν τα εγκαίνια από τον μητροπολίτη σε μια μεγαλοπρεπή τελετή. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις από τους εκάστοτε επίτροπους και ιερείς για να φτάσει η Εκκλησία στην σημερινή της μορφή.

πηγή - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Φωτογραφίες - Αντώνης Γενναράκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis