Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Έτσι θα είναι η νέα Πλατεία Ελευθερίας! (φωτογραφίες)

Image
πλατεία ελευθερίας
 clock 14:10 | 21/09/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Το Ηράκλειο του μέλλοντος απεικονίζει η μελέτη του πρώτου βραβείου του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, που προτείνει μια νέα προοπτική ανάπλασης στην Πλατεία Ελευθερίας η οποία παρουσιάζεται σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου.

Ειδικότερα η μελέτη παρεμβαίνει προτείνοντας την αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του πυρήνα της παλιάς πόλης που αφορά τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Νίκου Καζαντζάκη, καθώς επίσης και την ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφώρ, τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας και της λεωφόρου Ικάρου, που οριοθετούν την ανατολική είσοδο του Ηρακλείου σε μια έκταση 53.000,00 m2.

Τι προβλέπει η ανάπλαση

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, με γνώμονα την προσβασιμότητα, τη βιοκλιματική συμπεριφορά και την ανάδειξη των ιστορικών ιχνών δημιουργούνται πολλαπλοί αμφιθεατρικοί χώροι γύρω από μια χωρική σκηνή. Η πόλη συνδέεται σε όλες της τις διευθύνσεις με πυρήνα το δίκτυο πλατειών και τη ζώνη του Ενετικού Τείχους.

Image
πλατεία ελευθερίας

Η δαπεδόστρωση ενοποιεί το σύνολο της περιοχής μελέτης, τις πλατείες Ελευθερίας, Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου, τη ζώνη περιμετρικά των τειχών, καθώς και τις λεωφόρους Ικάρου - Μποφώρ - Δημοκρατίας.

Αξιοποιούνται ύλες από τον τόπο της Κρήτης συγγενικές μεταξύ τους που όταν πλησιάζουν ιστορικά ίχνη, παραλλάσσονται ώστε να σημάνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους λειτουργούν ως χωρικά σινιάλα. Επαναχρησιμοποιούνται τα μάρμαρα της υφιστάμενης πλατείας - υφιστάμενα υλικά δαπεδόστρωσης και τα επεξεργάζονταν ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.

Η κατεργασία τους προκειμένου να χαθεί η ολισθηρότητα - θάμβωση, κρίνεται αναγκαία, όπως και η επανατοποθέτησή τους στα κατάλληλα σημεία. Τα υφιστάμενα φωτιστικά της πλατείας επισκευάζονται και χωροθετούνται περί των Ενετικών Τειχών (στο ύψος της πλ. Ελευθερίας), για να τονίσουν την κεντρική περιοχή στάσης. Σημειώνεται πως διευκολύνεται η ΑμεΑ, η διέλευση και η πρόσβαση των πεζών στο σύνολο της πρότασης αποτέλεσε επίσης προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό.

Η ιδέα για την δενδροφύτευση είναι η πλήρης διατήρηση και εμπλουτισμός της υφιστάμενης φύτευσης της πλατείας Ελευθερίας ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρασίνου που τείνει να ενοποιηθεί με το γειτονικό πάρκο Γεωργιάδη. Δημιουργείται έτσι μια ενιαία περιπατητική διαδρομή που συνδέει την πόλη σε όλες τις διευθύνσεις με πυρήνα την πλατεία και τη ζώνη του ενετικού τείχους.

Οι οικογένειες δενδροφυτεύσεων οργανώνονται σύμφωνα με τις ειδικές χωρικές και λειτουργικές απαιτήσεις της κάθε περιοχής αλλά και σύμφωνα με τη βαθύτερη εννοιολογική τους σημασία και λειτουργία.

Image
πλατεία ελευθερίας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της ήπιας κινητικότητας. H προοδευτική υλοποίηση σε δύο φάσεις διασφαλίζει την ήπια προσαρμογή των κατοίκων στις νέες συνθήκες και τη δυνατότητα τυχόν αναπροσαρμογών του αρχικού σχεδιασμού με βάση τη χρήση που κάνουν οι κάτοικοι. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κινητικότητας και η ανασύνθεση του εδάφους δίνουν την εντύπωση της συνέχειας του δημόσιου χώρου και συνεισφέρουν στην προσβασιμότητα των πεζών (δομική και οπτική ένωση).

Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που προτείνονται, για να ικανοποιήσουν πλήρως τους βιοκλιματικούςστόχους που θέτει ο διαγωνισμός.

Στηρίζονται ενεργειακά σε δύο κυρίως πυλώνες: α) στο μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα της πλατείας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και β) σε έξυπνες λύσεις φωτισμού κοινόχρηστων χώρων, χωρίς εκπτώσεις όμως στην καλαισθησία, και διαδραστικές προσεγγίσεις ενημέρωσης των δημοτών. Δημιουργείται ένας ζωτικός δυναμικός χώρος που μπολιάζεται από ιστορικά ίχνη και συγκεντρώνει τη ζωή του τόπου. Ο σχεδιασμός στοχεύει τόσο στην ευρεία κλίμακα της πόλης όπου ο κάτοικος αντιλαμβάνεται τον δημόσιο χώρο ως ενιαία οντότητα, όσο και στην κλίμακα της άμεσης περιοχής όπου βιώνει τον ειδικό δομικό - χωρικό - λειτουργικό χαρακτήρα των επιμέρους τόπων.

Η “καρδιά” του Ηρακλείου συνδέεται άρρηκτα με την υπόλοιπη πόλη ενώ ταυτόχρονα οι επιμέρους τόποι λειτουργίες γίνονται τοπόσημα που φι-λοξενούν τον κάτοικο. Οι υψομετρικές διαφορές εν γένει (π.χ. σκαλιά πλ. Ελευθερίας), εξαλείφονται για να διευκολυνθεί η προσπέλαση - ροή των πεζών στο σύνολο της περιοχής μελέτης.

Οι διαφορές του εδάφους προεκτείνονται προς τα Ενετικά Τείχη όπου μετασχηματίζονται σε κερκιδωτό ανάγλυφο διατηρώντας σημαντική απόσταση από αυτά. Η ζώνη που δημιουργείται περί των Τειχών τονίζεται με κατάλληλη δενδροφύτευση, δομή, ύλη και φωτισμό για να δηλωθεί ότι εκεί είναι το σήμαντρο της περιοχής που λειτουργεί ως υπαίθριο καθιστικό και ως περατζάδα.

Το κερκιδωτό “καθιστικό πόλης” περί των Ενετικών τειχών γίνεται τοπόσημο τονίζοντας τη θέαση προς το σύνολο της περιοχής και προς το λιμάνι. Σημειώνεται ως στόχος και η οπτική λειτουργική σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Δ. Μποφώρ και του ημιπρομαχώνα Αγ. Φραγκίσκου στον κόμβο όπου συναντώνται.

Πώς ενώνονται οι πλατείες

Οι πλατείες Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Ελευθερίας και Αρχαιολογικού Μουσείου συγκοινωνούν δυναμικά ως δίκτυο ορίζοντας μια ολότητα χώρου, διατηρώντας όμως τα ειδικά χωρικά, δομικά και λειτουργικά τους χαρακτηριστικά.

Στον πυρήνα της πλατείας Ελευθερίας δημιουργείται ένας ελεύθερος δυναμικός χώρος δράσης. Τα ξέφωτα - μικρότοποι που δημιουργούνται εντός της πλατείας λειτουργούν ως χώροι συνάθροισης και συνοδεύονται από κατάλληλη δενδροφύτευση, φωτισμό, στοιχεία στάσης (πέργκολες - καθίσματα στη βάση των δένδρων). Εκεί όπου οι πλατείες συναντούν τα κτήρια της πόλης προτείνεται ένας ξύλινος φορέας - κατασκευή που δημιουργεί έναν σκιασμένο χώρο στάσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου Αντώνη Ορφανουδάκη, η διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ήταν μονόδρομος για την πλατεία Ελευθερίας, που είναι η πλέον κεντρική και σημαντική πλατεία της πόλης, με ευρύτερη ιστορική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική, κοινωνική, και περιβαλλοντική σημασία, περιβάλλεται από διατηρητέα μνημεία και βρίσκεται επί αρχαιολογικού χώρου. Η πρακτική των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών εξασφαλίζει μια ιδιαίτερη ποιότητα στο παραγόμενο αρχιτεκτονικό έργο, προς όφελος της πόλης, των πολιτών,των επισκεπτών, του ίδιου του έργου, όλων μας. Το Ηράκλειο αξίζει μια ανάπλαση που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύγχρονο μνημείο για την πόλη αντάξιο των παγκόσμιων αντίστοιχων αναπλάσεων δημοσίων χώρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Στο ΠΑΓΝΗ με εγκαύματα στα μάτια για 41χρονος εργαζόμενος

Νοσοκομεία: Έρχεται ενιαία λίστα χειρουργείων – Πώς θα γίνεται η καταχώρηση

Ηράκλειο - Καταγγελία δημότη: 20 μέρες τρέχει το νερό, μέρα - νύχτα... (φωτογραφίες)

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis