Κρήτη

Η Παγκρήτια Τράπεζα στηρίζει το νέο μάθημα φιλοσοφίας του Mathesis

παγκρήτια τράπεζα

Το νέο διαδικτυακό μάθημα του Mathesis «Το κακό: Μαθήματα Ηθικής Φιλοσοφίας» με διδάσκοντα τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλο Κόντο ξεκινάει την Δευτέρα 19 Aπριλίου 2021 στο mathesis.cup.gr.

Η δημιουργία του μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε το κόστος παραγωγής και προσφοράς του, ενστερνιζόμενη τον στόχο του Mathesis για προσφορά δωρεάν, ποιοτικής γνώσης προς κάθε πολίτη που την επιζητεί.

Το Mathesis αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά την Παγκρήτια Τράπεζα για μια ευγενική χειρονομία η οποία στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια μας, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα και μία πολύτιμη ενθάρρυνση. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας κ. Κώστα Παπαδάκη για το διαρκές ενδιαφέρον του για το Mathesis.

Περισσότερα για το μάθημα:

Tο κακό: Mαθήματα Ηθικής Φιλοσοφίας

Διδάσκων: Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών

Συνήθως, αποφεύγουμε να συζητάμε για το κακό. Το φοβόμαστε σαν να ήταν μολυσματικό· μας απωθεί ενώ, ταυτόχρονα, ασκεί επάνω μας μια παράξενη γοητεία. Αναρωτιόμαστε εάν το «ριζικό» κακό υπάρχει και, εάν ναι, τι είναι (αρρώστια, μοίρα, τιμωρία, επιλογή;) και πού κατοικεί (μέσα μας, στη φύση, στον διάβολο, στην κοινωνία;)· φαίνεται, μάλιστα, ότι η παρουσία του ακραίου κακού στον κόσμο μάς οδηγεί σε αδιέξοδα ερωτήματα: γιατί ένας σπλαχνικός θεός επιτρέπει στο κακό να υπάρχει και, πόσο μάλλον, να νικάει;

Στο μάθημα θα προσεγγίσουμε το πρόβλημα του κακού μέσα από την οπτική της ηθικής. Δεν θα δούμε απλώς εγκυκλοπαιδικά ποιες απόψεις για το κακό έχουν προταθεί στην ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας. Κυρίως, θα εμβαθύνουμε στο πώς αυτές εγγράφονται κάθε φορά στα συμφραζόμενα μιας ηθικής θεωρίας: από την αρχαιότητα (Ευριπίδης, Αριστοτέλης, Στωικοί) στον πρώιμο Χριστιανισμό, και από τον σεισμό της Λισαβόνας (Βολταίρος, Ρουσσώ, Καντ) στην καρδιά του 19ου αιώνα (Σέλλινγκ, Νίτσε) και στη σύγχρονη σκέψη (Άρεντ).

Το μάθημα υπόσχεται ότι με τη λήξη του, δεν θα ξαναδείτε το «κακό» με τον ίδιο τρόπο.

Πληροφορίες και εγγραφές:

https://mathesis.cup.gr/

mathesis@cup.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έργο πνοής για ΑμεΑ χρηματοδοτεί η Παγκρήτια Τράπεζα

Παγκρήτια Τράπεζα: Σημαντική συνεργασία για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων

Η Παγκρήτια Τράπεζα χρηματοδοτεί την καινοτομία

Κρήτη

Ηράκλειο

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Πετούν όπου ...βρουν μάσκες και υγειονομικό υλικό (Φωτογραφίες)

Μάσκες και ποδονάρια περαμένα παντού!

Την ώρα που η τήρηση των υγειονομικών μέτρων θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, οι εικόνες ντροπής που κατέγραψε αναγνώστης του ekriti.gr, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο προκαλούν αίσθηση.

Μάσκες προστασίας και ποδονάρια βρίσκονται πεταμένα στην κυριολεξία γύρω από την είσοδο του νοσοκομείου από την πλευρά του χώρου στάθμευσης!

Ασυνείδητοι ρίχνουν τις μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊού κυριολεκτικά όπου βρουν!
Ασυνείδητοι ρίχνουν τις μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊού κυριολεκτικά όπου βρουν!

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως την ώρα που το σημείο εμφανίζει αυτή τη θλιβερή εικόνα, τα καλαθάκια απορριμμάτων είναι άδεια!

Απαράδεκτη κατάσταση!
Απαράδεκτη κατάσταση!

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας (μάλιστα εδώ μιλάμε για νοσοκομείο...) σε "άλλο επίπεδο"!

Μάσκες και ποδονάρια περαμένα παντού!
Μάσκες και ποδονάρια περαμένα παντού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1.957 νέα κρούσματα - 43 θάνατοι - 661 οι διασωληνωμένοι

1 δισ. το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας το τελευταίο 12μηνο

Τρίτος κύκλος σεμιναρίων για προφύλαξη από τον κορωνοϊό στους εργαζομένους της Κρήτης