Κρήτη

Αντίστροφη μέτρηση για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη

πρόσφυγες

Στην τελική φάση προετοιμασίας για την υποδοχή των πρώτων οικογενειών των προσφύγων στην Κρήτη βρίσκεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός .

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη η υπεύθυνη επικοινωνίας και δικτύωσης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Δήμητρα Καμπέλη, ήδη στο Ηράκλειο έχουν προχωρήσει σε μίσθωση 32 διαμερισμάτων ώστε να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων . 

Πρόκειται κυρίως για έγκυες γυναίκες, παιδιά  και αναπήρους που θα φιλοξενηθούν στα σπίτια αυτά, όπως επισημαίνει η κα. Καμπέλη.

Να σημειωθεί ότι κάποια από τα διαμερίσματα  αυτά έχουν εξοπλιστεί πλήρως με ηλεκτρικές συσκευές ενώ και στα υπόλοιπα προχωρά η διαδικασία για τον εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η διαδικασία για τις οικογένειες που έχουν ολοκληρώσει τη συνέντευξή τους στην υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα. Όπως αναφέρει, στην Κρήτη οι πρώτες οικογένειες των προσφύγων αναμένεται να φθάσουν το προσεχές διάστημα  ίσως και τις επόμενες ημέρες. Η κα Καμπέλη ωστόσο εξηγεί  ότι οι πρόσφυγες θα φτάνουν σταδιακά  και όχι όλοι μαζί.

Αξίζει  να επισημάνουμε ότι σε όλη την Κρήτη θα μισθωθούν συνολικά 125 σπίτια που αναμένεται συνολικά να φιλοξενήσουν 750 πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται  ότι η  Αναπτυξιακή Ηρακλείου και ή Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός αναλαμβάνει την επίπλωση και τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών μετά το πέρας της σύμβασης.

Επίσης, δίδεται η δυνατότητα προπληρωμής των ενοικίων έως το τέλος του 2017.  Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι έως 31/12/2017 με δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Αν ωστόσο κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει για κάποιο λόγο να επισκεφθεί το διαμέρισμα που ενοικιάζει αυτό μπορεί να γίνει μόνο παρουσία εκπροσώπου της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Στο μεταξύ ήδη έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις εργασίας για διερμηνείς Αραβικών, καθώς και οι συμβάσεις για  επόπτες φιλοξενίας, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη στους πρόσφυγες.

Ελένη Στάθογλου

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στο νέο διεθνές αεροδρόμιο

Από την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Με απόλυτη επιτυχία και με συμμετοχή 100% των εργαζομένων συμβασιούχων στο έργο «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης & Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών Συνδέσεων» πραγματοποιήθηκε σήμερα η τετράωρη στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου επέδωσαν ψήφισμα στην Συντονίστρια. Στην συνέχεια έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην Περιφέρεια Κρήτης όπου κι εκεί επέδωσαν το ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη.

Οι εργαζόμενοι "διατράνωσαν πως θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την καλυτέρευση των συνθήκων εργασίας στο εργοτάξιο. Δήλωσαν  το παρόν για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς και την ετοιμότητα να απατήσουν απεργιακά στο αντεργατικό Αρμαγεδδών που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, φωνάζοντας το σύνθημα «Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας»", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων στους απλήρωτους εργατοτεχνίτες στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου

ΚΚΕ: Στη Βουλή τα αιτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου