Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αντιπλημμυρικά - υδρευτικά έργα 64 εκατ. ευρώ στο Λασίθι - Ποιες περιοχές αφορά

Image
Αντιπλημμυρικά έργα
 clock 10:18 | 11/07/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Σε τροχιά υλοποίησης περνά το πακέτο αντιπλημμυρικών και υδρευτικών στο Λασίθι. Πρόκειται για τα έργα σε Μπραμιανό, Γρα Λυγιά, Μύρτο στο Λασίθι. Τα έργα έχουν συνολικό κόστος 64 εκατ. ευρώ που χωρίζονται σε 60 εκατ. ευρώ για τα έργα και επιπλέον 4 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται και κονδύλια για αρχαιολογικές εργασίες.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτησ των έργων. Πιο αναλυτικά τα έργα αφορούν στην κατασκευή συμπληρωματικών έργων του ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Γρα Λυγιάς και έργα του φράγματος Μύρτου στο Λασίθι.

Τα έργα εντάσσονται στη δράση “Αντιπλημμυρικά έργα” του Ταμείου Ανάκαμψης και Φορέας Υλοποίησης τους είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο ίδιο πακέτο εντάσσονται και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και στο Λουτράκι με τους διαγωνισμούς να είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα περιλαμβάνονται και εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο διαγωνισμός των έργων στο Λασίθι αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και έχουν προθεσμία μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023 για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στο τέλος του 2024 θα πρέπει να έχει εκτελεστεί το 60% της συνολικής αξίας τους (με αντίστοιχη πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο τέλος του 2025 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα με αντίστοιχη πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης από ανεξάρτητο μηχανικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ποια θα είναι τα οφέλη

Τα αντιπλημμυρικά έργα του Λασιθίου θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ρεμάτων Μπραμιανού και Διαβατών, επιτυγχάνοντας την ασφαλή αποχέτευση των ομβρίων υδάτων της εξεταζόμενης περιοχής, την αντιπλημμυρική προστασία των παραρρεμάτιων περιοχών, καθώς και τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διόδευση των πλημμυρών από το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής.

Ταυτόχρονα, η οριοθέτηση των περιοχών των ρεμάτων θα συμβάλει τον περιορισμό των καταπατήσεων και στην προστασία της φυσικής διατομής όπου υπάρχει.

Σκοπός των έργων είναι η αύξηση των δυνατοτήτων παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων.

Παράλληλα, τα έργα του φράγματος Μύρτου θα επιδράσουν ευνοϊκά στις κατάντη περιοχές, με την ανάσχεση των πλημμυρικών αιχμών και τον εμπλουτισμό της υπόγειας υδροφορίας της κατάντη ευρείας κοίτης του χειμάρρου με την πρόβλεψη της οικολογικής παροχής, ώστε να λειτουργήσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και το προβλεπόμενο κατάντη υπόγειο διάφραγμα.

Τι θα κατασκευαστεί

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Λασιθίου προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

1. Κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανού: Αφορά στις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται για την ασφάλεια την λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος Μπραμιανού, της περιμετρικής παραλίμνιας οδού και των έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα του από την υδροληψία Καλαμαυκιανού.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται:
• Εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης του φράγματος Μπραμιανού.
• Κατασκευή νέας περιμετρικής οδού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανού.
• Συμπληρωματικές Η/Μ εργασίες και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου στο φράγμα.
• Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από υδροληψία Καλαμαυκιανού στον ταμιευτήρα Μπραμιανού.
• Αρχιτεκτονικές και Η/Μ εργασίες στο κτήριο αναψυχής-εστίασης και στον περιβάλλοντα χώρο του ταμιευτήρα Μπραμιανού.

2. Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων: Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
• Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος Μπραμιανού.
• Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος Διαβατών και συμβαλλόντων ρεμάτων.
• Κατασκευή δικτύων ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρά Λυγιάς.

3. Κατασκευή του φράγματος Μύρτου: Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
• Η κατασκευή του φράγματος Μύρτου και παραλίμνιας οδού.
• Η κατασκευή αντλιοστασίου ανύψωσης (Α1)
• Έργα Η/Μ εγκαταστάσεων αντλιοστασίου (Α1) ανύψωσης στη δεξαμενή (Δ3) του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Μύρτου στον ταμιευτήρα
Μπραμιανού (έργο που είναι υπό κατασκευή).
• Η κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού ανύψωσης από το αντλιοστάσιο (Α1) στη δεξαμενή (Δ3).
• Η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ελέγχου των έργων του φράγματος Μπραμιανού, του φράγματος Μύρτου και της δεξαμενής (Δ3)-αντλιοστασίου (Α1).

Αντικείμενο Υποέργου 2: Συντέλεση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων.

Αντικείμενο Υποέργου 3: Μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ε.Α.Κ.Α.Α., κ.λπ.) που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων.

Αντικείμενο Υποέργου 4: Υλοποίηση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών που θα εκτελεστούν από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Αντικείμενο Υποέργου 5: Πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του Δικαιούχου στην παρακολούθηση και υποβοήθηση επίβλεψης του έργου.

 

Διαβάστε επίσης:

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Πώς και μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Ηράκλειο: Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις - Ευκαιρία για τους καταναλωτές

Έδειρε υπάλληλο καθαριότητας επειδή τον ξύπνησε με το απορριμματοφόρο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis