Κρήτη

5.000 ακίνητα στην Κρήτη κινδυνεύουν με πλειστηριασμό!

πολυκατοικία

Τον κίνδυνο να βγουν σε πλειστηριασμό αντιμετωπίζουν περισσότερα από πέντε χιλιάδες ακίνητα στην Κρήτη  αρκετά εκ των οποίων στο Ηράκλειο καθώς τα δάνειά τους βρίσκονται σε μόνιμη καθυστέρηση με τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε απόγνωση και να αδυνατούν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή τους.
 
Τα παραπάνω έκανε γνωστά με δηλώσεις του σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστας Αράπογλου .
 
Ο κ. Αράπογλου ανέφερε ωστόσο ότι δεν συμφέρει τις Τράπεζες να προχωρήσουν σε μαζικό πλειστηριασμό σε όλη την Ελλάδα καθώς  τότε θα καταρρεύσει η αγορά ακινήτων επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν σταδιακά.
 
 Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στην πώληση τουλάχιστον 10.000 ακινήτων προχωρούν οι τράπεζες οι οποίες αναλαμβάνουν πλέον ρόλο μεσίτη και πωλητή ταυτόχρονα.
 
Ελένη Στάθογλου
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ερώτηση Βαρδάκη σχετικά με τις απλήρωτες εισφορές των μηχανικών του ΟΑΕΔ

Σωκράτης Βαρδάκης

Η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι διπλωματούχοι μηχανικοί, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του τέως ΟΕΚ, εξαιτίας των απλήρωτων εργοδοτικών εισφορών, αναδεικνύεται με τρίτη σε σειρά ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατέθεσαν 35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήδη από το έτος 2007, ο τ. Ο.Ε.Κ., βάσει μιας γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας, αρνήθηκε να καταβάλει εργοδοτικές εισφορές προς το τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τους διπλωματούχους μηχανικούς παλαιούς ασφαλισμένους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, θεωρώντας τους, ελεύθερους επαγγελματίες-εργολάβους. Παρόλο που μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, ο Ο.Α.Ε.Δ. κατ΄ εφαρμογή του Νόμου 4144/2013 κατέστη καθολικός διάδοχος και υπεισήλθε σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τ. Ο.Ε.Κ. έναντι του προσωπικού του, ουδέποτε μέχρι και σήμερα εκκαθάρισε ή κατέβαλε, για μια σημαντική κατηγορία εργαζομένων μηχανικών του τ. Ο.Ε.Κ.., το σκέλος της εργοδοτικής εισφοράς που αντιστοιχεί στο τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ως όφειλε.

Η μη συμμόρφωση του Οργανισμού στην υποχρέωση ασφαλιστικής τακτοποίησης και συγκεκριμένα για το διάστημα 01.01.2007 έως 31.12.2013, δεν συνιστά μόνο παράνομη και άνιση μεταχείριση των μηχανικών του τέως Ο.Ε.Κ., αλλά συνεπάγεται και μια σειρά επαχθών συνεπειών, αφού δημιουργείται εις βάρος τους ο κίνδυνος να μην μπορεί το τμήμα των εργοδοτικών εισφορών που δεν έχει καταβάλει ο τ. Ο.Ε.Κ., νυν Ο.Α.Ε.Δ., να προσμετρήσει το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών τους, με συνέπεια οι συντάξιμες αποδοχές τους, να υπολογιστούν με βάση τις μειωμένες μηνιαίες αποδοχές.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι είναι αντιφατικό ο Ο.Α.Ε.Δ. να καταβάλλει κανονικά από 1.1.2014 τις ασφαλιστικές εισφορές ως οφείλει, αλλά για το χρονικό διάστημα από 01.01.2007 έως 31.12.2013 να αρνείται μέχρι σήμερα να τις πληρώσει. Μάλιστα οι Υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. εγγράφως αναγνωρίζουν τη ρητή και νόμιμη υποχρέωση του Ο.Α.Ε.Δ. στην καταβολή των εισφορών αυτών, απορρίπτοντας σχετικά κάθε άλλη αιτίαση της Διοίκησής του ή των Νομικών Υπηρεσιών του.

Οι βουλευτές στηλιτεύουν την προ μηνών τοποθέτηση του απερχόμενου Υπουργού Εργασίας για το εν λόγω θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος φαίνεται ότι υιοθετούσε πλήρως τόσο την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του τέως Ο.Ε.Κ. το 2007 και 2009, για μη αναδρομική καταβολή των εισφορών, αλλά και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ., σύμφωνα με την οποία, ο οργανισμός δεν υποχρεούται να καταβάλει στο τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αναδρομικά εισφορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο απερχόμενος Υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι μόνο εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφανθεί πως ο ΟΑΕΔ πρέπει να καταβάλει αναδρομικές εισφορές τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., θα το πράξει. Σε διαφορετική περίπτωση,, κατά τα λεγόμενά του κ. Βρούτση η ηγεσία του Υπουργείου ‘’θα ακολουθήσει τη νομιμότητα, θα περιφρουρήσει τα λεφτά του δημοσίου και δεν θα γίνει κουβαρντάς με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού’’.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Έχουν συντάξει και αποστείλει οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, σχετικό έγγραφο προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν υποχρεούται τελικά να καταβάλει ο ΟΑΕΔ τις εν λόγω εισφορές;
2. Προτίθεται, αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθυστερήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να απαντήσει, να διευθετήσει το ζήτημα που έχει προκύψει σε βάρος του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος δεκάδων μηχανικών, λόγω της μη σύννομης και εμπρόθεσμης διευθέτησης των ασφαλιστικών εισφορών τους προς το τ. ΤΣΜΕΔΕ;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος ;

Ειδήσεις σήμερα 

Μόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 100% προστασία μετά από 28 μέρες

Ηράκλειο: Έκλεψε την εκκλησία - Συναγερμός στην Αστυνομία