Κρήτη

Λασίθι

Μνήμες της δεκαετίας του '60 ζωντανεύουν στη λίμνη του Αγίου Νικολάου

άγιος νικόλαος λίμνη

Η αντίστροφη μέτρηση για ένα άκρως ενδιαφέρον αθλητικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο, έχει ήδη αρχίσει. Το ερχόμενο διήμερο 26 και 27 Αυγούστου, στην γραφική Λίμνη του Αγίου Νικολάου διεξάγεται το «Agios Nikolaos –Cliff Diving 2016»,  σε συνδυασμό με την αναβίωση αγώνων κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, που αναμένεται να «ξυπνήσουν»  μνήμες από μια εποχή όπου η γραφική λίμνη αποτέλεσε το πρώτο φυσικό κολυμβητήριο Πανελλαδικά.
Δεδομένης της μικρής της έκτασης (χωρίς κυμματισμό), η φυσική αυτή πισίνα άρχισε να χρησιμοποιείται την δεκαετία του 60 ως χώρος τέλεσης Παγκρήτιων αγώνων, άλλοτε με την βοήθεια βαρκών απέναντι από τους βατήρες, σχεδιών με βαρέλια , ξύλα και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές που εξυπηρετούσαν εν πολλοίς τις ανάγκες προπονητικών και αγωνιστικών δράσεων.

άγιος νικόλαος λίμνη

άγιος νικόλαος λίμνη, by renas

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο οποίος απεδέχθει το αίτημα των διοργανωτών (ΠΑΟΔΑΝ-ΝΟΑΝ), επιβεβαιώνοντας την συμμετοχή του στους αγώνες κολύμβησης , που έδωσαν κατά την δεκαετία του 60 το έναυσμα για την ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού στο νησί, «ανάσυρε» από το παρελθόν μνήμες μια εποχής όπου αξία είχε η συμμετοχή και το παιχνίδι !

Η συμβολή του Γιώργου Μπία

Προπόνηση-παιχνίδι- παρέα…το μαγικό τρίπτυχο -που με τη βοήθεια του αείμνηστου Γιώργου Μπία (Γυμναστή)- αποτέλεσε τη «μαγιά» για την δημιουργία του Ναυταθλητικού τμήματος του ΑΟΑΝ μετέπειτα ΝΟΑΝ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας.
 

άγιος νικόλαος λίμνη

άγιος νικόλαος λίμνη, by renas

«Το 1966, πριν από 50 χρόνια, θυμάται ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, τα αθλήματα δεν είχαν την διάσταση του πρωταθλητισμού που υπάρχει σήμερα, που αντί να συνδέει ανθρώπους τους απομονώνει δημιουργώντας πολλαπλά διλλήμματα... Υπήρχε η ευγενής άμμιλα, και η διάθεση συμμετοχής».
Εξαιρετικό δε προνόμοιο, για τα 15 χρονα παιδιά εκείνης της εποχής, ήταν αναμφισβήτητα τα ταξίδια σε Ρέθυμνο, Χανιά, Αθήνα, Πάτρα, υπό την εποπτεία συνοδών γυμναστών, και η γνωριμία με άλλους τόπους και ανθρώπους.

«Ευ αγωνίζεσθαι έστω και χωρίς μαγιό»!

Με το άθλημα της κολύμβησης, ασχολήθηκε για πρώτη φορά ο σημερινός δήμαρχος το 1966, στους σχολικούς αγώνες που έγιναν εκείνη την εποχή στην Λίμνη του Αγίου Νικολάου, μεταξύ των: 1ου και 2ου Δημοτικών σχολείων.

άγιος νικόλαος λίμνη

άγιος νικόλαος λίμνη, by renas

(Στις φωτογραφίες εικονίζεται ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός κατά τη διάρκεια αγώνων, τη δεκαετία του 60).

«Το σχολείο μας (2ο) θυμάται ο ίδιος, ήταν στην άκρη της πόλης, και σ΄αυτό φοιτούσαν μαθητές με χαμηλότερα εισοδήματα. Εκείνη λοιπόν την χρονιά, στους αγώνες που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας,  συμμετείχαν από το 2ο δημοτικό σχολείο της πόλης, τρείς αθλητές. Εν προκειμένω: Οι  Γιάννης Βιτσαράς (Τζανέτος) Γιάννης Αλέξης, Αντώνης Ζερβός.
Με την εκκίνηση της διαδρομής 25 μέτρων ελεύθερο,(μιας και εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν μαγιό), λόγω της προσπάθειας και του έντονου συναγωνισμού, έφυγε το παντελονάκι του (Τζανέτου), το ηθικό του οποίου δεν κάμφθηκε αφού τερμάτισε πρώτος και αμήχανος αναφορικά με το πώς θα έβγαινε από την λίμνη.
 
Θα συμμετέχει στους αγώνες κολύμβησης
 
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των διοργανωτών του “Agios Nikolaos –Cliff Diving 2016” και θα συμμετέχει στους αγώνες κολύμβησης (25 μέτρα ελεύθερο/ 25 μέτρα πεταλούδα) που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 στην λίμνη, παρουσία πολλών και διακεκριμένων παλαίμαχων αθλητών και πολιτών.
«Δεν ήταν δυνατόν, τόνισε ο ίδιος ν΄αρνηθώ, αυτή την συμμετοχή και να γυρίσω ξανά στην ηλικία των 15 χρόνων που όπως περιέγραψα, σημασία είχε ο αγώνας και η συμμετοχή.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αθλητικό γεγονός, που θα διεξαχθεί το επόμενο διήμερο στην πόλη του Αγίου Νικολάου, στοχεύει κυρίως ν αποτελέσει μια διαχρονική διοργάνωση, με την προυπόθεση να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια διαγωνιστικό χαρακτήρα με στόχο την στήριξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σταύρος Αρναουτάκης: Η μητρότητα είναι ταυτισμένη με την ίδια τη ζωή

γιορτή της μητέρας

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Μητέρας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει σε δήλωσή του: 

Μέσα από το συμβολικό της χαρακτήρα η γιορτή της Μητέρας επιβεβαιώνει την αξία και τη σημασία του ρόλου της μητέρας στην κοινωνία μας. Η μητρότητα είναι ταυτισμένη με την ίδια τη ζωή. Είναι συνυφασμένη, στο μυαλό και την ψυχή όλων μας, με την αδιάκοπη προσφορά, την θυσιαστική αγάπη και την άνευ όρων διαρκή φροντίδα. 
Ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα και από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, αλλά και τη συνεργασία με εθελοντικούς φορείς και οργανώσεις, διευρύνουμε την παρέμβαση μας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την ενίσχυση του ρόλου της μητέρας που καθημερινά καλείται να ανταπεξέλθει σε νέες και μεγαλύτερες προκλήσεις.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανάδες.

 

Διαβάστε επίσης:

Καραμαλάκης: Η ΕΛ.ΑΣ δεν ξεχνά τη μάνα, τη ναυαρχίδα της κοινωνίας μας

Λαμπρινός: Η μάνα θα αποτελεί πάντα το στήριγμα του ανθρώπου

Το Ηράκλειο αποκτά υπερυψωμένες και κόκκινες διαβάσεις πεζών (φωτογραφίες)