Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Στον εισαγγελέα οι κάτοικοι για το αιολικό πάρκο

aa.jpg

Μηνυτήρια αναφορά με σοβαρές καταγγελίες για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή τους κατέθεσαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Λασιθίου μέλη της Πρωτοβουλίας Ιεράπετρας για Βιώσιμο Περιβάλλον. Όπως καταγγέλλουν, στην περιοχή της Επισκοπής Ιεράπετρας πραγματοποιούνται εργασίες για την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών με τη διάνοιξη παράνομων δρόμων κατά παράβαση των όρων της σχετικής άδειας που δόθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν πως έχουν ανοιχτεί ως τώρα δρόμοι συνολικού μήκους 270 μέτρων με πλάτος που ποικίλλει από δυόμισι έως τεσσεράμισι μέτρα. Οι κάτοικοι, συνοδεία αρχαιολόγου έκαναν αυτοψία στην περιοχή και κατέγραψαν τις παραβάσεις που έχουν συντελεστεί και τις οποίες έχουν ήδη εκθέσει γραπτώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ζητώντας την ανάκληση της σχετικής άδειας.

(οι κάτοικοι καταγγέλλλουν ότι έχουν διανοιχθεί παράνομα δρόμοι)
 
«Περίεργο» σημείο στην καταγγελία των πολιτών είναι η ονομασία της περιοχής (από την εταιρία και από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις ως «Σμαϊλόγγοσι», ένα τοπωνύμιο που όπως αναφέρουν δεν υφίσταται σε καμία ιστορική πηγή και δεν υφίσταται στην περιοχή. Η έκταση δε, μέσα στην οποία πραγματοποιούνται οι εργασίες, περιλαμβάνεται στα 360 στρέμματα που είχε στην ιδιοκτησία της από το 1996 η εταιρία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ»  για τη σύσταση της οποίας είχαν πρωτοστατήσει οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας αλλά και ξενοδόχοι της περιοχής με σκοπό την κατασκευή αεροδρομίου, σχέδιο το οποίο τελικά δεν ευοδώθηκε.
 
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ιεράπετρας για Βιώσιμο Περιβάλλον θέτουν προς τον εισαγγελέα ερωτήματα ως προς την μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής καθώς όπως αναφέρουν κατά την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής άδειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εταιρία που κατασκευάζει το έργο δεν κατείχε τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή. Για τον ίδιο λόγο ζητούν με αντίστοιχο έγγραφο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να τους κοινοποιήσει τις αρχικές μελέτες και εγκρίσεις για το αιολικό πάρκο.
 
Για όλα τα παραπάνω οι πολίτες της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας ώστε να ανακληθούν οι άδειες κατασκευής εφόσον έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις.
 
Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019:
 
Οι κάτωθι υπογράφοντες πολίτες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Δ.Δ Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, θέλουμε να σας αναφέρουμε, ότι στην περιοχή Τουρλωτό Κεφάλι (Σμαϊλόγγοσι) Επισκοπής Δ.Δ. Κάτω Χωριού, του Δήμου Ιεράπετρας,  σε εργασίες που διενεργούνται για την κατασκευή αιολικού πάρκου από την εταιρία Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. και σε επίσκεψη πολιτών διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:
Παρά τους όρους που έχουν τεθεί, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (απόφ 6ΚΞΚ653Π4-ΧΣΩ/25-9-18), ως προϋπόθεση για την διενέργεια εργασιών και αναφέρουν ότι όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη αρμοδίου υπαλλήλου της ΕΑ και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί διαμόρφωση υφιστάμενων δρόμων ή διάνοιξη νέων, η εταιρία και ο εργολάβος που εκτελεί τα έργα, τους παραβιάζει κατάφωρα. Σύμφωνα δε με τους όρους της εγκριτικής απόφασης σε περίπτωση παραβίασής τους, η άδεια αίρεται αυτοδίκαια.
Συγκεκριμένα έχουν διανοιχθεί (και χωρίς να ελεγχθούν από την Δ/νση Δασών Λασιθίου) μέχρι στιγμής, δρόμοι συνολικού μήκους διακοσίων εβδομήντα (270) μέτρων! Ως εξής: ένας δρόμος (μήκους 60 μ. και πλάτους 2,70μ.), ένας δεύτερος (μήκους 80μ. και πλάτους 3,45 μ) και επιπλέον ένας μήκους 130μ και πλάτους 4,35μ. Τα συγκεκριμένα αναφερόμενα, έχουν διαπιστωθεί από τους συμπολίτες μας Γιώργο Τομαδάκη, Μιχάλη Λιαπάκη (επισκέψεις 30 και 31/12/18, Σαββατοκύριακο) και ο Αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης (επίσκεψη  μετά του Γιώργου Τομαδάκη στις 9/1/19, Τετάρτη). Σας επισυνάπτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Σχετική καταγγελία έγινε αμέσως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, πρώτα με τηλεφωνική επικοινωνία του συμπολίτη μας Παύλου Δασκαλάκη με την κ. Σωφιανού (προϊσταμένη της ΕΑ) και σε συνέχεια με ηλεκτρονικά μηνύματα στις 30-12-18 και στις 8-1-19, αλλά και με επιστολή στην οποία είχαμε επισυνάψει το σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Μέχρι σήμερα, ουδεμία παρέμβαση είχαμε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου, ώστε να άρει τη σχετική άδεια που η ίδια παραχώρησε, εφόσον η εταιρία εκβιαστικά συνεχίζει  να παραβιάζει την σχετική απόφαση.
Διαπιστώνουμε, επίσης, διαρκή παράβαση των νόμων και για τον λόγο αυτόν απευθυνόμαστε σε εσάς και σας  παρακαλούμε για την άμεση επέμβαση σας.
Προς επίρρωσις της ανάγκης επείγουσας επέμβασής σας, σημειώνουμε τα εξής:
 
Η περιοχή όπου σήμερα ετοιμάζεται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο, είναι ιδιοκτησίας της εταιρίας Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε και αγοράσθηκε από αυτήν το 2008 (κατά το μεγαλύτερο μέρος της) και σε συνέχεια το 2012. Συνολικά η έκταση είναι 77,8 στρέμματα. Οι εργασίες γίνονται βάσει της αρχικής αδείας που έχει λάβει η εταιρία από την ΡΑΕ με αριθμό ΑΔ-00339 (βάσει της απόφασης του ΥΠΑΝ Δ6/Φ17.280/3267π.ε/18.7.2002) η οποία τροποποιήθηκε με την 9388/30-12-2009 τροποποίηση της Απόφασης Γενικού Γραμματέα
Περιφέρειας Κρήτης περί Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Με την τροποποίηση αυτή, άλλαξε ο αριθμός των ανεμογεννητριών και το οικόπεδο του αιολικού πάρκου από 330,97 στρέμματα της αρχικής αδείας τροποποιήθηκε σε 77,8 στρέμματα.
Χρήζει όμως διερευνήσεως το εξής: Ποιες εκτάσεις αφορά η αρχική άδεια, του 2002, αφού η κατασκευάστρια εταιρία δεν είχε ιδιόκτητες εκτάσεις τότε, σύμφωνα με έρευνα που κάναμε στο υποθηκοφυλακείο της Ιεράπετρας;
Να σημειώσουμε ότι όλη η περιοχή εκεί εκτάσεως 360 περίπου στρεμμάτων είναι ιδιοκτησία της εταιρίας  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ δτ XENIOS ZEYS AIRPORT αγορασθείσα το 1996 με σκοπό την κατασκευή αεροδρομίου, σχέδιο το οποίο τελικά δεν ευοδώθηκε. Επισυνάπτουμε σχετικό χάρτη.
Χρήζει διερευνήσεως ΑΝ, για ποιόν λόγο και με ποιόν τρόπο η περιοχή αυτή (πλην ίσως του συγκεκριμένου λόφου για τούτο και πρέπει να αναζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ακριβείς χάρτες),  που ανήκει στην ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ δτ XENIOS ZEYS AIRPORT   εμφανίζεται στην  αρχική άδεια της Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. για αιολικό πάρκο.
Προς τούτο, ζητούμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (επισυναπτόμενο έγγραφο) να μας προμηθεύσει τις αρχικές μελέτες και εγκρίσεις για το αιολικό πάρκο. Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να διερευνήσουμε το θέμα αυτό ώστε να αναδειχθεί εάν έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις.
Η Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. στα έγγραφά της, στην σχετική άδεια και στις ανακοινώσεις, ονομάζει τον λόφο όπου τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες, Σμαιλόγγοσι. Το τοπωνύμιο αυτό ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1996 απο την εταιρία ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ δτ XENIOS ZEYS AIRPORT για να περιγράψει το συγκεκριμένο μέρος της ιδιοκτησία της εταιρίας. Είναι άγνωστη στους ντόπιους, στους αρχαιολόγους και δεν υπάρχει σε κανένα ιστορικό αρχείο ή έγγραφο. Η περιοχή λέγεται Τουρλωτό Κεφάλι και είναι εντός του αρχαιολογικού πάρκου «Ισθμός Ιεράπετρας», όπως φαίνεται και στους χάρτες του ΓΠΣ Ιεράπετρας, όπου έχουν  βρεθεί σε προανασκαφικές και ανασκαφικές έρευνες σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Προκαλούνται ερωτηματικά γιατί η εν λόγω εταιρία χρησιμοποίησε από την πρώτη της άδεια το 2002 αυτήν την ονομασία.  Είναι ενδεικτικό ότι και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία στα συμβόλαιο αγοράς της έκτασης το 2008 χρησιμοποιεί το τοπωνύμιο Τουρλωτό Κεφάλι.
 
Επίσης το οικόπεδο κατασκευής του αιολικού πάρκου γειτνιάζει άμεσα και εφάπτεται  με αρχαιολογικούς χώρους προς Βορράν με τον Άνω Καλαμάτη, ενώ γειτνιάζει και με άλλον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο «Της Αφροδίτης το Κεφάλι» Ανατολικά. Στην ουσία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με σημαντικότατο αρχαιολογικό πάρκο (με 20 διαπιστωμένους αρχαιολογικούς χώρους που εντόπισε και έκανε  ανασκαφική έρευνα ο αρχαιολόγος κ Παναγιωτάκης) κατά παραγγελία της εταιρίας ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ. Τούτο εξηγεί τους αυστηρούς όρους της εγκριτικής απόφασης της ΕΑ. Οι όροι αυτοί παραβιάστηκαν και θα συνεχίσουν να παραβιάζονται κατάφωρα. Κατά παράβαση δε των νόμων η πρώτη ανεμογεννήτρια θα τοποθετηθεί σε απόσταση διακοσίων μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο του Καλαμάτη και πέραν της οπτικής ρύπανσης, της πιθανότητας ατυχήματος υπάρχει και έντονη ακουστική όχληση υπονομεύοντας οποιαδήποτε απόπειρα αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου.
Στο άμεσο μέλλον και καθώς οι εργασίες θα επεκταθούν για την ισοπέδωση του 3ου και 4ου πλατώματος (σήμερα έχουν γίνει τα 2 πρώτα) θα διανοιχθούν επιπλέον δρόμοι ενώ για να περάσει το γεωτρύπανο για τις δοκιμαστικές μετρήσεις του υπεδάφους, τα φορτηγά με τα υλικά και βεβαίως αργότερα τα ακόμη μεγαλύτερα φορτηγά των 40 τόνων, με τις ανεμογεννήτριες θα σκαφθούν οπωσδήποτε οι διανοιχθέντες δρόμοι για να μειωθεί η κλίση και βεβαίως θα διαπλατυνθούν και θα τσιμεντοστρωθούν.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να κατασκευασθεί αιολικό πάρκο και συγχρόνως να τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Είναι μάλιστα απορίας άξιο πώς εδόθη άδεια κατασκευής ακριβώς δίπλα σε σημαντικότατο αρχαιολογικό πάρκο και κατά παράβαση των προβλεπόμενων από τον νόμο περί αποστάσεων. Τους λόγους αυτούς αναπτύξαμε και στην επισυναπτόμενη ένσταση προς την ΡΑΕ την 18/10/18 χωρίς να τύχουμε απαντήσεων.
 
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας: α) Επείγει, να σταματήσουν ΑΜΕΣΩΣ οι εργασίες στην εν λόγω περιοχή, εφόσον παραβιάστηκε και παραβιάζεται διαρκώς, η σχετική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, β) Επείγει να διερευνηθούν όλα τα αναφερόμενα ανωτέρω, στις αρμόδιες υπηρεσίες (ποια έκταση τίνων ιδιοκτητών χρησιμοποιήθηκε το 2002 για να ληφθεί η πρώτη άδεια από την εν λόγω εταιρεία, γιατί χρησιμοποιήθηκε το τοπωνύμιο Σμαιλόγγοσι αντί του ορθού Τουρλωτό Κεφάλι και αν αυτό έχει σχέση με τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί εκεί και το αρχαιολογικό πάρκο «Ισθμός Ιεράπετρας» ), γ) Να εφαρμοστούν οι νόμοι της ελληνικής πολιτείας και οι σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για τέλεση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.
 
 Μάριος Διονέλλης
 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ηρακλείου με τον βουλευτή της Βουλγαρίας Ίβαν Τότεφ

201800296_274557351091007_5460509268103037505_n.jpg

Εθιμοτυπική  συνάντηση  με τον βουλευτή της Βουλγαρίας  Ίβαν Τότεφ  είχε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουνίου, στο γραφείο του στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.  Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την υγειονομική κατάσταση καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τις ευρύτερες σχέσεις των δυο χωρών.

Το 2019 ο Ίβαν Τότεφ ως δήμαρχος τότε είχε προσκαλέσει το Ηράκλειο στα εγκαίνια  της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ζάν Αντρέα Γκαραντσίνι ο οποίος το 2019 ήταν εντεταλμένος  σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

Βαρύ πυροσβεστικό ελικόπτερο θα καλύπτει Κρήτη και Κύθηρα