Κρήτη

Λασίθι

Ημερίδα για την ταυτότητα του τόπου στον Άγιο Νικόλαο

00.jpg

Ο  Δήμος Αγίου Νικολάου διοργανώνει ημερίδα και εργαστήριο με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου;» στις 24 & 25 Φεβρουαρίου 2017 στον Άγιο Νικόλαο, και προσκαλεί την τοπική κοινωνία σε μια συμμετοχική διαδικασία ανάδειξης της ταυτότητας του τόπου.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, 17:00, Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου
Εργαστήριο με τον Αρη Καλαντίδη

Εργαστήριο με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας; Τι μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές;» με επιμελητή τον Άρη Καλαντίδη. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, τη συζήτηση, την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας, να φέρει στην επιφάνεια τον συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών του τόπου μας που τον κάνουν ξεχωριστό. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο κτίριο της Πινακοθήκης Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 17:00 και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Η καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, 11:00, Επιμελητήριο Λασιθίου
Ημερίδα με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας;»

Στα πλαίσια ενός τοπίου που συνεχώς αλλάζει ο τόπος μας πρέπει να αναδείξει την ταυτότητα του αν θέλει να συνεχίσει να στηρίζεται στη βιομηχανία που λέγεται τουρισμός. Αυτή η διαπίστωση μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την πορεία που θα χαραχτεί στο εξής με το Δήμο σε ρόλο καταλύτη με απαραίτητη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ιδίως των πολιτών.
Η ημερίδα θα διαρθρωθεί σε τέσσερις ενότητες:
1.ταυτότητες τόπων & στρατηγικός σχεδιασμός: μια γενική προσέγγιση του τι είναι ταυτότητα και μια εξειδίκευση με παραδείγματα.
2.αστικός σχεδιασμός & τουρισμός: πως μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας αλλά και τη χρήση δυνατών χαρακτηριστικών μπορεί να στηθεί μια ρεαλιστική στρατηγική για την προβολή του τόπου.
3.ποιά είναι η εμπλοκή των ντόπιων
4.προβολή δραστηριότητας εμπλεκόμενων και πως θα μπορούσαν να συνδεθούν  (προβολή αποτελεσμάτων εργαστηρίου).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε μικρές ομάδες, καθεμία από τις οποίες, με τη βοήθεια συντονίστριας θα δουλέψει α) για να καταγράψει εκείνα τα στοιχεία του τόπου μας που του δίνουν τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα και β) να απομονώσει αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό από άλλους. Στη συνέχεια, οι απαντήσεις θα οργανωθούν και θα ιεραρχηθούν από τον επιμελητή ώστε μέσα από αυτές να προκύψει το μείγμα της εικόνας που θα θέλαμε να διαμορφώσουμε για τον τόπο μας.  Συνολικός χρόνος κατ’ ελάχιστο τέσσερις ώρες.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στο τέλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου με θέμα: Πια είναι η ταυτότητα του τόπου.

Σάββατο 25/02/2017, Ημερίδα με θέμα: Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου;

11:00  Έναρξη
11:30  Χαιρετισμοί
ενότητα 1 (12:00-12:55)
ταυτότητες τόπων & στρατηγικός σχεδιασμός
Άρης Καλαντίδης 20” (Βερολίνο) - Διαχείριση και προβολή της εικόνας των τόπων: τι και πώς
Συζήτηση 20’ / Διάλυμα 15’
ενότητα 2 (12:55 - 14:10) Αστικός σχεδιασμός & Τουρισμός
Φουρναράκης Γιώργος 20” (Ηράκλειο) – Η ταυτότητα του Ηρακλείου μέσα από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς
Σωκράτης Στρατής 20” (Κύπρος) - Αστικές Συνδεσιμότητες μέσω κοινών χώρων: Αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παλιάς πόλης Ηρακλείου (Europan 4), Κρήτη
Συζήτηση 20’ / Διάλυμα 15’
ενότητα 3 (17:00-18:35) Πώς εμπλέκονται οι ντόπιοι;
Place Identity 20”  (Αθήνα) - Δράσεις πολιτών για την πολιτική καινοτομία
Γιώργος Τούλας  20” (Θεσσαλονίκη) -Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ένα αστικό πείραμα σε εξέλιξη έξι και μισό χρόνια τώρα.
Beforelight 20” (Αθήνα) -Αστικές αναγεννήσεις: Φωτιστικές παρεμβάσεις της ομάδας Beforelight στο δημόσιο χώρο
Συζήτηση 20’ / Διάλυμα 15’
ενότητα 4 (18:00-19:15) Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου;
Ίρις  Περουλιού Σεργάκη Maping 20’’
Άρης Καλαντίδης Παρουσίαση εργαστηρίου 20’’
Συζήτηση 20’ / Διάλυμα 15’

Για περισσότερες πληροφορίες: Ίρις Περουλιού Σεργάκη, email: dimos.agn@gmail.com ή irisserpe@gmail.com, τηλ: 2841340100 ή 6947849984, www.dimosagn.gr και στο Facebook: Δήμος Αγίου Νικολάου / Municipality of Agios Nikolaos

Κρήτη

Λασίθι

Συνεργασία Δήμου Αγίου Νικολάου - ΕΛΜΕΠΑ για τον σχεδιασμό του αστικού πρασίνου

20210730_100847.jpg

Με αντικείμενο συζήτησης, την διαμόρφωση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/7) μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού, συνάντηση με τον καθηγητή Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ. Παναγιώτη Νεκτάριο και στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή, ο Δήμαρχος τόνισε ότι με γνώμονα την τεχνογνωσία και την ερευνητική εμπειρία του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, ο δήμος μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα δώσει μια νέα ώθηση στον σχεδιασμό του αστικού πρασίνου, που προσδοκούμε να είναι επωφελής για τους κατοίκους αλλά και τους ξένους επισκέπτες .

Συγκεκριμένα όπως ο ίδιος ανέφερε: “Με βάση την πολύχρονη εμπειρία της ομάδας Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αστικού Πρασίνου και Αθλητικών Χλοοταπήτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, συζητήσαμε με τον καθηγητή κ. Νεκτάριο, την δυνατότητα συνεργασίας με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ με στόχο την διαμόρφωση προγραμματικής σύμβασης αναφορικά με την βελτίωση, ανάδειξη και σωστή χρήση του πρασίνου, ώστε με την επιστημονική συνδρομή του πανεπιστημίου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο.  Με τα στελέχη της υπηρεσίας συζητήθηκε το θέμα της σύγχρονης διαχείρισης πρασίνου εντός του αστικού ιστού με την χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Θεωρώ εξόχως σημαντική την συνεργασία αυτή, δεδομένου ότι το υλικό που θα διαμορφωθεί (θέσεις, ποιότητα δέντρων κ.α), μπορεί να φιλοξενηθεί στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S) του Δήμου και κατά συνέπεια να υπάρξει καταγραφή αλλά και άμεση αντιμετώπιση όπου παρουσιάζονται προβλήματα.

Στο επόμενο δεκαήμερο, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, θα έχει ετοιμάσει την τελική πρόταση που θα αποσταλεί στον κ. Νεκτάριο προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση, κοστολόγηση για να προχωρήσουμε στην συνέχεια στην υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον εξετάζεται η δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του αστικού πρασίνου στον Δήμο”.

Στην παραπάνω συνάντηση παρευρέθηκαν η κ. Μαρία Λαζαράκη (προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος -πρασίνου), η κ. Όλγα Τσαγκαράκη (γεωπόνος), η κ. Μαρία Αικατερίνη Τζανοπούλου (γεωπόνος) και ο κ. Κων/νος Αγγελάκης ( προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέο "άλμα" με 319 κρούσματα σε 24 ώρες

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία στη νότια Κρήτη

Κρήτη - καύσωνας: Το ΕΚΑΒ ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας»