Κρήτη

Ηράκλειο

Ξεκίνησε η δακοκτονία στο Ηράκλειο - Τι να προσέξουν οι ελαιοπαραγωγοί

Δακοκτονία

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι το πρόγραμμα εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας έτους 2016 ξεκίνησε στις Τοπικές Κοινότητες:
Μαλίων, Χερσονήσου, Κοκκίνη Χάνι – Γουρνών και στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου 
Γαζίου, Καλεσσών, Ρογδιάς, Μαράθου και Αχλάδας του Δήμου Μαλεβιζίου
Άνω Βιάννου, Αμιρών, Βαχού, Καλαμίου, Κάτω Σύμης, Πεύκου και Συκολόγου του Δήμου Βιάννου
Γουβών του Δήμου Χερσονήσου
Κάτω Αρχανών, Αγίου Βασιλείου, Αγιών Παρασκιών, Καλλονής, Πεζών, Χουδετσίου, Αρμανωγείων, Δαμανίων και Μεταξοχωρίου του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων
Τυλίσσου, Κεραμουτσίου και Σάρχου του Δήμου Μαλεβιζίου
Φοινικιάς, Βουτών, Σταυρακίων, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασίων, Προφήτη Ηλία, Σίβα, Αγίου Μύρωνα, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκέφαλου και Πυργούς του Δήμου Ηρακλείου.

Οι  ελαιοπαραγωγοί καλούνται να συνεργάζονται με του συντελεστές του προγράμματος (τομεάρχες, επόπτες δακοκτονίας, εργολάβους κλπ.) καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Καλούνται επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να τα ψεκάσει.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου δεν έχουν έως σήμερα αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι ψεκασμού και αυτό οφείλεται είτε σε μη συμμετοχή ενδιαφερομένων (πλήρης έλλειψη προσφορών) είτε σε λάθη κατά την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό τους από τη διαδικασία. Καταβάλλεται ωστόσο κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, οπότε η υπηρεσία μας με νέα ανακοίνωσή της θα ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς για την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξης εργολάβων ψεκασμών.

Παράλληλα η υπηρεσία, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι σε αρκετές περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου διαπιστώθηκε χαμηλή καρποφορία ή ακαρπία στα ελαιόδεντρα, η οποία οφείλεται στις ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τελευταίο χειμώνα και την άνοιξη, με ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες και συνεχείς νότιους ανέμους - με πολλαπλά περιστατικά μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης. Αυτοί οι παράγοντες λειτούργησαν προσθετικά στο γεγονός της ήδη χαμηλής καρποφορίας λόγω της περυσινής πλούσιας παραγωγής, τουλάχιστον στις Τοπικές Κοινότητες της βόρειας  ζώνης.

Δεδομένου ότι σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι αμφίβολη, ότι οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη δημιουργία υψηλών δακοπληθυσμών και ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα δακοκτονίας, προοιωνίζεται ότι η εκτέλεση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Καλούνται επομένως οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ξανθός: Ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα

ανδρέας ξανθός

Δήλωση Α. Ξανθού Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του Σ. Πέτσα:

Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας.

Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία,, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική»  του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση