Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Βγήκε από την ...πρίζα η τηλεδιάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου

Λότζια

Βγήκε από την ...πρίζα η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της δημοτικής αρχής να ακολουθήσει τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, με μια ατζέντα που περιελάμβανε συνολικά 60 θέματα.

Συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη "Ενεργοί Πολίτες" σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

Σήμερα Τρίτη 28/4/2020 κληθήκαμε σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με ημερήσια διάταξη 60 θεμάτων και 2 εκτός ημερησίας. Σύνολο δηλαδή 62 θέματα.

Αν και οι διατάξεις  ορίζουν ότι  τέτοιες συνεδριάσεις μπορούν να γίνονται  σε κλειστούς χώρους, με φυσική παρουσία ( 11 μελής είναι η ΟΕ) η  Δημοτική αρχή προτίμησε την τηλεδιάσκεψη.

Οι συνεδριάσεις  που γίνονται  το διάστημα των μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19 κατά κύριο λόγο θα έπρεπε να είναι για την προετοιμασία αντιμετώπισης   των  επιπτώσεων και την δημιουργία προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία.

Η σημερινή συνεδρίαση των 60 θεμάτων περιλάμβανε:

14  παρατάσεις έργων και προμηθειών

7  συμβιβαστικούς προσδιορισμούς  αποζημιώσεων

 8  αναμορφώσεις και εξειδικεύσεις  προϋπολογισμού

2  συμμετοχές  ευρωπαϊκών προγραμμάτων ( δεν είναι αρμοδιότητα ΟΕ )

4   θέματα με όρους δημοπρασίας ακινήτων  ή ενοικίασης χώρων

12  Εγκρίσεις πρακτικών διαγωνισμών   και επιτροπών παραλαβής η διαγωνισμών

  1   έγκρισης νέου διαγωνισμού   τεχνικού  έργου ( Ιδης -  Δικαιοσύνης !!!! με πολλά άλυτα προβλήματα )

5    θέματα για  covid-19

 5   διάφορα τακτοποιητικά

 Για τα περισσότερα από αυτά η αναβολή  απόφασης δεν δημιουργούσε  κανένα πρόβλημα  και  προτείναμε για τα θέματα που  η  Δημοτική αρχή θεωρεί άμεσα να προχωρήσουμε και να παρθούν αποφάσεις. Για τα υπόλοιπα να συζητηθούν, την επόμενη βδομάδα  σε μία ζωντανή  κλειστή συνεδρίαση  (όπως προβλέπει  και  ο νόμος) .

Η πλειοψηφία του νόμου στην ΟΕ (και όχι του εκλογικού αποτελέσματος) δεν συμφώνησε και έτσι οδηγηθήκαμε  ( όλη η αντιπολίτευση) σε αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση η συναίνεση, η συνεργασία προϋποθέτει δύο πλευρές. Με πλειοψηφίες που μάχονται την συναίνεση, που δεν στηρίζονται στο εκλογικό σώμα, ούτε τα προβλήματα λύνονται, ούτε η προσπάθεια επιβολής επιτυγχάνεται .       

Κρήτη

Ηράκλειο

Λαγουβάρδος στο Ράδιο Κρήτη: Αύριο η πιο καυτή μέρα για τo νησί

Καύσωνας

Κορυφώνεται αύριο για την Κρήτη ο καύσωνας διαρκείας των 11 ημερών που πλήττει τη χώρα μας, καθώς όχι μόνο στον νότο, αλλά και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του νησιού ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς.

Αύριο, λοιπόν, ξημερώνει η πιο δύσκολη ημέρα για την Κρήτη, όπως την περιέγραψε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος, προειδοποιώντας ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μαζί με τους ενισχυμένους δυτικούς ανέμους και τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, ο κ Λαγουβάρδος σημείωσε ότι, σήμερα και αύριο, κλιμακώνονται οι υψηλές θερμοκρασιακές τιμές όχι μόνο για τα νότια τμήματα της Κρήτης που επλήγησαν από τη “λάβα” του καύσωνα διαρκείας, αλλά και στα αστικά κέντρα της βόρειας παραλιακής ζώνης.

Αύριο συμπληρώνονται 11 ημέρες διαρκούς ζέστης στο κόκκινο, με τον νότο να πλήττεται περισσότερο αφού- εκτός από τις υψηλές μέγιστες της τάξεως των 43 και 45 βαθμών- καταγράφηκαν και υψηλές ελάχιστες σε επίπεδα ρεκόρ- καθώς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες το θερμόμετρο έδειχνε, όλες αυτές τις ημέρες στη νότια ζώνη του νησιού, 36 και 37 βαθμούς.

Τα καλά νέα είναι ότι, το προσεχές Σαββατοκύριακο, πέφτει η θερμοκρασία στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, για να πάρουμε μια “ανάσα” και να διαχειριστούμε την εκ νέου θερμοκρασιακή άνοδο για το διήμερο Δευτέρας & Τρίτης της ερχόμενης εβδομάδας, και να ακολουθήσει μετέπειτα αποκλιμάκωση.

Πάντως, ο κ Λαγουβάρδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες ανάφλεξης που θα επικρατούν αύριο καθώς, εκτός από τις θερμοκρασίες- φωτιά σε όλη την επικράτεια του νησιού, θα επικρατήσουν και ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Πρόκειται για συνθήκες που ευννούν τη γέννεση πυρκαγιών για αυτό ο ίδιος τόνισε ότι, για αύριο, η Κρήτη θα πρέπει να χρωματιστεί κόκκινη στον χάρτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το σύστημα IRIS

Από τον αέρα της ίδιας εκπομπής ο κ Λαγουβάρδος διέκρινε ένα “χάσμα” ανάμεσα στις επιχειρησιακές δυνάμεις και τους ερευνητικούς φορείς. Ερωτώμενος για ποιόν λόγο δεν ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό εργαλείο ΙRIS για τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια είπε ότι δεν ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η συνδρομή των επιστημόνων που διαχειρίζονται το προγνωστικό σύστημα. 

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική επιβάρυνση από τη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, που ήταν ορατή με γυμνό μάτι στο Λεκανοπέδιο είπε ότι, τα σωματίδια που εκλύθηκαν, υποβοηθούμενα από ένα μέτριο βόρειο ρεύμα, έφθασαν έως και την Κρήτη. Ωστόσο, εντοπίζονται σε μεγάλο ύψος και η επίδραση τους στο ανθρώπινο περιβάλλον δεν είναι αισθητή.

Κλιματικά σενάρια

Σε ότι αφορά τα δυστοπικά κλιματικά σενάρια, ο κ Λαγουβάρδος είπε ότι τα τελευταία 40 χρόνια , έχουν καταγραφεί 11 καύσωνες διαρκείας στη χώρα μας με τους πέντε από αυτούς να σημειώνονται μόλις τη τελευταία δεκαετία ενώ, φέτος μόνο το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν δύο μεγάλοι, πολυήμεροι καύσωνες, δηλαδή η συχνότητά τους γίνεται ολοένα και πιο απειλητική. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ένοπλη ληστεία σε φαρμακείο

Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη- βίντεο

Τεράστια η καταστροφή στη Βαρυμπόμπη: Εικόνες "αποκάλυψης" από το drone