Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων - Συστράτευση φορέων και πολιτών

βιοαπόβλητα

Διαλογή των αποβλήτων από την πηγή, δηλαδή τα νοικοκυριά και εφαρμογή του καφέ κάδου απορριμμάτων για τη συγκέντρωση των υπολειμμάτων τροφίμων και κηπευτικών, προβλέπει μεταξύ άλλων ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στους τοπικούς φορείς από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος το πρωί μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, περιγράφοντας βήμα – βήμα τη διαδικασία, ζητώντας από τους πολίτες να συνδράμουν για την επιτυχία της προσπάθειας.

Σημαντικός παράγοντας, στην επιτυχημένη πορεία του εγχειρήματος θα είναι και πάλι οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν την αντίστοιχη διαλογή (όπως με την ανακύκλωση των απορριμμάτων) και να χρησιμοποιούν πλέον τους ειδικούς κάδους (καφέ χρώματος) για τα απόβλητα.

Ο κ. Γραφάκος, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες που στοχεύει ο νέος ΕΣΔΑ, στη βάση του οποίου θα κινηθούν ακολούθως τόσο ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, όσο και τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων το επόμενο διάστημα.

Ένα από τα σημεία που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Γραφάκος ήταν η μείωση του ποσοστού ταφής των απορριμμάτων από το 80% που είναι σήμερα. Αναφέρθηκε στα ρεύματα ανακύκλωσης, στους στόχους και στην ανταποδοτικότητα και σε επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς επίσης στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η συμμετοχή μάλιστα του κόσμου στη διαλογή στην πηγή θα έχει άμεση σύνδεση με το κόστος της όλης διαδικασίας.

Κρήτη

Μπακαδήμα: Ανάγκη στήριξης των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών Ιεράπετρας

μπακαδήμα

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, αναφορικά με τη στήριξη των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ιεράπετρας: 

"Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών
κηπευτικών στην Ιεράπετρα με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τα
αδιάθετα προϊόντα να αυξάνονται και τα προβλήματά τους να διογκώνονται.

Από την αρχή του πρώτου κύματος του COVID-19 στη χώρα μας φάνηκε πως κι ο κλάδος αυτών των παραγωγών θα χτυπηθεί ανελέητα γι’ αυτό και εξαρχής ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας που φαίνεται να μην τους έχει εως τώρα δοθεί.

Στην παρούσα φάση κι ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών παραμένει περιορισμένη και παγωμένη η ανάγκη στήριξης των παραγωγών καθίσταται
επιβεβλημένη για την επιβίωσή τους, καθώς αρκετοί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της περσινής καλλιέργειας πόσο μάλλον να ξεκινήσουν νέα.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Ποιες πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ιεράπετρας αλλά και της υπόλοιπης χώρας προτίθεται να λάβει;
2. Ποια βήματα προετοιμασίας και θωράκισης του κλάδου εξετάζονται στην περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας στη χώρα μας;"