Κρήτη

Ηράκλειο

Η ΠΕΔ Κρήτης για την κατάργηση της εκτός Σχεδίου Δόμησης - Επιστολή σε Χατζηδάκη

κουράκης χατζηδάκης

 Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη  ζητά να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και αφορά τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα άρθρα 28-34 του νομοσχεδίου σχετικά με τον δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, καθώς αν ψηφιστούν ως έχουν θα επιφέρουν σημαντικές ανατροπές στα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα η επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κκ.  Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη αντίστοιχα, αναφέρει τα εξής:

« Κύριε Υπουργέ,                                                                          

Σας γνωρίζουμε ότι το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και μεγάλες αντιδράσεις από όλους τους φορείς της Κρήτης αλλά και τους πολίτες.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης έχει γίνει αποδέκτης πολλών υπομνημάτων από τους ΟΤΑ, τα Τεχνικά Επιμελητήρια αλλά και ομάδων πολιτών, ιδιαίτερα για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου (άρθρα 28-34) που αφορούν τον δραστικό περιορισμό της εκτός Σχεδίου Δόμησης.

Κοινή διαπίστωση αλλά και πρόταση όλων αποτελεί η απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων (28-34) ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιφνιδιαστικής απώλειας δικαιωμάτων των πολιτών.

Ουσιαστικός διάλογος για να μην απαξιωθούν ιδιοκτησίες

Η ΠΕΔ Κρήτης και οι ΟΤΑ του νησιού μας διεκδικούν και επιδιώκουν να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των φορέων.

 Ιδιαίτερα, επισημαίνουμε την ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ της αξίας των ιδιοκτησιών – περιουσιών που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μικρά και μεσαία νοικοκυριά, η οποία θα επέλθει βίαια και σε υψηλά ποσοστά εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου ως έχει.

Παράλληλα με το σχέδιο νόμου δίνεται το δικαίωμα οικοδόμησης στις εκτός σχεδίου σε επενδύσεις μεγάλου ενδιαφέροντος «οργανωμένους υποδοχείς», γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση άνισης μεταχείρισης των ιδιοκτησιών.

Επίσης η πρόβλεψη για διετές μεταβατικό στάδιο από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, κατά το οποίο η εκτός σχεδίου και οικισμών δόμηση θα γίνεται με τους υφιστάμενους όρους, αποτελεί πολεοδομική ανατροπή και καθιστά αδύνατη την άσκηση του δικαιώματος αυτού από το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων να είναι όχι μόνο  υπαρκτός αλλά σχεδόν βέβαιος.         

Πρώτα να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά και έπειτα να μπουν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Πρέπει δε να επισημανθεί και να συνεκτιμηθεί ότι η πρόσφατη θετική  πρωτοβουλία του Υπουργείου Σας για  σύνταξη Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που έτυχε καθολικής αποδοχής από τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες, πιθανότατα δεν θα επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα πρέπει πρώτα με τα ΤΠΣ να χωροθετηθούν οι οικιστικοί και τουριστικοί υποδοχείς και έπειτα να προχωρήσετε στη νομοθέτηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που αφορούν τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

Όπως διαπιστώθηκε από τις συναντήσεις που είχαμε, οι ΟΤΑ και οι φορείς της Κρήτης δεσμεύονται να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο που φαίνεται ότι δημιουργείται.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να δοθεί από πλευρά Σας, ο αναγκαίος χρόνος διαβούλευσης για τα άρθρα 28-34 του εν λόγω σχεδίου νόμου,  ο οποίος δεν θα πρέπει να υπολείπεται του τριμήνου(3 μηνου). 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - καταγγελία: Κλείνει δημοτικό σχολείο (που άνοιξε σήμερα) λόγω έργων

σχολικη αιθουσα

Είναι από τις στιγμές που δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις με τον προγραμματισμό των έργων στο Ηράκλειο.

Κι αυτό γιατί το Δημοτικό Σχολείο στο Βενεράτο - το οποίο άνοιξε σήμερα για τους μαθητές και τους δασκάλους μετά την πολύμηνη αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω κορωνοϊού - θα κλείσει (!) για δύο ημέρες λόγω ...έργων που θα εκτελέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου... Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία που έχει γίνει μέσω διαδικτύου, το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε ...αρμοδίως σήμερα.

Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Πως είναι δυνατόν να κλείσει ένα σχολείο που μόλις άνοιξε, ενώ ο δήμος και οι υπηρεσίες του είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα την ευκαιρία να εκτελέσουν τις εργασίες αυτές, χωρίς να χρειαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές του το δημοτικό σχολείο και να αναστατωθούν - για πολλοστή φορά - οι γονείς και οι μαθητές;

Πέρα από ...χρονοδιαγράμματα και άλλα γραφειοκρατικά θέματα που μπορεί να επικαλεστούν οι αρμόδιοι ως δικαιολογία, αναρωτήθηκε κανείς τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογία των παιδιών το άνοιξε - κλείσε;

Ρώτησε κανείς τους γονείς που σήμερα το πρωί έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο και μετά πήγαν στις δουλειές τους, τι θα τα ...κάνουν τις επόμενες ημέρες;

Δείτε την παρακάτω ανάρτηση - καταγγελία που έγινε στο facebook, για το θέμα αυτό: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Η Ένωση Γονέων για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων

Ηράκλειο: Απειλές σε βάρος φαρμακοποιών από... οργισμένους γονείς για τα self test!

Κορωνοϊός - Άνοιγμα σχολείων: Σε 3.000 ανέρχονται τα θετικά self test