Κρήτη

Ηράκλειο

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την αναβάθμιση και ανάπλαση της Αγίας Τριάδας

αγία τριάδα

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT III η πρόταση που υπέβαλλε ο Δήμος Ηρακλείου στην δεύτερη φάση του προγράμματος «KAIRÓS». Ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε πρόταση που στόχο έχει την αναβάθμιση και ανάπλαση της Αγίας Τριάδας, μίας εμβληματικής περιοχής με πολύτιμη πολιτιστική κληρονομία.

Το Δίκτυο Σχεδιασμού δράσεων KAIROS, ήταν ανάμεσα στα 23 Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων (ActionPlanningNetworks), που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης.  Επικεφαλής εταίρος του Δικτύου «KAIROS» είναι ο Δήμος της Mula (Ισπανία) και το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους: Δήμο Ηρακλείου (Ελλάδα), Δήμο της Κατάνια (Ίταλία), Δήμο της Τσεζένα (Ίταλία), Δήμο του Σιμπένικ (Κροατία), Δήμο του Μπελέν  (Βουλγαρία), Δήμο του Ουκμέρτζ (Λιθουανία), Δήμο του Μάλμπορκ (Πολωνία),  Δήμο του Ρόσκιλντ (Γερμανία). 

Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στην 2η φάση (Μάιος 2020 - Αύγουστος 2022), οι πόλεις πρόκειται να προχωρήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που σχηματίζουν το Τοπικό Urbact Δίκτυο (ULG), σε συν-σχεδιασμό ενός Oλοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης, το οποίο στη συνέχεια θα  ακολουθήσει η υλοποίηση μικρής κλίμακας δράσεων.

Το KAIROS υλοποιείται από την Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας και Ανάδειξης Παλιάς Πόλης, την Τεχνική Υπηρεσία,  το Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων 1ης δημοτικής κοινότητας, με τον συντονισμό της Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου του Δήμου Ηρακλείου.

Στην Τοπική Ομάδα Urbact, συμμετέχουν ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και πολίτες και μέλη συλλογικοτήτων  με στόχο την αναβάθμιση και ανάπλαση της περιοχής.

Η χρηματοδότηση για το Δήμο Ηρακλείου, είναι 87.746,48 ευρώ. Το KAIRÓS υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας  URBACT III, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

 

Κρήτη

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού

Μεγάλες αυξήσεις ακόμη και διπλασιασμός της τιμής των κυβικών στο νερό άρδευσης που καταναλώνεται για το πότισμα των καλλιεργειών και διατίθεται από τους ΤΟΕΒ του νησιού περιμένουν τους αγρότες εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλων παρόχων. Πρόβλημα αυξήσεων θα αντιμετωπίσουν και όσοι αρδεύουν τις καλλιέργειες από πηγάδια με ρεύμα και έχουν αγροτικό τιμολόγιο.

 

Έρχονται αυξήσεις και στο νερό από τις ΔΕΥΑ

Νερό “χρυσάφι” όμως θα πληρώνουν και οι οικιακοί καταναλωτές καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ για τη μεταφορά ή άντληση νερού από γεωτρήσεις, αναγκαστικά εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, θα μετακυλήσουν στα νοικοκυριά που θα δουν το κυβικό να εκτινάσσεται δραματικά.

Το σοβαρό αυτό θέμα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή ο πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ(Ένωση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης Ελλάδος),αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ.Γιώργος Μαρινάκης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου με αφορμή την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, οι ΔΕΥΑ ή πάνε σε κατάρρευση ή αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού για να καλύψουν το επιπλέον κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Φόβοι για αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη

Δημιουργείται μεγάλη ασφυξία γενικότερα στους δήμους είπε ο κ.Μαρινάκης καθώς δεν είναι μόνο το νερό αλλά και τα δημοτικά τέλη που μπορεί να αυξηθούν αφού υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων για τους οποίες οι ΟΤΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα όπως ο δημοτικός φωτισμός.

 

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο νερό

Ο κ.Μαρινάκης ζητά άμεση παρέμβαση από την πολιτεία και μείωση του ΦΠΑ από το 13 στο 6% που επιβάλλεται στο νερό ώστε μετά τις όποιες αυξήσεις που θα αναγκαστούν να επιβάλλουν οι ΔΕΥΑ να μην φτάσει στους δημότες η αύξηση ή να είναι μικρότερη σχετικά.

 

Αναστάτωση στους ΤΟΕΒ - Ακριβότερο το νερό για τους αγρότες

Πρόεδροι ΤΟΕΒ από το Λασίθι και το Ηράκλειο που μίλησαν στην εκπομπή έκαναν λόγο για διπλασιασμό των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για την άντληση νερού από γεωτρήσεις που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ παρά το γεγονός ότι εντάσσονται και στη χαμηλή χρέωση ως αγροτικά τιμολόγια.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί ήδη ασφυξία στους Οργανισμούς Εγγειοβελτιώσεων(ΤΟΕΒ) οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για την επιβίωσή τους όπως την αύξηση στην τιμή νερού που χρησιμοποιούν για άρδευση οι αγρότες.

 

Διπλάσιοι λογαριασμοί

Μιλώντας στην εκπομπή ο κ. Θεόδωρος Πετρουλάκης εργαζόμενος στον ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων Σητείας ανέφερε ως παράδειγμα τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ όπου το συνολικό ποσό πληρωμής να φτάνει από ένα μέρος των γεωτρήσεων του οργανισμού στις 4.361 ευρώ με την ρήτρα αναπροσαρμογής να ανέρχεται σε αυτό το ποσό σε 2.257 ευρώ δηλ σχεδόν διπλασιάστηκε το νερό.

Σε άλλο ΤΟΕΒ στο Λασίθι ο λογαριασμός του ρεύματος είναι 3.946 με την ρήτρα αναπροσαρμογής να είναι ακριβώς τα μισά χρήματα δηλ 2.060 το ρεύμα και 2.032! το χαράτσι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αναγκαστικά εάν δεν βρεθεί λύση σημείωσε τότε το επιπλέον κόστος θα μετακυλήσει στους αγρότες είπε χαρακτηριστικά και από 0,24 λεπτά το κυβικό μπορεί να φτάσει τα 0,45 λεπτά του ευρώ.

 

ΤΟΕΒ Τυμπακίου

Για υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης που βλέπει κι εκείνος αύξηση των τιμολογίων του νερού για να καλυφθεί το κόστος.

Για να καταδείξει το πρόβλημα ο κ.Τσιμπραγάκης ανέφερε ότι μόνο από ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ από μία μόνο γεώτρηση,από τις δεκάδες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή ο ΤΟΕΒ θα πληρώσει διπλάσιο λογαριασμό αφού από τις 7.156 ευρώ τα 3.556 είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

ΤΟΕΒ Γέργερης

Αντιδράσεις και από τη Γέργερη με το γραμματέα του τοπικού ΤΟΕΒ κ.Γιάννη Μανασάκη να επισημαίνει ότι το κόστος παραγωγής θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο καθώς στα τιμολόγια φαίνεται μια τεράστια αύξηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής δίνοντας ως παράδειγμα ένα πρόσφατο λογαριασμό λίγων ημερών που ανέρχεται σε 11.000 ευρώ με το επιπλέον ποσό να ανέρχεται σε 3.263 ευρώ.

 

ΤΟΕΒ Μοιρών

Για σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των ΤΟΕΒ έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μοιρών κ. Γιώργος Βασιλάκης λέγοντας ότι ο οργανισμός έχει 43 γεωτρήσεις πολλά αντλιοστάσια και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν ρεύμα με το μηνιαίο λογαριασμό να ανέρχεται σε 67.000 ευρώ. Φανταστείτε είπε την τεράστια επιβάρυνση από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

 

Ξεσηκωμός στο Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν τρόπους αντίδρασης ενώ ζητούν συνάντηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ.Γουλιδάκη.

 “Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στην οικονομική διαχείριση των ΤΟΕΒ αφού οι περισσότεροι διαθέτουν τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων τους στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον η μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή του θα μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην σύνταξη των προϋπολογισμών αλλά κυρίως στον καθορισμό της τιμής πώλησης κυβικού” αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα "κληρώνει" για το 67% των μετοχών του ΟΛΗ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: "Έφυγαν" από τη ζωή με διαφορά μισής ώρας...

ESPA BANNER