Κόσμος

Υπόθεση Έπσταϊν: Για παραποίηση αρχείων κατηγορούνται οι δυο φρουροί του

Ο Τζέφρι Επστάιν βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Για πλαστογράφηση αρχείων και συνομωσία κατηγορούνται οι δυο φρουροί που είχαν βάρδια, το βράδυ που ο Τζέφρι Έπσταϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, ενώ κρατούνταν στο Metropolitan Correctional Center της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατηγορία, οι φρουροί που όφειλαν να ελέγχουν την κατάσταση του πολυεκατομμυριούχου κρατούμενου κάθε 30 λεπτά, παραποίησαν τις σχετικές καταχωρίσεις, για να φαίνεται πως ανταποκρίνονταν στο συγκεριμένο καθήκον.

Υπενθυμίζεται πως ο Έπσταϊν βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του τον Αύγουστο κι ενώ περίμενε να δικαστεί για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους φρουρούς, είναι οι πρώτες που προκύπτουν έπειτα από την εγκληματολογική έρευνα, που ξεκίνησε γύρω από τα αίτια θανάτου του γνωστού χρηματιστή, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα κι άλλη, αποτυχημένη, απόπειρα αυτοκτονίας.

Στην ανακοίνωση των δικαστικών Αρχών, έγιναν γνωστά και τα ονόματα των φρουρών που είχαν βάρδια τη μοιραία νύχτα (Tova Noel και Michael Thomas), στην οποία δούλευαν υπερωρία. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, William Barr διέταξε την κράτησή τους τον Αύγουστο, αφού προηγουμένως το FBI ξεκίνησε τη σχετική έρευνα. Ακολούθως, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς φέρονται να προχώρησαν σε μια συμβιβαστική πρόταση προς τους φρουρούς, ώστε να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, ωστόσο εκείνοι την απέρριψαν. Αμφότεροι θα δικαστούν στο Μανχάταν.

Κόσμος

Ο Ζαν Καστέξ, νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ζαν Καστέξ

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.