Κόσμος

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

nato_rosia.jpg

Τις πρώτες επίσημες συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία, θα έχει το ΝΑΤΟ την Πέμπτη, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι εντάσεις με τη Μόσχα πολλαπλασιάζονται.
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου «μια σύνοδος του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας θα λάβει χώρα την 31η Μαΐου 2018». Η συνάντηση - η έβδομη της τελευταίας διετίας - αναμένεται ότι θα είναι αφιερωμένη στη σύρραξη στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο κατηγορείται πως υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Είναι σημαντικό να συζητάμε με τη Ρωσία», επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν παύει να καταδικάζει τις απόπειρες εκφοβισμού και ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών μελών του Συμφώνου. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισε το NATO.
Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου, «δεν ανεστάλη ποτέ», σημειώνουν αξιωματούχοι της συμμαχίας. Το Σύμφωνο έχει μεν αναστείλει την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία που προσάπτει στο Κρεμλίνο, «αλλά διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους πολιτικού διαλόγου», διευκρινίζουν.
Το NATO και η Ρωσία διατηρούν επίσης ανοικτές γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων ώστε να προωθείται η «προβλεψιμότητα και η διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (τους)».
Οι εντάσεις ανάμεσα στη διατλαντική συμμαχία και τη Ρωσία κλιμακώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και κορυφώθηκαν με την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία.
Το NATO καταδίκασε τη χρήση νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα φόνου του Σκρίπαλ και απέλασε επτά ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης.
Η σύγκληση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας καταγράφεται καθώς το Σύμφωνο ετοιμάζεται για τη σύνοδό του τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στην αποτροπή, στον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας, στις σχέσεις του Συμφώνου με την Ε.Ε. και τα σχέδιά της αναφορικά με την άμυνα, καθώς και σε μέτρα για τη «διαχείριση» των σχέσεων των χωρών-μελών με τη Ρωσία.

Κόσμος

Βέλγιο - covid-19: Mολύνθηκαν τα δύο τρίτα των τροφίμων ενός οίκου ευγηρίας

φωτο αρχείου

Τα δύο τρίτα των τροφίμων ενός οίκου ευγηρίας στο βορειοδυτικό Βέλγιο, ήτοι 75 άνθρωποι, μολύνθηκαν από τη βρετανική μετάλλαξη της Covid-19, είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της φλαμανδικής κοινότητας Χάουτουλστ στο Βέλγιο.

Συνολικά 128 άνθρωποι σε αυτήν την πόλη των 10.000 κατοίκων διαγνώστηκαν θετικοί σε αυτήν τη μετάλλαξη, εξήγησε ο Γιόρις Χίντρικ στο AFP, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσαν τοπικές εφημερίδες.

Ο οίκος ευγηρίας De Groene Verte στο Μέρκεμ θρηνεί τρεις τρόφιμους που πέθαναν, έγινε επίσης γνωστό από τον δήμαρχο.

Η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο πρόκειται για μια «έμμεση πηγή», καθώς κανένα πρόσωπο γνωστό δεν ταξίδεψε στη Βρετανία, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «όλες οι κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες απαγορεύτηκαν» στην κοινότητα. Οι προσβληθέντες από τη μετάλλαξη θα μείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες, αντί για 7, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εμβολιασμός επρόκειτο να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα στον οίκο ευγηρίας, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Ναυάγιο ενός ρωσικού φορτηγού-πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα

Βρετανία - covid-19: Η χώρα ελπίζει να χαλαρώσει το lockdown από τον Μάρτιο