Κόσμος

Σουηδία: Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

Σουηδία

Το προσδόκιμο ζωής πέφτει για πρώτη φορά στη Σουηδία, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας συνδέεται άμεσα με την πανδημία κορωνοϊού.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων αυξάνονταν σταθερά στη Σουηδία από το 1900 έως το 2019.

Ωστόσο, σήμερα η χώρα υποφέρει καταγράφοντας ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από Covid-19 σε σύγκριση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της, με τα γηροκομεία να γίνονται οι κυριότερες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η απόφαση της χώρας να μην επιβάλει καθολικό lockdown, παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα με τις αρχές ωστόσο να αλλάζουν όπως φαίνεται τακτική απαγορεύοντας εντελώς τις δημόσιες συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν όσο μπορούν την διασπορά του ιού.

Ο Covid-19 αναμένεται να μειώσει και άλλο το προσδόκιμο ζωής μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής, για τους άνδρες, το προσδόκιμο ζωής έχει ήδη μειωθεί στα 80,8 έτη, από τα 81,3 έτη σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η σουηδική στατιστική υπηρεσία για το έτος 2020. Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ζωής από τα 84,7 έτη που ήταν έπεσε στα 84,4.

Σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός των Σουηδών ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανέρχεται σε 209 – ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφεται από τον περασμένο Ιούνιο. Μέσα σε μία μέρα χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας 16 ασθενείς.  

Η Σουηδία καταγράφει περίπου 63 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους εξαιτίας του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα – αρκετά μεγαλύτερος αριθμός σε σύγκριση με τους μόλις 6 θανάτους που σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τους 14 στη Δανία και τους 7 στη Φινλανδία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), η Σουηδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί αρκετά στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ποσοστά θνησιμότητας και μολύνσεων από τον  Covid-19.

«Βλέπουμε ακόμη αύξηση του ποσοστού των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία και εισαγωγή στις μονάδες εντατικής θεραπείας», δήλωσε την Τρίτη ο Τόμας Λίντεν, επικεφαλής τμήματος του εθνικού συμβουλίου υγείας και πρόνοιας της Σουηδίας. Ο Λίντεν προειδοποιεί: «Σε ένα τρίτο κύμα, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα πιεστεί πολύ περισσότερο από ότι μέχρι σήμερα».

Κόσμος

"Πόλεμος Εμβολίων" - Η AstraZeneca επιταχύνει τις παραδόσεις- video

astrazeneca

Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα η AstraZeneca προσφέρεται να παραδώσει νωρίτερα δόσεις του εμβολίου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ενωσης.

Από την πλευρά της η «Bild», που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ, αναφέρει ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και όχι στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Οι πληροφορίες έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθείσες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους"Αυτό προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικά παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση, καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο παραγωγής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Δεν έδωσε ...πειστικές εξηγήσεις 
Η AstraZeneca απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη. Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ.

Kορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδόν κατηγόρησαν την AstraZeneca, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ότι έκοψε τη ροή προμήθειας δόσεων που προορίζονταν για κράτη-μέλη της Ένωσης για να τις πουλήσει με ακριβότερο τίμημα σε άλλες χώρες.

Την κίνηση αυτή πυροδότησε η ενημέρωση από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό προς τις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή των προβλεπόμενων από τη συμφωνία με την ΕΕ δόσεων.

Οργισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις. «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε απογοήτευση με την έλλειψη σαφήνειας και επαρκών εξηγήσεων», σχολίασε στο Twitter η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν κοινωνικές ευθύνες και εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες να τηρήσουν», συμπλήρωσε ανακοινώνοντας μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κολοσσού σήμερα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με τον Σήφη Βαλυράκη: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η γυναίκα του

Με ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα στους πρώτους έξι μήνες πολλοί ασθενείς COVID-19

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν κολχικίνη