Κόσμος

Σκανδιναβικό Δίκτυο Έρευνας: ΜΙΤ και τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν στην Ελλάδα

Φωτό αρχείου

Η Τουρκία διεξάγει παράνομες δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης στη γειτονική Ελλάδα μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MΙT), αλλά και της τουρκικής πρεσβείας και προξενείων, ανέφερε ο Αμπντουλάχ Μπόζκουρτ, διευθυντής του Σκανδιναβικού Δικτύου Έρευνας & Παρακολούθησης με έδρα τη Στοκχόλμη, επικαλούμενο πολλαπλά διαβαθμισμένα έγγραφα.

Τα έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτουν την παρακολούθηση Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα αλλά και την «αξιοποίηση» Τούρκων διπλωμάτων και προξενικών αξιωματούχων ως μυστικών πρακτόρων, αποκαλύπτουν ένα αδιάκοπο κυνήγι επικριτών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό, είπε ο Μπόζκουρτ στο Σκανδιναβικό Παρατηρητήριο.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για με τα θαλάσσια δικαιώματα και τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η ναυτική συσσώρευση των τελευταίων ημερών την έχει μετατρέψει σε βαριά στρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Το πρώτο έγγραφο που κοινοποιήθηκε από τον Μπόζκουρτ, με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2019, απαριθμεί 568 Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα και που χαρακτηρίζονται από τον MİT ως Γκιουλενιστές, τη θρησκευτική ομάδα που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Η MΙT «παρακολούθησε τις κινήσεις των Τούρκων αιτούντων άσυλο ενώ βρίσκονταν στην Ελλάδα και διαπίστωσε ότι ορισμένοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, αναφέροντας στην Άγκυρα σε ποιο ευρωπαϊκό κράτος ή χώρα στην Αμερική είχαν καταλήξει μετά τη στάση τους στην Ελλάδα», έγραψε.

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την καταστολή του κινήματος του Γκιουλέν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρατιωτικών αξιωματούχων, έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις θέσεις τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες θεωρούμενοι ως ύποπτοι Γκιουλενιστές έχουν διαφύγει φύγει στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής Ελλάδας.

Το δεύτερο έγγραφο που μοιράστηκε ο Μπόζκουρτ είναι μια έκθεση τριών σελίδων πληροφοριών της Τουρκικής Πρεσβείας που εστάλη στην Άγκυρα από την Αθήνα, η οποία αποκαλύπτει πως οι Τούρκοι διπλωμάτες και προξενικοί υπάλληλοι που εργάζονταν στην Ελλάδα λειτουργούσαν ως μυστικοί πράκτορες, κατασκοπεύουν και συλλέγουν πληροφορίες στην ελληνική επικράτεια, «σε μια κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Συμβάσεων της Βιέννης.»

Από διπλωμάτης… κατάσκοπος

Η μετατροπή των διπλωματών σταδιοδρομίας και των προξενικών αξιωματικών σε κατασκόπους σηματοδοτεί ένα «νέο επίπεδο και επικίνδυνη κλιμάκωση του τρόπου διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία», ανέφερε ο Μπόζκουρτ.

Τέλος, δημοσιοποίησε μια επιστολή από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, με ημερομηνία Νοεμβρίου 2019, η οποία προσδιορίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως πηγή συλλογής πληροφοριών στην Ελλάδα και αναφέρεται στην παρακολούθηση των Τούρκων αιτούντων άσυλο που διέρχονται στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Ελλάδα είδε αύξηση στον αριθμό αιτούντων άσυλο στα σύνορα του Έβρου, που ήταν ο υψηλότερος από την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015.

«Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, που χρησιμοποιούν για τη συλλογή πληροφοριών ανθρώπους από μειονοτικές μουσουλμανικές ομάδες στην Ελλάδα, έχουν άπό ότι φαίνεται εντείνει τις δραστηριότητές τους στη γειτονική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μπόζκουρτ.

Κόσμος

«Με φίλησε στο στόμα. Αηδίασα»: Σοκ στην Καθολική Εκκλησία

Καθολική Εκκλησία

Οι περίπου 200 σελίδες μαρτυριών των θυμάτων μοιάζουν με εφιάλτη. «Ο πατέρας με τράβηξε στη σκηνή του και μετά την έκλεισε», γράφει ένα από τα θύματα, το οποίο δεν κατονομάζεται στην έκθεση. «Με φίλησε στο στόμα, με τη γλώσσα του. Ήταν αηδιαστικό. Με χάιδεψε. Πάγωσα. Μου έμαθε λόγια και πράξεις που δεν ήξερα, αυνανισμός. Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να τον σέβομαι, είναι ιερέας. Και οι γονείς μου τον εκτιμούσαν τόσο πολύ».

Χιλιάδες παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης διηγούνταν τις ιστορίες τους επί δύο χρόνια στην Επιτροπή Ciase, η οποία εκτιμά ότι μεταξύ 1950 και 2020, περίπου 330.000 παιδιά σε όλη τη χώρα υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην εκκλησία. Σε 216.000 περιπτώσεις οι δράστες ήταν κληρικοί, σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ήταν λαϊκοί, μέλη της Εκκλησίας. Στην έκθεση των 2000 σελίδων, η επιτροπή κάνει 45 προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Η Επιτροπή Ciase συστάθηκε το 2018 από τους συλλογικούς φορείς της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας. «Αγωνιζόμαστε ενεργά εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης στις εκκλησίες μας από το 2000, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό», δηλώνει ο Ολιβιέ Λεμπόρν, Eπίσκοπος Βορείου Αράς και αντιπρόεδρος  της συνόδου των Επισκόπων CEF.

Μια πλήρως ανεξάρτητη επιτροπή

Είναι σημαντικό ότι η επιτροπή, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, είναι εντελώς ανεξάρτητη από την εκκλησία. «Μας βάραινε εμάς τους Καθολικούς ότι η μελλοντική μας αξιοπιστία εξαρτάται από την αυτονομία αυτού του έργου», πρόσθεσε ο Λεμπόρν.

Το γεγονός ότι η επιτροπή ήταν εντελώς ανεξάρτητη επιβεβαιώνεται και από τον δικηγόρο Ζαν Μαρί Μπουργκουμπούρου, πρόεδρο της κρατικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος της επιτροπής Ciase. Στα 22 μέλη περιλαμβάνονται επίσης κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας δεν ήταν παρόντες, ώστε να προστατέψουν οποιαδήποτε συμφέροντα. Επίσης δεν συμπεριελήφθησαν θύματα κακοποίησης. Το αν κάποιος ήταν Καθολικός ή όχι δεν είχε σημασία. Εκτός αυτού ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας είναι δεδομένος στη Γαλλία.

Η έκθεση κάνει λόγο για ένα «συστημικό» πρόβλημα. Για πολύν καιρό, τα θύματα κακοποίησης αντιμετωπίζονταν με πλήρη αδιαφορία ή ακόμη και σκληρότητα. Πολλά πράγματα είχαν συγκαλυφθεί και διαψευστεί. Μόνο από το 2000 και πιθανότατα από το 2016 έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, ωστόσο ανεπαρκώς.

Αποκέντρωση της εκκλησίας και μεταρρύθμιση του εκκλησιαστικού δικαίου

Οι ειδικοί της επιτροπής επικρίνουν την έντονα συγκεντρωτική δομή εξουσίας της Καθολικής Εκκλησίας. Οι ιερείς βρίσκονται σχεδόν στο απυρόβλητο και έτσι μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν κατάχρηση αυτής της εξουσίας.

Θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εκπαίδευση των κληρικών, να γίνει περισσότερη συζήτηση για τα σκάνδαλα κακοποίησης, αλλά και οι υποψήφιοι ιερείς θα έπρεπε επίσης να ελέγχονται ψυχολογικά, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, θα πρέπει να καταργηθεί η αγαμία των ιερέων και να μεταρρυθμιστεί το εκκλησιαστικό δίκαιο.  Ακόμη το απόρρητο της εξομολόγησης δεν πρέπει να ισχύει, όταν κάποιος ομολογεί σεξουαλική κακοποίηση.

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης θα πρέπει να ερευνώνται λεπτομερώς και τα θύματα θα πρέπει να αποζημιώνονται, χρησιμοποιώντας τους πόρους της εκκλησίας και των δραστών. Από τους δράστες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 3.000, πολύ λίγοι είναι ακόμα ζωντανοί.

Ο δικηγόρος Μπουργκουμπούρου, ο ίδιος πιστός καθολικός, είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι η Εκκλησία μακροπρόθεσμα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Μπορεί όχι από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά θα γίνει κάποτε, πιστεύει. 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Διαβάστε επίσης:

Αϊτή: Ένοπλοι απήγαγαν 17 Αμερικανούς, μεταξύ τους και παιδιά

Επέστρεψε στη Γη το ρωσικό Soyuz: Η πρώτη ταινία στο διάστημα είναι γεγονός

 

ESPA BANNER