Κόσμος

Ροζ Πανσέληνος: Στις 8 Απριλίου η 2η Υπερπανσέληνος του 2020

ροζ πανσέληνος

Ένα από τα 12 γεμάτα φεγγάρια που έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε κάθε χρόνο, είναι και αυτό του Απριλίου. Το φεγγάρι αυτό ονομάστηκε Ροζ Φεγγάρι από τους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή τα ροζ αγριολούλουδα εμφανίζονται περίπου αυτή την εποχή.

Πόσο συχνά, όμως, συμβαίνει μια πανσέληνος;

Όπως διαβάσαμε σε δημοσίευμα της telegraph.uk, μια πανσέληνος, συμβαίνει κάθε 29,5 ημέρες και είναι όταν η Σελήνη φωτίζεται πλήρως από τις ακτίνες του Ήλιου. Εμφανίζεται, όταν η Γη ευθυγραμμίζεται μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης.

Γιατί τα «γεμάτα φεγγάρια» έχουν διαφορετικά ονόματα;

Οι πρώτοι Ινδιάνοι της Αμερικής δεν κατέγραψαν το χρόνο χρησιμοποιώντας μήνες του Ιουλιανού ή Γρηγοριανού ημερολογίου. Αντ ‘αυτού, οι φυλές έδωσαν σε κάθε πανσέληνο ένα όνομα, για να παρακολουθήσουν τις εποχές και τους σεληνιακούς μήνες.
Τα περισσότερα από τα ονόματα αφορούν μια δραστηριότητα ή ένα γεγονός που έλαβε χώρα εκείνη τη στιγμή, σε κάποια τοποθεσία. Ωστόσο, δεν υπήρχε ένα ενιαίο σύστημα και οι φυλές είχαν την τάση να ονομάζουν και να μετρούν τα φεγγάρια διαφορετικά. Μερικοί, για παράδειγμα, αναγνώριζαν τέσσερις εποχές στο χρόνο, ενώ άλλοι αριθμούσαν πέντε. Κάποιοι όριζαν τα 12 φεγγάρια ως ένα έτος ενώ άλλοι, δήλωναν ότι υπήρχαν 13.
Οι αποικιοκρατικοί Αμερικανοί υιοθέτησαν μερικά από τα ονόματα των φεγγαριών και τα εφάρμοσαν στο δικό τους ημερολογιακό σύστημα, γι ‘αυτό και υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με το Αλμανάκ του Αγρότη.

Η Ροζ Σελήνη του Απριλίου

Η πανσέληνος του Απρίλη είναι γνωστή ως Ροζ Σελήνη, αλλά μην ξεγελιέστε, δεν πρόκειται να γίνει ροζ. Το όνομά της προέρχεται από τα ροζ αγριολούλουδα, που εμφανίζονται στη Βόρεια Αμερική στις αρχές της άνοιξης.

Είναι επίσης γνωστό ως το φεγγάρι του αυγού, λόγω της εποχής ωοτοκίας την άνοιξη.
Αυτή η πανσέληνος είναι σημαντική επειδή χρησιμοποιείται για να καθορίσει την ημερομηνία του Πάσχα, που είναι πάντα η Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο, μετά την ανοιξιάτικη ισημερία. Αυτό το φεγγάρι θα εμφανιστεί στις 8 Απριλίου, οπότε η Κυριακή του Πάσχα πέφτει τέσσερις ημέρες αργότερα, δηλαδή την Κυριακή 12 Απριλίου (Πάσχα των Καθολικών).
Το 2020, το ροζ φεγγάρι θα είναι και το δεύτερο supermoon του έτους και θα εμφανιστεί τον ίδιο μήνα με τη βροχή διαττόντων, των Λυρίδων, 16 – 25 Απριλίου.

Τι είναι μία Υπερπανσέληνος;

Αν ποτέ έχετε δει στο νυχτερινό ουρανό μια πανσέληνο που σας φάνηκε ότι θα μπορούσατε – αν απλώνατε το χέρι σας – να την αγγίξετε σχεδόν, τότε, μάλλον θα είχατε δει μια υπερπανσέληνο.
Το εντυπωσιακό θέαμα συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση της από τη Γη. Για εμάς, τότε, το φεγγάρι φαντάζει έως 30% φωτεινότερο και 14% μεγαλύτερο.

Κόσμος

«Αερομαχίες» ΗΠΑ – Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική

russian_air_force_sukhoi_su-34.jpg

Ρωσικά αεροσκάφη αναχαίτισαν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τα διεθνή ύδατα της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30 ακολούθησαν τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ από ασφαλή απόσταση και, σύμφωνα με το υπουργείο, τηρώντας τους διεθνείς κανόνες ανάγκασαν τα B-1B να αλλάξουν την κατεύθυνση τους.

Πριν από δέκα μέρες, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έσπευσαν στις 19 Μαΐου στο Ρουμανικό εναέριο χώρο για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-22 που πλησίαζαν τη Ρουμανία.

Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροπλάνων κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πλησιάσαν τις 300 φορές το 2019, ανέφερε νωρίτερα το Radio Free Europe / Radio Liberty, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Το πρακτορείο Tass ανέφερε στις αρχές Μαϊου ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να συναρμολογεί το πρωτότυπο ενός νέου βομβαρδιστικού με τεχνολογία stealth (αόρατο από τα ραντάρ).