Κόσμος

Λίβανος: Στις κάλπες μετά από εννέα χρόνια

λίβανος εκλογές

Οι ψηφοφόροι στον Λίβανο καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του κοινοβουλίου, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, διαδικασία πάντως που δεν αναμένεται να φέρει ανατροπές των συσχετισμών πολιτικής δύναμης ή της πολιτικής τάξης, σε μια χώρα με εύθραυστες ισορροπίες, που δοκιμάζεται από τον αναταραχή στην περιοχή.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να υποδεχθούν τους περίπου 3,7 εκατομμύρια εκλογείς, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στο λιβανέζικο κοινοβούλιο αναμένεται τις περισσότερες έδρες να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τα παραδοσιακά κόμματα, ανάμεσα στα οποία φιγουράρει το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, ορκισμένος σύμμαχος της Συρίας και του Ιράν.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα βίωσε πολιτικές κρίσεις κατ' επανάληψη, αποφεύγοντας, συχνά παραλίγο, το ξέσπασμα βίας. Η χώρα βρίσκεται σε νευραλγική γεωγραφική θέση, ανάμεσα στην εμπόλεμη Συρία και το Ισραήλ.
Έως και 30.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο Λίβανος έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες.
Με το πολιτικό προσωπικό να κατηγορείται συχνά για διαφθορά και νεποτισμό, τα ίδια κόμματα να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό εδώ και πολλά χρόνια, και την κυβέρνηση ανίκανη να αναζωογονήσει μια οικονομία με σοβαρά προβλήματα, οι πολίτες δεν περιμένουν καμιά θεαματική αλλαγή.
Η προεκλογική εκστρατεία εκτυλίχθηκε χωρίς να αναφερθούν σοβαρά επεισόδια, με τις αφίσες και τις γιγαντοαφίσες των υποψηφίων -σπανίως γυναικών, παρότι ο αριθμός των 86 γυναικείων υποψηφιοτήτων στις φετινές εκλογές αποτελεί ρεκόρ- να δεσπόζουν σε διαφημιστικές πινακίδες, προσόψεις και πάνω σε ταράτσες κτιρίων. Παρά τις βαθιές διαφορές και ενίοτε την εχθρότητα ανάμεσά τους, τις περισσότερες φορές οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις παίρνονται με συναίνεση ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Χεζμπολάχ, η μοναδική παράταξη που δεν κατέθεσε ποτέ τα όπλα μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), αναμένεται να συνεχίσει να κυριαρχεί στο πολιτικό παιγνίδι, εκτιμούν αναλυτές. Το σιιτικό κίνημα αναμένεται να επωφεληθεί επίσης από τον κατακερματισμό της πολιτικής δύναμης.
«Το νέο κοινοβούλιο δεν θα αποτελέσει πηγή ενόχλησης για τη Χεζμπολάχ. Θα επωφεληθεί από την απουσία ενός μεγάλου συνασπισμού απέναντί της», προεξόφλησε ο Ιμάντ Σαλάμε, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου (LAU) στη Βηρυτό.
Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο είχαν διεξαχθεί το 2009. Το κοινοβούλιο έκτοτε παρέτεινε τη θητεία του τρεις φορές, επικαλούμενο κυρίως τους κινδύνους για την ασφάλεια, την απειλή δηλαδή της διάχυσης του συριακού πολέμου.
Οι 597 υποψήφιοι που είναι ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια θα συμμετάσχουν -για πρώτη φορά- σε μια εκλογική αναμέτρηση με το αναλογικό σύστημα.
Όμως η κατανομή των εδρών συνδέεται επίσης με μια περίπλοκη ισορροπία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, ώστε να μη διαταράσσεται η λεπτή ισορροπία μουσουλμάνων-χριστιανών.
Τα 1.880 εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 και τα αποτελέσματα στις 15 διοικητικές περιφέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα νωρίς αύριο Δευτέρα.
Ο νέος εκλογικός νόμος, που υιοθετήθηκε το 2017, εξώθησε υποψήφιους που προέρχονται από οργανώσεις πολιτών να αποπειραθούν να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η περίπτωση του συνασπισμού «Κουλούνα Ουατάνι» («Είμαστε όλοι η πατρίδα»), ο οποίος καλεί τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν εναντίον των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.
Ο Λίβανος, ο οποίος έχει υποδεχθεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, κάθε άλλο παρά μένει ανεπηρέαστος από τον πόλεμο.
Η Χεζμπολάχ συμμετέχει σε αυτόν, στο πλευρό του συριακού καθεστώτος. Παρότι το ζήτημα διχάζει τα κόμματα, οι υποψήφιοι απέφυγαν να αναφερθούν κατά την προεκλογική εκστρατεία στο ακανθώδες ζήτημα του στρατιωτικού της βραχίονα ή του οπλοστασίου της.
Ο μεγάλος αντίπαλος της Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να παραμείνει στον θώκο του παρότι το κόμμα του, το Κίνημα για το Μέλλον, κινδυνεύει να απολέσει πολλές έδρες. Οι νέοι βουλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά πιεστικά ζητήματα, πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, σε μια χώρα όπου οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν καθημερινές εδώ και χρόνια, οι ελλείψεις νερού συχνές, και η κρίση στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων κρατάει τρία χρόνια.
Ο Λίβανος αναμένεται εξάλλου να αποδυθεί σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών του στη Μεσόγειο, με την ελπίδα ότι το μάννα αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας που ασθμαίνει, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ, δείκτη που είναι ο τρίτος υψηλότερος σε παγκόσμια κλίμακα.
 
 
 

Κόσμος

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Ρυποι

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 «μόνο βιώσιμη δεν είναι» για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που δείχνει ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται ότι η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Σύνοδος Κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών που θα γίνουν στην Σκωτία αργότερα φέτος. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από μια κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν.

Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στην χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ - CDC: Είναι περιττή η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορωνοϊό

Μάθετε πώς επηρεάζει το σώμα η θερινή ώρα

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί