Κόσμος

Κορωνοϊός: οι θεσμοί της ΕΕ αναλαμβάνουν δράση για την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού

μασκες υγειονομικο υλικο

Το Κοινοβούλιο εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για να αγοραστούν από την ΕΕ αναπνευστήρες, μάσκες και άλλος αναγκαίος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εκπόνησε σχέδιο για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (μέσω του rescEU) ώστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καταπολέμηση του COVID-19 να μπορεί να φτάσει σε μικρό χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη θεραπεία ασθενών, την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.

Το Κοινοβούλιο δουλεύει με τα κράτη μέλη για να εγκριθεί το συντομότερο η εκταμίευση των 40 από τα 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ΜΕΘ, π.χ. αναπνευστήρες και εξοπλισμό προστασίας προσωπικού, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.

Τα κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους επίσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αγορά εξοπλισμού προστασίας, αναπνευστήρων και αντικειμένων που χρειάζονται για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορονοϊό. Η συνεργασία αυτού του τύπου θα ενισχύσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Δήλωση

Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) δήλωσε:

«Την προηγούμενη βδομάδα η Ευρώπη έλαβε ιστορικής σημασίας αποφάσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του στην οικονομία της ΕΕ. Δεν το λέμε αρκετά συχνά ούτε αρκετά δυνατά: η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει ζωές. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει στο παρελθόν σώσει ζωές πολιτών της ΕΕ εν μέσω σεισμών, καταιγίδων και πλημμυρών και έχει βοηθήσει στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Τώρα, για πρώτη φορά, χρησιμοποιούμε πόρους της ΕΕ υπό την ομπρέλα του προγράμματος rescEU για να στηρίξουμε τις χώρες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό, διασφαλίζοντας ότι έχουμε τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Η κρίση που εκτυλίσσεται καταδεικνύει επίσης τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και μετά το 2020, σύμφωνα με τη θέση του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

Κόσμος

Γερμανός εισαγγελέας: Η Μαντλίν Μακάν είναι μάλλον νεκρή

Μαντίλ (Φωτογραφία: ANDRY RAIN)

Τη θέση ότι η μικρή Μαντλίν Μακάν, που εξαφανίστηκε από θέρετρο στην Πορτογαλία σε ηλικία τριών ετών, είναι μάλλον νεκρή, εξέφρασε το μεσημέρι της Πέμπτης Γερμανός εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας της πόλης Μπράουνσβαϊγκ Χανς Κρίστιαν Βόλτερς επιβεβαίωσε πως ο 43χρονος Γερμανός βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ερευνών της υπόθεσης.

«Από αυτό μπορείτε να κατανοήσετε πως θεωρούμε ότι το κορίτσι είναι νεκρό» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η εξαφάνιση της Μαντλίν έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, καθώς χθες η βρετανική και γερμανική αστυνομία έκαναν έκκληση για πληροφορίες σχετικά με Γερμανό παιδόφιλο που βρίσκεται πλέον σε φυλακή της γενέτειράς του και ο οποίος ήταν 30 ετών όταν εξαφανίστηκε η μικρή Βρετανίδα. 

Τι λένε οι γονείς της μικρής για τις εξελίξεις 
Οι γονείς της αναζητούν ίχνη της Μάντλιν, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 3 Μαΐου του 2007 από θέρετρο στην Πράια ντα Λουζ του Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Κέιτ και ο Γκέρι αισθάνονται ότι πιθανόν να είναι πολύ σημαντικό», είπε στο BBC radio ο Κλάρενς Μίτσελ, ένας εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα ότι μπορεί να βρίσκεται ακόμη στη ζωή, αλλά είναι ρεαλιστές», πρόσθεσε.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, θέλουν να γνωρίζουν τι συνέβη στην κόρη τους για να έχουν ειρήνη και να παραπεμφθεί όποιος είναι υπεύθυνος (για την εξαφάνιση) στη δικαιοσύνη», είπε ο Μίτσελ.

Η αστυνομία θέλει να μιλήσει με όποιον έχει πληροφορίες για έναν 43χρονο, τον οποίο δεν κατονομάζουν, ή για τις κινήσεις δύο οχημάτων που συνδέονται με αυτό το πρόσωπο την ίδια περίπου περίοδο με την εξαφάνιση του κοριτσιού.

Και τα δύο οχήματα, ένα τροχόσπιτο μάρκας Volkswagen και μία Jaguar, βρίσκονται σήμερα στην κατοχή της γερμανικής αστυνομίας.

Ο ύποπτος, λέει η γερμανική αστυνομία, διέμενε στο Αλγκάρβε το διάστημα 1995-2007 και επί σειρά ετών σε ένα σπίτι κοντά στην Πράια ντα Λουζ.

Έκανε διαρρήξεις σε ξενοδοχεία και σε εξοχικές κατοικίες καθώς και διακίνηση ναρκωτικών.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας αυτός «έχει καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο παρελθόν».