Κόσμος

Κορωνοϊός - Αγγλία: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα από τις 15 Ιανουαρίου

κορωνοϊός αεροδρόμιο

Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Αγγλία από το εξωτερικό θα πρέπει από τις 04:00 ώρα Γκρίνουιτς (06:00 ώρα Ελλάδας) της 15ης Ιανουαρίου να αποδεικνύουν ότι είχαν αρνητικό τεστ στην COVID-19 έως τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο νέος κανόνας ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο καθώς οι αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν την προστασία απέναντι σε νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού από άλλες χώρες.

Τα ταξίδια προς και από την Αγγλία είναι τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των lockdown που απαγορεύουν επισκέψεις στο εξωτερικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Δίνοντας λεπτομέρειες για τη νέα πολιτική της, η κυβέρνηση ανέφερε πως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να ελέγχουν αν οι επιβάτες έχουν απόδειξη αρνητικού τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, στο τρένο ή στο πλοίο, και πως έλεγχοι θα γίνονται και κατά την άφιξη.

Τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 500 στερλίνες (περίπου 559 ευρώ), θα επιβάλλονται σε επιβάτες και ταξιδιωτικούς πράκτορες που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Θα υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός εξαιρέσεων, όπως οι οδηγοί φορτηγών, προκειμένου να επιτραπεί η ελεύθερη ροή φορτίων, και πληρωμάτων αεροπλάνων, διεθνών σιδηροδρομικών δρομολογίων και πλοίων.

Το τεστ πρέπει να είναι ένα διαγνωστικό-πρότυπο τεστ όπως το τεστ PCR και θα μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να περιλαμβάνει τεστ LAMP και rapid tests εντός καθορισμένων ορίων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η απαίτηση για τεστ πριν από την αναχώρηση προστίθεται στους κανόνες καραντίνας που απαιτούν από όσους έρχονται από το εξωτερικό να αυτοαπομονώνονται για δέκα ημέρες, εκτός αν επιλέξουν να κάνουν τεστ COVID-19 έπειτα από πέντε ημέρες και είναι αρνητικό οπότε μπορούν να βγουν και νωρίτερα από την αυτοαπομόνωση.

Μέτρα αλά Αγγλία και στη Νέα Ζηλανδία

Στο μεταξύ, η Νέα Ζηλανδία θα ζητήσει από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου να αποδεικνύουν αρνητικά αποτελέσματα σε τεστ για την COVID-19 πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους καθώς νέα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 εξαπλώνονται παγκοσμίως.

«Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μόλυνσης σε πολλές χώρες και στοιχείων για την παγκόσμια εξάπλωση πιο μεταδόσιμων στελεχών, είναι σαφές πως τα περισσότερα παγκόσμια αεροπορικά δρομολόγια θα είναι κρίσιμης σημασίας στο άμεσο μέλλον», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός αρμόδιος για την Απόκριση στην COVID-19 Κρις Χίπκινς.

Ο Χίπκινς είπε πως η απαίτηση για τεστ πριν από την αναχώρηση σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες και τις περιοχές εκτός από την Αυστραλία, την Ανταρκτική και ορισμένες άλλες χώρες.

Οι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους στη Νέα Ζηλανδία.

Το κλείσιμο των συνόρων και ένα αυστηρό λοκντάουν στη διάρκεια της αρχικής φάσης της πανδημίας βοήθησαν τη Νέα Ζηλανδία να διατηρήσει σχετικά χαμηλούς αριθμούς μόλυνσης, με λίγο πάνω από 1.800 επιβεβαιωμένες θετικές διαγνώσεις και 25 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Η χώρα ανέφερε την τελευταία τοπική μόλυνση από τον κορωνοϊό πριν από σχεδόν δύο μήνες.
 

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Ο EMA έλαβε αίτηση της AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της

Μέρκελ - κορωνοϊός: Το lockdown στη Γερμανία θα διαρκέσει ως τις αρχές Απριλίου

ΗΠΑ: Φρούριο το Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εκείνη "έφυγε", ο σύζυγος και ο γιος, δίνουν μάχη

Θρήνος

Την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν άφησε πριν από λίγες ώρες μία γυναίκα από τον Ευαγγελισμό του Δήμου Πεδιάδας.

Πρόκειται για μία 86χρονη η οποία εδώ και αρκετές ημέρες νοσηλευτόταν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί με κορωνοϊό.

Πρόκειται για τον πέμπτο θάνατο που καταγράφεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο τις 2 τελευταίες ημέρες ενώ μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, δίνουν ο ιερέας σύζυγός της αλλά και ο γιος της οι οποίοι επίσης έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα rapid test στο νοσοκομείο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Έκκληση Κιούλπαλη - "Πιεζόμαστε καθημερινά"

Κρήτη - κορωνοϊός: Το μεζεδοπωλείο σέρβιρε πελάτες εν μέσω πανδημίας