Κοινωνία

Επιστήμη

Υποτροφίες για να μη φεύγουν οι Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό

ιτε

Στο πλαίσιο της στήριξης της Έρευνας στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας σχεδιάζει δύο δράσεις που αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για να αλλάξει ριζικά το τοπίο της Έρευνας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ, επίκειται η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 18 εκατ. ευρώ -από τα συνολικά 240 εκατ. ευρώ. Με βάση το ποσό της προκαταβολής, το ΕΛΙΔΕΚ σχεδιάζει άμεσα την προκήρυξη δύο δράσεων που θα αφορούν τόσο σε υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες, όσο και σε ερευνητικά έργα διάρκειας δύο έως τρία έτη.
Αναλυτικά, η υποτροφία θα ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ / μήνα και για διάστημα έως 3 έτη, ενώ ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη δράση υπολογίζεται ότι θα είναι οι συνολικά 256 υποψήφιοι διδάκτορες.

Όσον αφορά στα ερευνητικά έργα, ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε έργο σχεδιάζεται να ανέρχεται στο ποσό των 200 χιλ. ευρώ, από τα οποία το 60% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων. Οι μικτές αποδοχές για τους μεταδιδάκτορες θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 1.800 ευρώ/μήνα, ανάλογα με την ερευνητική τους εμπειρία. Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα για τη χρήση ή αγορά ερευνητικού εξοπλισμού, για αναλώσιμα αλλά και συμμετοχή σε συνέδρια. Στη φάση αυτή θα υποστηριχτούν τουλάχιστον 45 έργα που προβλέπεται να απασχολήσουν τουλάχιστον 180 επιστήμονες.
Επιπλέον, θα προκηρυχθεί άλλη μία δράση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αφορά σε ερευνητικά έργα με δικαιούχους μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων. Τα έργα αυτά θα προκηρυχθούν μετά τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αποτελέσουν την τρίτη δράση που θα προκηρύξει το Ίδρυμα μέσα στο τρέχον έτος.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των έργων αναμένεται να είναι της τάξης των 250 χιλ. ευρώ ανά έργο, εκ των οποίων το 40% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κύριος Κώστας Φωτάκης, χαρακτήρισε αυτές τις δράσεις ως ένα ισχυρό αντίδοτο στο κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών, σύμφωνα με την Ημερησία, θα είναι η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας με σκοπό τόσο την τόνωση και ανάδειξη των δυνατοτήτων του επιστημονικού δυναμικού της χώρας όσο και τη δημιουργία πόλων έλξης για τη διεξαγωγή επιστημονική έρευνας.
Ο κύριος Φωτάκης υπογράμμισε επίσης ότι αποκλειστικά από τις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ αναμένεται, μέσα στην επόμενη τριετία, να υποστηριχθούν τουλάχιστον 4.000 επιστήμονες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Όπως τόνισε ο αν. υπουργός, οι δύο πρώτες δράσεις έχει αποφασισθεί να προκηρυχθούν το αργότερο πριν από το τέλος του Οκτωβρίου 2016, προκειμένου να ανακοπεί άμεσα το κύμα φυγής των Ελλήνων επιστημόνων σε χώρες του εξωτερικού.

Επιστήμη

Η NASA θέλει να σώσει τις ενυδρίδες από την εξαφάνιση

ενυδριδες

Όποιος ακούει το όνομα της NASA το μυαλό του σκέφτεται αυτόματα πράγματα που δεν σχετίζονται με τη Γη. Όπως φαίνεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας και αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με ένα από τα πολλά είδη που εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Όπως έκανε γνωστό η NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Ames που έχει δημιουργήσει στη Σίλικον Βάλει αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση των ενυδρίδων. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν αφού ανάμεσα στα άλλα διατηρούν ισορροπία στα δάση των υποθαλάσσιων φυτών Kelp.

H τεχνολογία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί σε ένα πομπό που θα τοποθετηθεί στα πίσω πτερύγια ενυδρίδων. Με τον πομπό αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πληθυσμούς των ενυδρίδων αφού με τα σημερινά τεχνικά μέσα έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Φέρνουμε τεχνολογία αιχμής στην παρακολούθηση της άγριας ζωής. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης και χαμηλού κόστους προηγμένες μεθόδους όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πομπών που θα φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων της άγριας ζωής και ειδών όπως οι ενυδρίδες» αναφέρει ο Τσαντ Φροστ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τους πομπούς.

Οι πομποί που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των ενυδρίδων ήταν μεγάλοι σε μέγεθος, υψηλού κόστους, βασίζονταν σε ειδικές μπαταρίες και κατέγραφαν περιορισμένου εύρους δεδομένα. Οι πομποί της NASA θα δημιουργούν ένα δίκτυο για τις ενυδρίδες στις οποίες θα τοποθετούνται παρέχοντας μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται ενώ επίσης τα σήματα που θα στέλνουν θα είναι συχνότερα από τους σημερινούς πομπούς. Φυσικά σε επόμενη φάση ο πομπός της NASA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και άλλων ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλιακή καταιγίδα: Θα καταστρέψει το ίντερνετ για μήνες, λένε οι επιστήμονες

NASA: Εντόπισε έξι «νεκρούς» γαλαξίες

Κορωνοϊός - έρευνα: Το ένα τρίτο των διστακτικών τελικά εμβολιάζονται

ESPA BANNER