Επιστήμη

Η διάγνωση του καρκίνου είναι πιο συχνή από το γάμο ή τη γέννηση του πρώτου παιδιού

ασθενής

Ο καρκίνος ξεπέρασε για πρώτη φορά το γάμο το 2005, όταν υπήρχαν 298.077 περιπτώσεις που νόσησαν από την ασθένεια, σε σύγκριση με 285.826 γάμους
Δυστυχώς, τα νέα είναι δυσάρεστα!

Η ασθένεια που μαστίζει όλο και περισσότερο τις αναπτυγμένες χώρες και η οποία αποτελεί, σύμφωνα με στατιστικές, τη δεύτερη πιο κύρια αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες, είναι, πλέον, περισσότερο συχνή απ' ότι η πιθανότητα του να παντρευτεί κάποιος ή να συλλάβει το πρώτο του παιδί.

Χαρακτηριστικό ότι στην Μεγάλη Βρετανία, υπήρχαν 361.216 περιπτώσεις που διαγνώστηκαν με καρκίνο, το 2014, σε σύγκριση με τους 289.841 γάμους που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη χρονιά και τις 271.050 γεννήσεις παιδιών από γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες.

Τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν από τη Macmillan, μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρέχει εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη, ενημέρωση και οικονομική υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο, προκειμένου να τονίσει πόσα άτομα δεν είναι προετοιμασμένα για τη διάγνωση του καρκίνου.

Η ξεχωριστή αυτή έρευνα έδειξε ότι πολλοί ενήλικες αναπτύσσουν την ασθένεια, πριν φτάσουν τα 65 έτη. 

Οι αριθμοί έδειξαν ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου έγιναν μεταξύ των ηλικιών κάτω των 65 ετών, τα έτη 2006-2015.

Αυτό περιλαμβάνει 343.000 περιπτώσεις ενηλίκων που διαγνώστηκαν με καρκίνο σε ηλικίες 20-40 ετών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες, έδειξε επίσης, ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι η ασθένεια που φοβούνται οι περισσότεροι. Το 37% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο καρκίνος είναι η ασθένεια που φοβούνται περισσότερο, ενώ το 27% ανέφεραν το Alzheimer και 7% τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Lynda Thomas, διευθύντρια της Macmillan Cancer Support, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Το να σας πει κάποιος ότι έχετε καρκίνο, αυτό μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή σας, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους στο να αισθάνονται σαν να έχουν σπρωχτεί στο άγνωστο, ενώ νιώθουν αμήχανοι και απροετοίμαστοι» και προσθέτει:

«Όμως, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, είναι σημαντικό να είμαστε όλοι καλύτερα ενημερωμένοι για το τι να περιμένουμε αν κάποια μέρα λάβουμε αυτά τα συγκλονιστικά νέα» και καταλήγει:

«Ο καρκίνος μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, αλλά δεν είναι το τέλος της ζωής. Η ζωή με τον καρκίνο είναι ακόμα ζωή - είστε ακόμα μπαμπάς, αδελφή, παππούς, φίλος».

Ο καρκίνος ξεπέρασε για πρώτη φορά το γάμο το 2005, όταν υπήρχαν 298.077 περιπτώσεις που νόσησαν από την ασθένεια, σε σύγκριση με 285.826 γάμους.

Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται σταθερά καθώς πολλοί περισσότεροι άνθρωποι νοσούν από αυτήν την ασθένεια.

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα γίνει μια θεραπεύσιμη ασθένεια.

Μέχρι στιγμής, περίπου το 50% των ασθενών επιβιώνουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, εμπειρογνώμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας πρόβλεψαν ότι το 75% των ασθενών θα θεραπεύονταν μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

protothema.gr