Επιστήμη

Αλτσχάιμερ: Δύο στοιχεία της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

αλτσχάιμερ

Θα μπορούσαν στοιχεία της προσωπικότητά μας, όπως η υπευθυνότητα και τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάσουν τις πιθανότητες της εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ; Μια νέα ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκάλυψε ότι διάφορες αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι συχνά ευδιάκριτες σε άτομα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με την πάθηση.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε σε δύο χαρακτηριστικά που έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με τις πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας: ο νευρωτισμός, η προδιάθεση δηλαδή σε αρνητικά συναισθήματα και ευαισθησία στο περιβαλλοντικό στρες και την ευσυνειδησία, που συνήθως μεταφράζεται ως το πόσο προσεκτικοί είμαστε, πόσο οργανωτικοί αλλά και πόσο εστιασμένοι σε ένα στόχο και υπεύθυνοι είμαστε.

Αυτή αποτελεί και μια σημαντική διαφορά αυτή της μελέτης, όπως σημειώνει και ο Antonio Terracciano, καθηγητής Γηριατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο: «Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που αναδεικνύουν ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια, όμως αυτές οι άλλες μελέτες εξέταζαν την κλινική διάγνωση. Εδώ, εξετάζουμε τη νευροπαθολογία, δηλαδή τις βλάβες στον εγκέφαλο που μας υποδεικνύουν την παθολογική αλλαγή. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και πριν από την κλινική άνοια, η προσωπικότητα μπορεί να προβλέψει τη συσσώρευση της παθολογίας που σχετίζεται με την άνοια».

Tα συγκεκριμένα ευρήματα συνδύασαν στοιχεία από την μελέτη Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) και προηγούμενες δημοσιευμένες εργασίες σε μετα-ανάλυση που συνοψίζουν 12 μελέτες για την προσωπικότητα και τη νευροπαθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες και ο συνδυασμός τους προσέφερε ασφαλέστερες εκτιμήσεις σχετικά με τη συσχέτιση της προσωπικότητας και της νόσου.

Τόσο στη μελέτη όσο και στη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερη συσσώρευση β-αμυλοειδούς και Τ (οι πρωτεΐνες που ευθύνονται για τις αμυλοειδείς πλάκες που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ) σε συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερο βαθμό νευρωτισμού και χαμηλότερη ευσυνειδησία. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμα ότι οι ενώσεις ήταν ισχυρότερες σε μελέτες ατόμων με φυσιολογική γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με γνωστικές δυσλειτουργίες.

Αυτό που συμπεραίνουν οι ερευνητές σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι ότι η προσωπικότητά μας μπορεί να μας θωρακίσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές παθήσεις, καθυστερώντας ή αποτρέποντας την εμφάνιση κάποιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας όσον αφορά αυτούς που έχουν ισχυρή ευσυνειδησία ​​και χαμηλό νευρωτισμό.

«Προηγούμενες έρευνες ανέδειξαν ότι ο χαμηλός νευρωτισμός βοηθά στη διαχείριση του στρες και μειώνει τον κίνδυνο κοινότυπων διαταραχών ψυχικής υγείας. Ομοίως, η υψηλή ευσυνειδησία σχετίζεται σταθερά με υγιείς τρόπους ζωής, όπως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Με την πάροδο του χρόνου, πιο προσαρμοστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα μεταβολικές και ανοσολογικές λειτουργίες και τελικά να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν τη διαδικασία του νευροεκφυλισμού» εξηγεί ο Terracciano.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια covid-19: Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής των εγκύων

Μιρταζαπίνη: Το αντικαταθλιπτικό που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς με άνοια

Τεστ σάλιου εντοπίζει αν έχεις καπνίσει κάνναβη

Επιστήμη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς δημιουργήθηκε τελικά το νερό στο Γη

πλανήτης γη

Μία νέα μελέτη της διαστημικής σκόνης έρχεται να μας αποκαλύψει πώς δημιουργήθηκε το νερό στη Γη

Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι -μάλλον απρόσμενα- το άστρο μας μπορεί να έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην παρουσία του νερού πάνω στον πλανήτη, καθώς φαίνεται ότι ο «άνεμός» του είναι σε θέση να ακτινοβολήσει και να μετατρέψει σε νερό τους κόκκους σκόνης στο διάστημα.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Λιουκ Ντάλι της Σχολής Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», ανέλυσαν δείγματα που το ιαπωνικό σκάφος «Χαγιαμπούσα» είχε συλλέξει από τον αστεροειδή «Ιτοκάβα» το 2010.

Με τη βοήθεια της τεχνικής της ατομικής τομογραφίας μέτρησαν τη δομή των κόκκων σκόνης του αστεροειδούς και ανίχνευσαν μόρια νερού. Τα τελευταία σχηματίστηκαν όταν ιόντα υδρογόνου από τον ηλιακό άνεμο συγκρούστηκαν με σωματίδια σκόνης από τον διαστημικό βράχο, αλλάζοντας τη χημική σύνθεσή τους.

«Με το πέρασμα του χρόνου, η επίπτωση των ιόντων υδρογόνου σε συνδυασμό με τα άτομα οξυγόνου από τα υλικά στον βράχο δημιουργούν νερό παγιδευμένο μέσα στον αστεροειδή», δήλωσε ο Ντάλι. Τα μόρια νερού που βρέθηκαν στον αστεροειδή «Ιτοκάβα» μοιάζουν -από πλευράς ισοτόπων- με τα μόρια νερού στη Γη.

Οι ερευνητές εικάζουν πως έτσι μπορεί να δοθεί μία εξήγηση στην παλαιότερη θεωρία ότι οι αστεροειδείς έφεραν το νερό στον πλανήτη μας όταν έπεσαν πάνω του. Ο καθηγητής Φιλ Μπλαντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν εκτίμησε ότι στον «Ιτοκάβα» ανακαλύφθηκε αρκετό νερό που ισοδυναμεί με 20 λίτρα νερού για κάθε κυβικό μέτρο πετρώματος, άρα είναι δυνατό πριν δισεκατομμύρια χρόνια να μεταφέρθηκε μία σημαντική ποσότητα νερού στη Γη από τους αστεροειδείς.

Μία επιπρόσθετη εξήγηση είναι ότι η συνεισφορά του ηλιακού ανέμου για τη δημιουργία νερού μέσα στη διαστημική σκόνη μπορεί να λειτουργήσει απευθείας και όχι μόνο με τη «μεσολάβηση» των αστεροειδών ως φορέων του νερού στη Γη, καθώς πριν δημιουργηθεί ένας πλανήτης βρίσκεται σε μορφή ενός δίσκου σκόνης και πετρωμάτων σε τροχιά γύρω από ένα άστρο. Αυτά τα συστατικά υλικά, υπό την επήρεια του ηλιακού ανέμου, μπορεί σχεδόν εξαρχής να απέκτησαν μέσα τους νερό.

Καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις στη Σελήνη, η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την άντληση νερού απευθείας από τη σκόνη στην επιφάνεια του φεγγαριού ή και πλανητών στο μέλλον.

Οι ερευνητές αναμένουν προς μελέτη τα νέα δείγματα που συνέλλεξε τα ιαπωνικό σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» και έφερε στη Γη το 2020, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: Επιστήμονες θα τρυπήσουν τον πάτο ηφαιστείου

Επιστήμη - Έρευνα: Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία είναι πιο ναρκισσιστές και λιγότερο έξυπνοι

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέα τεχνική αποκαλύπτει μυστικά για τα κύτταρά μας

ESPA BANNER