Ελλάδα

Κλειδώνουν 16.000 προσλήψεις στην Υγεία

γιατροι

Συνολικά 16.000 προσλήψεις στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του 2017, με πρωταρχικό στόχο να καλύψει όλες τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της Υγείας. 
Παράλληλα ο κυβερνητικός σχεδιασμός που υλοποιείται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον χώρο της Παιδείας, αλλά και στα υπόλοιπα υπουργεία προκειμένου να ενδυναμωθεί το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο και να βελτιωθούν οι συνθήκες εξυπηρέτησης του πολίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», από τις 16.000 και πλέον προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2017 οι 9.000-10.000 θα υλοποιηθούν εντός του 2016 και οι υπόλοιπες 6.000 θα γίνουν το 2017.
Από το σύνολο των προσλήψεων οι 10.000 θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Υγείας, 3.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού θα αφορούν εκπαιδευτικούς και 3.000 υπάλληλοι θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα υπουργεία ανάλογα με τις ανάγκες που θα καταγραφούν. Για τον τομέα της Υγείας θα προσληφθούν νοσηλευτές από τον κυλιόμενο πίνακα του ΑΣΕΠ και γιατροί όλων των ειδικοτήτων με προτεραιότητα σε γιατρούς για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς επίσης και ειδικοτήτων όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι κ.τ.λ.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων για 9.000-10.000 προσλήψεις για το 2016. Η κυβέρνηση προωθεί αρχικά την πρόσληψη 2.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και μαζί με τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 1997 και το 1998.
Με βάση τις αποχωρήσεις του 2015, οι οποίες έφτασαν τις 15.925 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υλοποιήσει 3.185 προσλήψεις ακολουθώντας την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».
Ομως, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να μεταφέρει για το τρέχον έτος προσλήψεις που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν τις δύο επόμενες χρονιές. Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι από την άνοιξη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους και έχουν συμφωνήσει για 9.000-10.000 διορισμούς εντός του 2016.
Για την οριστικοποίηση του τελικού αριθμού των προσλήψεων θα συνυπολογιστεί η κάλυψη κενών θέσεων από τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας που θα θεσμοθετηθεί το επόμενο δίμηνο. Παράλληλα, οδηγός για τις νέες προσλήψεις θα είναι η μελέτη για τις αποχωρήσεις του 2016 έως και το 2018. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις των επόμενων τριών ετών.
Υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι αποχωρήσεις θα κινηθούν σε αριθμούς μεγαλύτερους από τις 16.000 που αποχώρησαν το 2015 προς συνταξιοδότηση. Βασικό εργαλείο για την καταγραφή των κενών θέσεων και των αναγκών σε προσλήψεις ανά την επικράτεια θα είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2017, που θα γίνει με βάση τα νέα οργανογράμματα.
Υπολογίζεται ότι θα μετακινηθούν εθελοντικά περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι. Οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα αξιοποιήσουν τα προγράμματα κινητικότητας που διαθέτουν, ενώ θα ενισχυθούν παράλληλα με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
Καλύπτονται οι ελλείψεις στην Υγεία, θεμελιώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα
Με την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στον χώρο της Υγείας παίρνει μπροστά η κρατική μηχανή προκειμένου να ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως μακράς πνοής τομή στο Σύστημα Υγείας. Η ενίσχυση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό έλλειμμα και ταυτόχρονα αναθεμελιώνει το σύστημα στη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με έμφαση στη διαδικασία της πρόληψη.
Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο «γειτονιάς», που θα παρέχουν ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με στόχο «τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και τη μείωση τόσο της ιδιωτικής δαπάνης όσο και της δαπάνης των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Η αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί σε πρώτο χρόνο με την ενίσχυση 11.000 γιατρών και νοσηλευτών, θα λειτουργήσει με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται:
•Στη Μονάδα Γειτονιάς, την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας έως και την αποκατάσταση.
•Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς. Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου πενήντα Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (25 το 2016 και 25 το 2017). Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
Πηγή: ethnos.gr

Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Τελικά θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας φέτος;

ρολόι αλλαγή ώρας

Το Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας κι είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία το 2021.

Ωστόσο, οι διαφωνίες στην ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη να μην έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τι είχε συμφωνηθεί το 2019

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192).

Η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, παρακωλύουν τη διαδικασία.

Τι θα συμβεί φέτος

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει».

Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Φυσικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Ωστόσο η ελληνική πλευρά, επιθυμεί την διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμούν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.

Η κ. Κλουν υποστήριξε ακόμα ότι «το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός».

Ποιος θα αποφασίσει τελικά

Την οριστική απόφαση ωστόσο θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών – μελών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύβοια: Ο δήμαρχος καταγγέλλει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο μόνο βουνό που δεν κάηκε

Γυναικοκτονία -Ρόδος: Η ψυχολόγος της Ντόρας παρομοίαζε το δράστη με τον πιλότο στα Γλυκά Νερά

ESPA BANNER