Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Τα Τρίκαλα στο Έπος του 1940

μνημείο 1940 τρίκαλα

«Η επέτειος του 1940 είναι μέρα υπερηφάνειας και μνήμης για όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως οι Τρικαλινοί έχουν αρκετούς λόγους για να θυμούνται και να καμαρώνουν τους προγόνους τους». Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας Κώστας Μιχαλάκης, και εξηγεί: «Πώς να ξεχάσουμε άραγε ότι μεγάλο μέρος του αποσπάσματος Δαβάκη στην Πίνδο αποτελούνταν από Τρικαλινούς στρατιώτες, απλοί αγρότες στην πλειοψηφία τους, που έδωσαν την πρώτη μάχη, σχεδόν άοπλοι, εναντίον πάνοπλων αλπινιστών; Πώς να μην καταθέσουμε στεφάνι στον πρώτο νεκρό, τον Βασίλειο Τσαβαλιάρη από την Πιαλεία, που σκοτώθηκε στις 5 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και στον επιθανάτιο ρόγχο του αγωνιούσε τι θα απογίνουν τα παιδιά του; Μπορούμε να αψηφήσουμε τον δάσκαλο Λευτέρη Ντάσκα, τον έφεδρο αξιωματικό από τον Πλάτανο, που έπεσε νεκρός δίπλα στον Αλέξανδρο Διάκο, στην πρώτη νικηφόρα αντεπίθεση, την 1η Νοεμβρίου του 1940;».

Ο κ. Μιχαλάκης ιδιαίτερη αναφορά κάνει και για τους τρικαλινούς φαντάρους του 5ου Συντάγματος που έδωσαν τη δική τους «τιτανομαχία» στο ύψωμα 731, κατά την περίφημη εαρινή επίθεση των Ιταλών τον Μάρτιο του 1941, που κράτησαν τις σύγχρονες Θερμοπύλες, έστω κι αν χρειάστηκε να χαθούν σχεδόν οι μισοί. Ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας, δεν παραλείπει να αναφερθεί στους νεκρούς αμάχους της πόλης των Τρικάλων, όταν αυτή, όπως προσθέτει, βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά αεροπλάνα στις 15 Απριλίου του 1941, πέρα από τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν σε εκκλησίες, καταστήματα και οικίες.

   Για να προσθέσει: «Πώς να μην γραφεί στην ιστορία η τελευταία αερομαχία της ελληνικής αεροπορίας πάνω από την Σωτήρα και την Ράξα, όταν τα απαρχαιωμένα ελληνικά αεροπλάνα σηκώθηκαν την ίδια μέρα για να σταματήσουν τα γερμανικά βομβαρδιστικά; Πώς να μην γραφτεί στην ιστορία ο επισμηνίας Γεώργιος Μόκκας; Πώς να μην υπερηφανευτούμε για την συμβολή των Τρικαλινών στην Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε την υποδούλωση; Τα αγάλματα του Στέφανου Σαράφη, στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ και των 5 ΕΠΟΝιτών στο κέντρο των Τρικάλων, οι μάχες στα Βρυκολάκια, στην Πόρτα, και στην Οξύνεια, η διάσωση του μεγαλύτερου μέρους της Εβραϊκής Κοινότητας, είναι μόνο μικρά δείγματα της».

   Καταλήγοντας τονίζει: «80 χρόνια μετά, είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε. Δεν τους αρμόζει τίποτα λιγότερο από τους στίχους του Μέγα Καβάφη: Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν, "Τέτοιους βγάζει το έθνος μας" θα λένε για σας. Έτσι θαυμάσιος θάναι ο έπαινός σας».

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή

κορωνοϊός Ελλάδα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η άρση του lockdown να γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Ο καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό που να αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων και τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρώτα.

«Στην επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει ακόμα για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες. Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με την άρση του lockdown.

Όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας για την άρση των μέτρων, όταν αυτή είναι δυνατή, ο καθηγητής τόνισε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», σημείωσε.

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πώς δεν έχει ακόμα απόφαση. Ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δε χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Αισιοδοξία για Αθήνα Θεσσαλονίκη - «Καμπανάκι» για την υπόλοιπη Ελλάδα  

Περισσότερο αισιόδοξα είναι τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο καθηγητής, ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα τα κρούσματα δεν φαίνεται να μειώνονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο δείκτης Ro αυτή τη στιγμή «είναι γύρω στο 1 και ίσως λιγότερο», ενώ στο ποσοστό θετικότητας των τεστ ανίχνευσης παρατηρείται μια πτωτική τάση.  Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, το βασικότερο είναι  «να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται».