Εκλογές 2019

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου για το αποτέλεσμα των εκλογών

βασίλης κεγκέρογλου

Δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών:

"Με το Κίνημα Αλλαγής, τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης  θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Πατρίδα μας, επιδιώκοντας συνεννόηση στα Εθνικά θέματα και τα μείζονα ζητήματα και απαιτώντας βιώσιμες λύσεις με κοινωνική δικαιοσύνη.
H εμπιστοσύνη χιλιάδων πολιτών  του Ηρακλείου με γεμίζει χαρά άλλα και μεγαλύτερες ευθύνες για να συνεχίσουμε με υπεύθυνη, δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Το Κίνημα Αλλαγής με βαθιές ρίζες στο λαό θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του για να δημιουργήσει μια νέα δυναμική αντίστοιχη των προσδοκιών των προοδευτικών πολιτών".  

Πολιτική

Καμίνης: Η ΝΔ μας προετοιμάζει για την καταστρατήγηση του Συντάγματος

kaminis.jpg

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει ένα σύστημα με μπόνους 50 εδρών, για το πρώτο κόμμα, προίκα με την οποία θα μπορεί να κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, έστω και αν έχει ψηφιστεί μόνο από το 36,5% των εκλογέων», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια.

   «Με λίγα λόγια, μια μειοψηφία η οποία μόλις υπερβαίνει το 1/3 του εκλογικού σώματος, μπορεί να μετατραπεί σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», παρατήρησε ο Γιώργος Καμίνης και κατήγγειλε: «Επειδή αυτό το καλπονοθευτικό νομοσχέδιο αδυνατεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ διακηρύσσει, με κάθε ευκαιρία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επανειλημμένα και εκ των προτέρων, ότι θα δυναμιτίσει τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, από την επόμενη Βουλή. Για το λόγο αυτό δεν διστάζει να τσαλακώσει το Σύνταγμα, το οποίο με το άρθρο 37, μέσα από μια λεπτομερή ρύθμιση του μηχανισμού των διερευνητικών εντολών, εξαντλεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να διαμορφωθεί πολυκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής».

   Ιδίως για τη ρύθμιση που, όπως είπε, κινείται σε βάρος των συνδυασμών κομμάτων, η κυβέρνηση ανοιχτά δηλώνει ότι είναι μια ρύθμιση που πολεμάει τους καιροσκοπικούς συνασπισμούς. «Καιροσκοπικοί συνασπισμοί ήταν η πολυκομματική κυβέρνηση με ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τη χώρα; Ήδη λοιπόν υπάρχει ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Γιατί η ΝΔ μας καλεί να ψηφίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που μετατρέπει μια μειοψηφία σε μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Γ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, από την άλλη, μας προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτή την δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».