Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ρυθμίζουν τις πολιτικές εξελίξεις - Το σενάριο Δαμανάκη

Image
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ρυθμίζουν τις πολιτικές εξελίξεις - Το σενάριο Δαμανάκη
 clock 10:52 | 17/12/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

"Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα" λέει η γνωστή ρήση αλλά είναι φορές που η "ευελιξία" της μπορεί να ξαφνιάσει σε επίπεδο ποσοτικής αντιπροσώπευσης. Κάπως έτσι στις συμπληγάδες που βρίσκεται η πολιτική ζωή της χώρας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τα πράγματα είναι πιθανό να πάρουν περίεργη τροπή. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέτουν υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα αλλά τα "κουκιά" δεν επαρκούν για τηην εκλογή τους, όπως όλα δείχνουν προς ώρας. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με ΚΚΕ δεν διανοούνται καν να επικροτήσουν αυτή την επιλογή. Τι μένει; Η ομάδα των Ανεξάρτητων (που θα πρεπε να προσεγγίζονται ένας προς ενα) και η ομάδα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος τους Φώτης Κουβέλης υπήρξε εταίρος της συγκυβέρνησης και τώρα δείχνει να αφήνει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά κρίση: δηλαδή διευκολύνει με τη στάση του την υπόθεση της άθροισης των 180 ψήφων.

Από την άλλη το σύνολο των Βουλευτών δεν επιθυμεί να τερματίσει άδοξα (πριν τη λήξη της τετραετίας) τον έμμισθο πολιτικό του βίο ξαναμπαίνοντας στην αγωνία των εκλογών και συνάμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κι ο κόσμος θα θελε πρόεδρο από την παρούσα Βουλή κι εκλογές ορισμένες αμέσως μετά. Έτσι τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται ένα σχέδιο να βρεθεί λύση που θα συγκεράσει όλες τις απαιτήσεις. Το σχέδιο προβλέπει επαναφορά της πρότασης των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών για συμφωνία - πακέτο σε εκλογή ΠτΔ,  συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

Μόνο που αυτή τη φορά ο στόχος θα είναι η συλλογή περισσοτέρων υπογραφών -προσδοκούν περί τις 20- και την πρωτοβουλία αναμένεται να στηρίξει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, ενώ και ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν τη βλέπουν θετικά.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο σε περίπτωση που θέσει δημοσίως την εν λόγω πρόταση, να καλεί τόσο τον εταίρο του στην κυβέρνηση, την Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι αυτό ακριβώς εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν έλεγε χθες από τις Βρυξέλλες σε πρώτο πρόσωπο: «Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές».

«Το αν το συγκεκριμένο σενάριο», λένε τα ίδια στελέχη, «περιλαμβάνει και την αλλαγή υποψηφίου μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου, προς την κατεύθυνση να «βοηθηθούν» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να πουν το μεγάλο 'ναι', παραμένει ανοιχτό». Αυτή τη στιγμή πάντως το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό της πρώην επιτρόπου Μ. Δαμανάκη ενώ στο παρασκήνιο υπάρχει ακόμη και η σκέψη για πρόταση του ίδιου του Φώτη Κουβέλη, υποψηφιότητα που θα έφερνε σε δύσκολη θέση όλη την Αριστερά.

Αναφορικά δε, με την δέσμευση του Πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται να αλλάξει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπάρχει η σκέψη να δηλώσει παραίτηση μετά την αποψινή διαδικασία ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας για να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Στη σημερινή ψηφοφορία πάντως η κυβέρνηση για την ώρα «έχει» 162 «ναι» και προσδοκά να φτάσει τα 165. Είναι προφανές, λέει κυβερνητικός βουλευτής με μακρά εμπειρία, «ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ Πρόεδρος δεν βγαίνει και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές». Εκτός κι αν εξελιχθεί τελικά και τεθεί σε εφαρμογή κάποιο σενάριο- έκπληξη που να συγκεράσει όλες τις προσδοκίες.

Πάντως το μεσημέρι εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού:

Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis