Κόσμος

Έτσι αναγνωρίζει η Europol τους παιδεραστές και τα θύματά τους

παιδεραστία

Mια συγκεκριμένη μάρκα σαμπουάν, το εξώφυλλο ενός περιοδικού, μια σακούλα για τα ψώνια, ακόμη και το σχέδιο μιας ταπετσαρίας συγκαταλέγονται στις εικόνες τις οποίες περιλαμβάνει μια ιστοσελίδα που εγκαινίασε σήμερα η Europol σε μια προσπάθεια αναγνώρισης παιδεραστών και των θυμάτων τους.

Στην νέα αυτή ιστοσελίδα της, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (δηλαδή ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου) θα αναρτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία έχουν εντοπιστεί στο φόντο φωτογραφιών που απεικονίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με την ελπίδα να βοηθήσει τις αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίζουν τα θύματα και να συλλαμβάνουν τους δράστες.

Οι 20 εικόνες που φιλοξενεί η ιστοσελίδα, η οποία τιτλοφορείται "Σταματείστε την Παιδική Κακοποίηση--Εντοπίστε ένα Αντικείμενο", εμφανίζουν "κοινά αντικείμενα...τα οποία συχνά μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για μια έρευνα με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των θυμάτων και την διάσωσή τους", λέει ο Στίβεν Γουϊλσον, ο επικεφαλής του κέντρου Κυβερνοεγκλήματος EC3 της Europol.

Η Europol παρουσίασε σήμερα τις φωτογραφίες στο αρχηγείο της στη Χάγη, όπου ο Γουϊλσον ζήτησε την βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό των εμφανιζόμενων αντικειμένων στην ιστοσελίδα.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί ακόμη και φωτογραφίες με συγκεκριμένα σχέδια στα ρούχα θυμάτων--όπως ένα γατάκι ή ένας μονόκερως--καθώς και μια φωτογραφία που δείχνει ένα χιονισμένο τοπίο με σπίτια στο φόντο, που πιστεύεται ότι έχουν τραβηχτεί από ένα θύμα.

"Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε συγκεκριμένα μέρη, συγκεκριμένα αντικείμενα (στις φωτογραφίες) που ενδεχομένως να συναντώνται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, μια συγκεκριμένη χώρα, ακόμα και μια συγκεκριμένη πόλη ή χωριό", δήλωσε ο Γουϊλσον στο AFP.

"Από εκείνο το σημείο μπορούμε μετά να συνεργαστούμε στενά με άλλες αρχές επιβολής του νόμου και ουσιαστικά να αναγνωρίσουμε τους υπεύθυνους (των πράξεων αυτών)".

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ιστοσελίδα ( www.europol.europa.eu/stopchildabuse) έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πληροφορίες ανώνυμα.

"Μόλις αναγνωριστεί η προέλευση ενός αντικειμένου, η Europol θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις μιας χώρας και αυτό ίσως να οδηγεί στην ταυτοποίηση του θύματος και στη σύλληψη του δράστη".

Τον περασμένο χρόνο, η Europol προειδοποίησε ότι η διαδικτυακή παιδική πορνογραφία, περιλαμβανομένης της απευθείας μετάδοσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, γνωρίζει αύξηση.

Στην Ολλανδία, χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι η αστυνομία χαρακτήρισε για πρώτη φορά "εθνική απειλή" την παιδική πορνογραφία.

Εγκληματικά δίκτυα και δίκτυα παιδεραστών χρησιμοποιούν συχνά το "Dark Web" (δηλαδή, τον ανώνυμο ιστότοπο, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες) και το Tor (δηλαδή, το σύστημα που δίνει στους χρήστες του την δυνατότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο) για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να διανείμουν στο Ίντερνετ φωτογραφίες από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κόσμος

Γαλλία - AUKUS: Ανακαλούνται οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Μακρόν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Η Γαλλία  προχώρησε σε αυτην την κίνηση μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο (AUKUS) για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον είχε δηλώσει: "Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια".

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε τις επικρίσεις της Γαλλίας εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, 

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος EUMED 9: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

ΔΕΘ - Επίσκεψη Τσίπρα: Θα ζητήσει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία

ESPA BANNER