Αθλητικά

Παγκόσμιο κολύμβησης ΑμΕΑ: Με την 5η επίδοση στον κόσμο επιστρέφει η Χιώτη

hioti.jpg

Από τις 9 έως 15 Σεπτεμβρίου 2019 διεξήχθη στο London Aquatics Center, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ (London 2019 World Para Swimming Allianz Championships).
Η κολυμβήτριά της Ζωδόχου πηγής Σύλια Χιώτη, πρωτοεμφανιζόμενη σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έδειξε τις ικανότητές της και οι επιδόσεις της συγκαταλέγονται στις οκτώ καλύτερες του Κόσμου.
Η Σύλια έτρεξε στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα 400μ. Ελεύθερο όπου οι διοργανωτές αποφάσισαν την ενοποίηση δύο Κατηγοριών (S12 και S13) με αποτέλεσμα η κολυμβήτριά , με χρόνο 5.00.12, να καταλάβει την 9η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος και την 7η στην Κατηγορία της.
Αγωνίστικε  στα 100μ. Πρόσθιο στην Κατηγορία της και με χρόνο 1.21.53 στον προκριματικό, σημείωσε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ καταρρίπτοντας το δικό της προηγούμενο (1.22.64 Βερολίνο, Ιούνιος 2018). Με τον χρόνο αυτό προκρίθηκε 3η στο τελικό του αγωνίσματος. Το απόγευμα όμως στον τελικό κατέλαβε την 6η θέση με 1.22.35 όπου ακυρώθηκε. Η επίδοσή της στον προκριματικό αποτελεί την 5η επίδοση στον κόσμο.
Την τελευταία ημέρα του Πρωταθλήματος (15/9/2019) αγωνίστηκε στον Προκριματικό των 50μ. Ελεύθερο σημειώνοντας χρόνο 29.65 και κατακτώντας την 14η θέση.

Η Σύλια Χιώτη σε δηλώσεις της ανέφερε «Τους τελευταίους 16 μήνες η ζωή μου πήρε έναν άλλο δρόμο. Από την πρώτη μου εμφάνιση τον Μάιο του 2018 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα έχω προσπαθήσει πάρα πολύ να αντιμετωπίσω όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη με πολλές αντιξοότητες. Δουλέψαμε αρκετά με τους προπονητές μου. Είμαι αγωνίστρια και δεν το βάζω κάτω. Έχω πείσμα, θέληση και στόχο. Η πρώτη μου συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με έκανε ακόμα ικανότερη. Η ακύρωσή μου στον τελικό των 100μ. Πρόσθιο είναι ένα μάθημα για μένα. Κοιτάω μόνο μπροστά. Ο επόμενος στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό στην Πορτογαλία και η Παραολυμπιάδα του Τόκιο».

Ο προπονητής της Αγαπητός Μηναδάκης δήλωσε: «Ο στόχος, που αρχικά είχε τεθεί, ήταν η Σύλια να προκριθεί σε δύο τελικούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από τις κούρσες τις οποίες πραγματοποίησε κρατάμε μόνο τα θετικά. Ο χρόνος στα 100μ. Πρόσθιο στον προκριματικό είναι η 5η επίδοση στον κόσμο όπως και στα 400μ. Ελεύθερο είναι η 7η. Τα όρια που έχει θεσπίσει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή για την Παραολυμπιάδα του Τόκιο, η Σύλια τα έχει κατακτήσει. Περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβρη να δούμε τα όρια που θα βάλει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Πιστεύω ότι η Σύλια έχει προκριθεί για το Τόκιο κατά 99,9 %. Η ακύρωση στον τελικό στα 100μ. Πρόσθιο ήταν μία κακή στιγμή για εμάς. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η 17χρονη κολυμβήτριά μας είναι η μικρότερη σε ηλικία στην κατηγορία της και συναγωνίζεται αθλήτριες ηλικίας μέχρι και 35 ετών. Στην πρώτη κούρσα της στα 400μ. Ελεύθερο όπου περιμέναμε να κολυμπήσει γρηγορότερα από το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ 4.55.31 δεν τα κατάφερε όμως τρεις μέρες μετά έδειξε το πόσο σπουδαία αγωνίστρια είναι και είναι βέβαιο ότι το μέλλον της ανήκει. Η επόμενη μεγάλη Διοργάνωση για την Σύλια είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2020».

Αθλητικά

Το «ποδόσφαιρο του μέλλοντος» μετά κορωνοϊό

ifantino.jpg

Ένα ποδόσφαιρο, που θα είναι «εντελώς διαφορετικό», όταν επαναρχίσει μετά την πανδημία του κορονοϊού, προβλέπει ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, κάνοντας λόγο για μικρότερης έκτασης, αλλά μεγαλύτερης αξίας και ουσίας διοργανώσεις και μεγαλύτερη ισορροπία στο άθλημα. Κι ένα ποδόσφαιρο, που θα είναι «...πιο κοντά στις αληθινές αξίες του».
Όλα αυτά δεν αναλύθηκαν ακόμη εις βάθος από τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας και σίγουρα υπάρχουν κι αρκετοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των λόγων του, δεδομένου ότι: σαν πρόεδρος της FIFA αύξησε τις ομάδες των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 32 σε 48, ενώ (και) στον προηγούμενο ρόλο του, ως γενικός γραμματέας της UEFA είδε στις μέρες του την οικονομική ανισότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να αυξάνεται.
Ανεξάρτητα από το παρελθόν ωστόσο, υπάρχει και το... μέλλον, με το Reuters να προχωράει σε μία προσεκτική ανάλυση για το πώς μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια, με βάση και τις συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδο κορυφής στα υψηλά κλιμάκια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Ενδεικτικά:

Λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα «διεθνή παράθυρα»

Οι διεθνείς αγώνες πραγματοποιούνται σε αρκετά μικρά «παράθυρα», τα οποία ορισμένοι θεωρούν ως «εισβολή» εν μέσω της αγωνιστικής σεζόν των συλλόγων.
Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να «μαζευτούν» σε ένα ή δύο μεγαλύτερα «παράθυρα» ανά αγωνιστική περίοδο. Κάτι που επί της ουσίας θα έδινε στους προπονητές της εθνικής ομάδας περισσότερο χρόνο για να προπονήσουν τις ομάδες τους, κι όλο αυτό που θα μπορούσε με τη σειρά του να βελτιώσει την ποιότητα των αγώνων και παράλληλα θα μπορούσε να μειώσει την ταλαιπωρία των παικτών σε μακρινά ταξίδια. Μέσα σ' όλα αυτά, υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη διάθεση, αλλά και πίεση από τις ομάδες, προκειμένου τόσο το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, όσο και το Gold Cup της CONCACAF, να αλλάξουν τη δομή τους αντί για κάθε δύο χρόνια, να διεξάγονται ανά τέσσερα.

Ενίσχυση των κλαμπ, πέρα από τις 5 μεγάλες Λίγκες

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Ινφαντίνο, είναι να φέρει «...τουλάχιστον 50 εθνικές ομάδες και 50 συλλόγους από όλες τις ηπείρους σε τοπ ανταγωνιστικό επίπεδο».
Η FIFA ευελπιστεί να το κάνει αυτό ξεκινώντας ένα νέο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης με νέους αγώνες ανά τον κόσμο, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (στο οποίο θα συμμετάσχουν 24 κλαμπ απ' όλη την υφήλιο), το οποίο είχε προγραμματιστεί αρχικά για το καλοκαίρι του 2021, αλλά αναβλήθηκε μετά τη μετάθεση του Euro2020 lλόγω του κορονοϊού.
«Χρειαζόμαστε 50 κλαμπ που να μπορούν να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όχι μόνο πέντε ή έξι ευρωπαϊκές. Και οι 20 από αυτές τις 50 θα είναι ευρωπαϊκές, κάτι που σαφώς θα είναι καλύτερο από τις 5 ή 6 ομάδες που είναι σήμερα» τονίζει ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

'Αλλες «φόρμες» διεθνών πρωταθλημάτων

Τα διευρυμένα πρωταθλήματα, που δεν περιορίζονται σε «εθνικά σύνορα» και δεν ήταν ως τώρα ψηλά στην... εκτίμηση της FIFA, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την όλη διαδικασία ανάπτυξης, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε συλλόγους που είναι «περιορισμένοι» από τις μικρές εσωτερικές αγορές. Ο ίδιος ο Ινφαντίνο είχε προτείνει νωρίτερα κατά την εφετινή σεζόν, ένα Παναφρικανικό πρωτάθλημα 20 ομάδων, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στους συλλόγους την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να ενθαρρύνουν τους Αφρικανούς παίκτες να παραμείνουν στην Αφρική αντί να μετακομίσουν στην Ευρώπη. Οι νέοι κανονισμοί μεταγραφών, που είναι υπό «επεξεργασία» και μελέτη από τη FIFA, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση, εφόσον κατορθώσουν να περιορίσουν τις αστρονομικές αμοιβές. Ακόμη και οι λιγότερο γνωστοί διεθνείς ποδοσφαιριστές, δεν είναι σήμερα προσιτοί για τους περισσότερους συλλόγους της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής κι αυτό τους οδηγεί στα πιο μεγάλα πρωταθλήματα.

Νέες «μορφές» ανταγωνισμού

Ρίχνοντας μία πρόχειρη... ματιά για το πώς θα μπορούσαν να είναι οι «φόρμες» των νέων διοργανώσεων, οι προκριματικοί αγώνες στην CONCACAF για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, που διεξάγονται με ένα εξαιρετικά αντισυμβατικό σύστημα, προσφέρουν ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα. 
Οι 35 ομάδες χωρίζονται σε δύο τμήματα, σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA. Οι πρώτες έξι ομάδες συμμετέχουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα - το Hexagonal - όπου οι τρεις πρώτοι προκρίνονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι υπόλοιπες 29 ομάδες συμμετέχουν στο τμήμα «χαμηλότερης βαθμολογίας», το οποίο χωρίζεται σε 8 γκρουπ με φάσεις νοκ-άουτ αγώνες και τους «νικητές» να... συναντούν την 4η ομάδα του πρωταθλήματος Hexagonal σε πλέι-οφ. Οι νικητές αυτών των αγώνων, μπαίνουν σε ένα διηπειρωτικό πλέι-οφ.
Αντίστοιχες πολύ πιο ανταγωνιστικές «φόρμες» χρησιμοποιούνται και στα εγχώρια πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου οι 22 από τις 54 Λίγκες χρησιμοποιούν πλέον διαδικασίες πλέι-οφ για την τελική ανάδειξη του πρωταθλητή, αντί για ένα συμβατικό σύστημα, για να διατηρούν υψηλό το ενδιαφέρον ως το τέλος της διαδρομής.

Μικρότερες τοπ κατηγορίες, λιγότερα ματς Κυπέλλου

Σε επίπεδο ομάδων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA) έχει τοποθετηθεί πολλές φορές, για την ανάγκη μείωσης των μεγάλων κατηγοριών κάθε χώρας, που περιλαμβάνουν μέχρι και 20 ομάδες, σε αρκετά μεγάλα πρωταθλήματα.
Παράλληλα, η μείωση των αγώνων Κυπέλλου, μπορεί να αποδειχθεί εντέλει μία ελκυστική πρόταση για χώρες όπως η Ιταλία, όπου το Coppa Italia έχει σχεδιαστεί για αποφεύγονται οι μεγάλες... εκπλήξεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για κάποιες άλλες χώρες, όπου αντιμετωπίζεται ο θεσμός ως μία μεγάλη ευκαιρία για μικρότερες ομάδες να πετάξουν εκτός, μεγάλους αντιπάλους.

Όρια στους αγώνες κάθε ποδοσφαιριστή

Μια ριζοσπαστική ιδέα που συζητήθηκε από τη FIFPRO (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των αγώνων στους οποίους θα μπορούν να παίξει ο κάθε παίκτης σε μία σεζόν, όχι όμως αντίστοιχα και οι αγώνες των ομάδων.
Αυτό θα επέτρεπε στις πιο μεγάλες ομάδες να παίζουν όλο το χρόνο και να συμμετάσχουν σε προσοδοφόρα τουρνουά στο εξωτερικό, όμως το εκτεταμένο ροτέισον που θα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν οι προπονητές, θα έκανε πολύ πιο δύσκολη τη ζωή τους